Μια σημαντική εκδήλωση του Φιλοτεχνικού Ομίλου στο ίδρυμα ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ στην οδό Λιβανού της Χίου – Γράφει ο Κώστας Αμπανούδης

Το βραδινό του Αυγούστου την Τετάρτη 18 Αυγούστου πολλοί συμπολίτες μας, μέλη και φίλοι του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου είχαν την τύχη και τη χαρά να παρακολουθήσουν μια πρωτότυπη σε περιεχόμενο πολύπτυχη σε θέματα και εικόνες εκδήλωση στον πάντοτε φιλόξενο αύλειο χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, με αφορμή τη δημιουργία του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΟΧ.

Προλόγισε η πρόεδρος του Ομίλου κ. Μαρία Βασιλακάκη – Ντούλου με πρώτο ομιλητή, παρουσιαστή κ. Gerand St. Paul, φυσιοδίφη επί 38 έτη και δύτη, κάτοχο άδειας της Γαλλικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιων Μελετών και Αθλημάτων με θέμα: Ανακαλύπτοντας τα υποβρύχια θαύματα της νήσου Χίου.

Με διερμηνέα στα ελληνικά από τα γαλλικά την κυρία Φλωράδη, η ομιλία του συνοδεύτηκε από εκπληκτικές εικόνες υποθαλάσσιων περιοχών (Μυλαράκια στα Ταμπάκικα, Τραχήλια στα Μεστά, Ναγό Χίου κ.ά.) που είχαν εκτεθεί σε φωτογραφίες στον αύλειο χώρο. Ειπώθηκαν και προβλήθηκαν ενδιαφέροντα άγνωστα υποθαλάσσια τοπία, χλωρίδα και πανίδα του βυθού, σελίδες άγνωστης αλλά υπαρκτής υποθαλάσσιας ζώνης και δράσης.

Ακολούθησε η κ. Μελίνα Γεωργιοπούλου R&D Chemist, Msc. Marine Chemist που μίλησε για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη σημασία του στη ζωή και το μέλλον της Γης, και προβλήθηκε απόσπασμα ομιλίας μελέτης του κ. Θοδωρή Χονδρόγιαννου, αποφοίτου της Νομικής Σχολής Αθηνών, ερευνητή, δημοσιογράφου και παραγωγού, συνοπτικά το βραβευμένο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του “Σιγή Ιχθύος” με θέμα επίκαιρο την υπεραλίευση στη Μεσόγειο την εποχή την κρίσιμη της κλιματικής αλλαγής που ήδη έχει αρχίσει τις συνέπειες της στον πλανήτη μας.

Σε επόμενη εκδήλωση ο Φιλοτεχνικός δεσμεύτηκε να προβάλλει ολόκληρο το σημαντικό αυτό και αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του κ. Χονδρόγιαννου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Σεβασμιώτατοιυ Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκου, των Αρχών της Χίου, και το φιλότεχνο κοινό κάθε ηλικίας.

Ο Φ.Ο.Χ. πρόσφατα έχασε την Γραμματέα του Μαρία Χρονοπούλου ένα μεγάλο κενό στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Χίος, 20.8.21

Κώστας Αμπανούδης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.