Μηταράκης: Σημαντική για τους νησιώτες και δικαίωση της Ελλάδας η συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης*

 

 

Την κατ’ αρχήν συμφωνία για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου στο τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολιάζει ο τέως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Υποψήφιος Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νότης Μηταράκης επισημαίνοντας πως είναι μία σημαντική εξέλιξη και αποτελεί δικαίωση για την Ελλάδα.

 

Στη δήλωσή του ο κ. Μηταράκης επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα εξασφάλισε πρόνοιες που αποτρέπουν το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης των συνοριακών περιοχών από πιέσεις που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου και κατοχύρωσε ότι θα λαμβάνεται υπόψιν η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών, που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες».

 

Παράλληλα υπενθυμίζει πως η Ελλάδα είναι ιδρύτρια της πρωτοβουλίας MED5, δηλαδή των κρατών πρώτης υποδοχής της ΕΕ και συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας του Βίλνιους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, καθιστώντας την χώρα μας ισότιμο συνομιλητή στις διαδικασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων παραμένει σταθερή. Αποτελεί δέσμευσή μας να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε θέτοντας έτσι υπό έλεγχο το μεταναστευτικό αφήνοντας πίσω τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας με έργα απέναντι στον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ», τονίζει χαρακτηριστικά.

 

*Ολόκληρη η δήλωση του κ. Νότη Μηταράκη:*

 

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μία απόλυτα θετική εξέλιξη.

 

Ειδικά για την Ελλάδα και τους νησιώτες, είναι σημαντική δικαίωση, αφού όχι μόνο εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα, αλλά προσαρμόζονται και οι δεσμεύσεις του Κανονισμού του Δουβλίνου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών υποδοχής, όπως η Πατρίδα μας. Στηρίζει δε την έννοια των ασφαλών τρίτων χωρών, όπως θεωρείται για εμάς η Τουρκία. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι η Ελλάδα εξασφάλισε πρόνοιες που αποτρέπουν το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης των συνοριακών περιοχών από πιέσεις που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου και κατοχύρωσε ότι θα λαμβάνεται υπόψιν η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών, που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες.

 

Η Πατρίδα μας, εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διαπραγμάτευσης για το Μεταναστευτικό και έχει πετύχει να είναι ισότιμος συνομιλητής. Ιδρύσαμε το MED5 όπου με Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο και Ισπανία, διεκδικήσαμε περισσότερη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής. Συνιδρύσαμε την πρωτοβουλία του Βίλνιους όπου τονίσαμε την ανάγκη και την σημαντικότητα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

 

Από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έθεσε δύο βασικούς και μετρήσιμους στόχους στην διαχείριση του μεταναστευτικού: Την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Τους πέτυχε και τους δύο.

 

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων παραμένει σταθερή. Αποτελεί δέσμευσή μας να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε θέτοντας έτσι υπό έλεγχο το μεταναστευτικό αφήνοντας πίσω τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας με έργα απέναντι στον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ.

Διαμορφώνουμε πολιτικές, εξασφαλίζουμε την εθνική κυριαρχία, προχωράμε, σταθερά, τολμηρά μπροστά!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.