“Μικρασίας Μνήμη Εμμένουσα. Πατρίδες Αλλοτινές”

Για την εκδήλωση συνεργάστηκαν με την Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων, 6 Πολιτιστικά Μικρασιατικά Σωματεία και συγκεκριμένα η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, Ο Σύνδεσμος Βαρβασίου Βιβλιοθήκη “Ο Φάρος”, Ο Σύλλογος Φρουρίου “Αγιος Γεώργιος”, Ο Σύλλογος “Δεσμός του Φραγκομαχαλά”, Ο Σύλλογος Θρακών “Μέγας Αλέξανδρος”, Ο Σύλλογος Ποντίων. Επίσης, η χοροδία ενηλίκων του Φάρου, μέλη της Θεατρικής Ομάδας Χίου, ο Σύλλογος ¨Μυρωδάτη Χίος”, η οκταμελής ομάδα μουσικών καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου.
Τα μέλη που συμμετείχαν ενεργά από τις παραπάνω αναφερθείσες ομάδες ξεπερνούν τα 160 άτομα.
Στην σχεδόν 3- ωρη εκδήλωση αφορούσε την τιμητική ανάδειξη του Μικρασιατικού πολιτισμού ο οποίος παραμένει ζωντανός, δυνατός και αιώνιος. Με μουσική, λογοτεχνική και χορευτική αναφορά σε 6 περιοχές του Μικρασιατικού Ελληνισμός ενδυναμώθηκαν οι προγονικές μνήμες και δάκρυα κύλησαν σε πολλά μάτια, με πρώτη πράξη την έπαρση της επετειακής σημαίας. Το πάθος συμμετοχής και προσφοράς όλων σ΄αυτήν την γιορτή πολιτισμού ήταν καταφανές. Στόχος της εκδήλωσης δεν ήταν η ιστορική αναδρομή αλλά η ενδυνάμωση της υπερηφάνειας ενός κατταλαιπωρημένου λαού που καταδείκνυε τον δυναμισμό του μέσα από τα πολιτισμικά του στοιχεία.
Εκατοντάδες ήταν οι συμπολίτες που την παρακολούθησαν και οι οποίοι είχαν σχεδόν  γεμίσει την πλατεία και τα γύρω καταστήματα. Ίσως να ξεπέρασαν και τα 1500 άτομα. Η γιορτή έκλεισε με την αναφορά εκ μέρους του Συλλόγου “Μυρωδάτη Χίος”  των Μικρασιατικών Συνταγών φαγητών και γλυκισμάτων και η προσφορά τους – κέρασμα στους συμπολίτες μας.
Οι Αλλοτινές Πατρίδες του Ελληνισμού παραμένουν στη ζωή μας, μπορεί όχι ως έδαφος, αλλά ως πολιτισμός, ως προγονική παρακαθήκη και εθνική περηφάνια!

K_FYSSAS
K_FYSSAS

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.