Μιχάλης Παρλαμάς : “Εξαιρετικά απίθανο η ΝΔ να πάρει και τις δύο έδρες στο νησί”

 

 

Τη σκέψη του αναφορικά με τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες περί κατάκτησης δύο εδρών της ΝΔ εδώ στη Χίο, παραθέτει ο γραμματέας τη ΝΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χίου Μιχάλης Παρλαμάς.

“Στις διεδρικές περιφέρειες, το εκλογικό μέτρο είναι 100% / 2 = 50%. Αν κανένα κόμμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε καμία έδρα δεν μπορεί να κατανεμηθεί στην Α’ κατανομή και όλα τα ποσοστά περνούν αυτούσια στη Β’ κατανομή ως αχρησιμοποίητα υπόλοιπα. Εκεί, οι δύο έδρες παραχωρούνται, ανά μία, στα δύο πρώτα κόμματα. Αλλά, και αν ακόμα το 1ο κόμμα ξεπερνούσε το 50%, για να λάβει και τη 2η έδρα, θα έπρεπε το άνω του 50% ποσοστό του να ξεπερνά το ποσοστό του 2ου κόμματος (πχ σε ένα σενάριο τύπου 72% – 21%), πράγμα εξαιρετικά απίθανο με τους νυν συσχετισμούς δυνάμεων των κομμάτων. Συνεπώς, στις διεδρικές περιφέρειες, οι έδρες αναμένεται να μοιραστούν μεταξύ 1ου και 2ου κόμματος (τοπικά)”

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.