Μητσοτάκης: «Διεκδικούμε την αυτοδυναμία» -Για πρώτη φορά μίλησε για «κυβέρνηση συνεργασίας»

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον δεν επιτευχθεί κοινοβουλευτική αυτοδυναμία μετά τις δεύτερες εκλογές, προκαλώντας αίσθηση με τις δηλώσεις του.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε όχι μόνο ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία με την απλή αναλογική (νόμος ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία θα στηθούν οι επόμενες κάλπες, αλλά ενδεχομένως ούτε με την ενισχυμένη αναλογική (νόμος ΝΔ) με την οποία θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές. Σε εκείνη την περίπτωση, για πρώτη φορά, έδειξε καθαρά προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός έδωσε, επίσης, ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών: Στα τέλη της άνοιξης του 2023, και χωρίς να έχει προηγηθεί αλλαγή εκλογικού νόμου, όπως είπε.

Μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου με τίτλο «Ένας κόσμος που αλλάζει», ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πλήρως το εκλογικό τοπίο, προέταξε την πολιτική σταθερότητα, ενώ απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές και την αλλαγή εκλογικού νόμου.

«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα». «Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο», είπε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον απόηχο μιας δημοσκόπησης της Alco που παρουσιάστηκε λίγο πριν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και η οποία δείχνει κάμψη της ΝΔ κατά 0,7 μονάδες (δείτε εδώ αναλυτικά τη δημοσκόπηση). Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 8,9 μονάδες. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας παραμένουν στάσιμοι στην πρόθεση ψήφου και στην εμπιστοσύνη των πολιτών, αντιστοίχως, με αποτέλεσμα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την κυβερνητική φθορά, να κυριαρχούν. Ούτε το ΚΙΝΑΛ καρπώνεται τη φθορά της ΝΔ, καθώς εμφανίζεται πεσμένο κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.