Μπροστά για την Παιδεία | Εκδήλωση βράβευσης «Οι Πρώτοι των Πρώτων» από την Eurobank

Η εκδήλωση βράβευσης «Οι Πρώτοι των Πρώτων» για 61 αριστούχους απόφοιτους Λυκείου από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Μπροστά για την Παιδεία, της Eurobank, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία, που υλοποιεί η Τράπεζα με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμπληρώνει 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν βραβευθεί συνολικά 21.537 αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείων. Σήμερα, έχοντας εξελιχθεί στη μακροβιότερη ιδιωτική πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα, το Πρόγραμμα υπογραμμίζει την προσήλωση της Eurobank στις αξίες της αριστείας και της γνώσης που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα «οχήματα» κοινωνικής κινητικότητας. Κατά το σχολικό έτος 2021 – 2022, βραβεύθηκαν, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, 976 αριστούχοι, συνολικά, από όλα τα Λύκεια της χώρας. Η βράβευση 61 αριστούχων, των πρώτων εκ των πρώτων κάθε Εκπαιδευτικής Περιφέρειας που ανήκει το Λύκειό τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γιώργο Π. Ζανιά, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία.

Το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία βραβεύει τον/την πρώτο/πρώτη αριστούχο απόφοιτο/η, από κάθε ένα από τα 1.805 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, ο/η οποίος/α συγκέντρωσε το υψηλότερο άθροισμα βαθμών -στο σχολείο του/της-, στην εικοσάβαθμη κλίμακα στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 72 βαθμοί. Πέραν της ηθικής αναγνώρισης, κάθε παιδί που διακρίνεται λαμβάνει συμβολικά και χρηματική επιβράβευση. Από την εκκίνηση του Προγράμματος το 2003 με αρχική ονομασία Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία, η Τράπεζα έχει διαθέσει, συνολικά για τις βραβεύσεις των 21.537 αριστούχων, χρηματικό ποσό που αγγίζει τα €20 εκατομμύρια.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Γιώργος Π. Ζανιάς, απευθυνόμενος στους βραβευθέντες δήλωσε: «Η πρωτοβουλία Μπροστά για την Παιδεία αποτελεί τη μακροβιότερη ιδιωτική πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα, έναν θεσμό για την Εurobank αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα. Το Πρόγραμμα συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και σε συνδυασμό με τις, επίσης, μεγάλες πρωτοβουλίες για την Καινοτομία και το Δημογραφικό, συνθέτει το τρίπτυχο προόδου και ευημερίας που προωθεί η Τράπεζα για τη χώρα. Μέσω του Μπροστά για την Παιδεία έχουν βραβευτεί 21.537 μαθητές, 21.537 προσωπικές ιστορίες επιτυχίας, 21.537 νέοι άνθρωποι που με τον κόπο και τις αξίες τους αποτελούν πηγή έμπνευσης, σμιλεύοντας το μέλλον της κοινωνίας που θα υποδεχτεί τους αριστούχους των επόμενων ετών. Η αδιάλειπτη επιβράβευση της αριστείας στην Παιδεία είναι διαχρονικός πυλώνας στη στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank, υπογραμμίζοντας την αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου της Παιδείας στην ατομική ολοκλήρωση και τη συλλογική πρόοδο.».

Εκ μέρους των βραβευθέντων η Πρώτη των Πρώτων, Παρασκευή Χαρίλα, η οποία εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Eurobank, σημείωσε ότι «έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς επιβραβεύει την προσπάθεια και τον αγώνα των παιδιών που διακρίθηκαν σε μια διαδικασία με πρωτεύον και αναμφισβήτητο χαρακτηριστικό την αξιοκρατία», ενώ υπογράμμισε τον παράγοντα της ηθικής επιβράβευσης που, όπως είπε, είναι και «το πιο ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσει κανείς να προσπαθεί». Απευθυνόμενη στους μαθητές που αρίστευσαν σημείωσε πως «η σημερινή βράβευση αποτελεί μια ισχυρή ενθάρρυνση να συνεχίσουμε να προσπαθούμε με την ίδια προσήλωση και υπευθυνότητα, για να δημιουργήσουμε μια ζωή αντάξια των ονείρων μας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών, κ. Φιλόθεος, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας της Περιφέρειας Αττικής, κ. Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, οι Πρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.κ. Ανδρέας Μπουντουβής και Δημήτρης Μπουραντώνης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θωμάς Μούτος, καθώς και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Δουκίδης. Στην τελετή απονομής παρέστησαν γονείς και συγγενείς των βραβευθέντων, καθώς επίσης ανώτατα και ανώτερα στελέχη της Eurobank. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος, κα Νίκη Λυμπεράκη.

Η Παιδεία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα στο πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί η Eurobank, εστιάζοντας σε καίριες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με στοχευμένες κινήσεις, όπως το πρόγραμμα για το Δημογραφικό, Μπροστά για την Οικογένεια, και πλήθος άλλων πρωτοβουλιών με στόχο τη βιώσιμη, συμπεριληπτική ανάπτυξη.

 

Ομιλία του Προέδρου του Δ.Σ. της Eurobank, κ. Γιώργου Π. Ζανιά στην επίσημη τελετή «Οι Πρώτοι των Πρώτων» κατά την οποία βραβεύεται ο πρώτος αριστούχος απόφοιτος Λυκείου της κάθε Περιφερειακής Ενότητας της χώρας.

 

 Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023

 

Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητά παιδιά,

Κυρίες και κύριοι,

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά από τρία χρόνια, λόγω της πανδημίας, μπορούμε σήμερα να επαναλάβουμε με φυσική παρουσία την εκδήλωση για να τιμήσουμε τους «Πρώτους των Πρώτων». Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μας τιμά με την παρουσία της, στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα για τη σημασία που αποδίδει η χώρα και η πρώτη πολίτης της στη γνώση και την αριστεία ως κορυφαίες αξίες για κάθε άνθρωπο, κοινωνία και χώρα.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση του ετήσιου προγράμματος «Μπροστά για την Παιδεία», που επιβραβεύει τον πρώτο απόφοιτο αριστούχο μαθητή από κάθε Λύκειο της χώρας για την επιτυχία τους στις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σήμερα ειδικότερα, βραβεύουμε τον πρώτο σε βαθμολογία μαθητή από κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια ενώ με τη σημερινή εκδήλωση φέτος συμπληρώνουμε 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας αυτής της πρωτοβουλίας μας, με την υποστήριξη πάντα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στη διάρκεια αυτών των ετών, είχαμε τη χαρά να βραβεύσουμε 21.537 αριστούχους μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας, από τις μεγάλες μας πόλεις μέχρι και τα πιο μικρά χωριά, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό των βραβεύσεων έχει πλέον αγγίξει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρωτοβουλία Μπροστά για την Παιδεία, μπορώ, σήμερα, με περηφάνια να πω, δεν αποτελεί μόνο τη μακροβιότερη ιδιωτική πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα, αλλά και ένα σημαντικό θεσμό για την Τράπεζά μας καθώς και για την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ το πρόγραμμα αυτό μαζί με τις επίσης μεγάλες πρωτοβουλίες για το Δημογραφικό ζήτημα και την Καινοτομία αποτελούν ένα πολύ σημαντικό τρίπτυχο προόδου και ευημερίας για τη χώρα που προωθεί η Eurobank.

Τα παιδιά που βραβεύουμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε και ως παιδιά της κρίσης, ή μάλλον των κρίσεων, οι οποίες άρχισαν να ξεσπούν πριν ακόμη ξεκινήσουν το δημοτικό σχολείο, και έφεραν αντιμέτωπα αυτά και τις οικογένειές τους με πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Έτσι, η μεγάλη και μακρόχρονη οικονομική κρίση επιδείνωσε κατά πολύ τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού ενώ η ανεργία των νέων πλησίασε το 70% και οδήγησε πολλά από τα πιο «φωτεινά» νέα μυαλά της χώρας μας να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Ζήσαμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που άλλαξε άρδην τον τρόπο και τα μέσα της εκπαίδευσης. Μία πληθωριστική και ενεργειακή κρίση που «πίεσε» οικονομικά πολλές οικογένειες, αναγκάζοντάς τες να πάρουν ακόμα και δύσκολες αποφάσεις για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών τους.

Θέλω λοιπόν να σας συγχαρώ όλους. Τους μαθητές που σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, δεν άφησαν στην άκρη τα όνειρά τους και έδωσαν τον αγώνα τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Τους καθηγητές που παρά τις δυσκολίες πίστεψαν και μόχθησαν στο πλευρό των μαθητών τους. Τους γονείς που έθεσαν σε προτεραιότητα των σχεδιασμών και των κόπων τους, τα παιδιά τους και τις ανάγκες που εκείνα είχαν για να πετύχουν.

Η σημερινή, ωστόσο, εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε εσάς, αγαπητά μου παιδιά, εσάς που παλέψατε και ξεχωρίσατε. Σε εσάς που αποδείξατε με τις πράξεις σας πως η προσήλωση σε ένα στόχο, η επιμονή, η υπομονή, η συνέπεια, η οργάνωση, η ευγενής άμιλλα, είναι τα συστατικά της επιτυχίας και η πηγή έμπνευσης για όλους μας και κυρίως για εκείνους και εκείνες που ακολουθούν. Τους μικρότερους δηλαδή μαθητές και μαθήτριες που ξεκινούν τώρα να ανέβουν τα τελευταία, απαιτητικά σκαλοπάτια, της μαθητικής τους πορείας και μπορούν να έχουν εσάς ως φωτεινό παράδειγμα και σημείο αναφοράς για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη μεγάλη πρόκληση των πανελληνίων εξετάσεων, και να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό πρόγραμμα μελέτης που χρειάζεται.

 

Αγαπητά μου παιδιά,

Ο ομιλών συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια διδασκαλίας στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ότι άλλο και να έκανα στη ζωή μου, ποτέ δεν εγκατέλειψα την εκπαίδευση και τη διδασκαλία. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω και εγώ σ’ αυτή την καινούργια σας αρχή και να κάνω κάποιες προσωπικές παροτρύνσεις.

Τα χρόνια που θα βρισκόσαστε στις πανεπιστημιακές σχολές είναι ίσως τα πιο καθοριστικά για τη ζωή σας. Τώρα διαμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό η προσωπικότητά σας και τώρα αποκτάται το πιο σημαντικό, μετά την υγεία, αγαθό που είναι η γνώση. Η επένδυση στη γνώση είναι η πιο σημαντική επένδυση της ζωής σας. Και ενώ μπορούμε να πούμε πως η απόκτηση της γνώσης δεν σταματά ποτέ, αυτή που θα αποκτήσετε σε αυτή τη δημιουργική περίοδο της ζωής σας είναι η πιο καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή σας. Γιατί, είναι η εκπαίδευση που αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα κοινωνικής κινητικότητας και ανέλιξης.

Συνάμα όμως, στη φάση της ζωής που βρισκόσαστε πρέπει να αναπτυχτείτε και ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Πιστέψτε με, υπάρχει χρόνος για όλα αρκεί να το πιστέψετε και να το οργανώσετε σωστά. Δυσκολίες και αναποδιές μπορεί να προκύψουν. Είναι στο χέρι σας όμως να τις αντιμετωπίσετε. Έτσι προχωρούν οι άνθρωποι, έτσι προχωρούν οι κοινωνίες. Και να ξέρετε πως είναι μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις που αναδεικνύονται οι ηγετικές φυσιογνωμίες. Το είδα αυτό από πολύ κοντά στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις, μας διδάσκει ο Οδυσσέας Ελύτης. Και εσείς έχετε την ικανότητα να το πετύχετε αυτό γιατί πέτυχατε να διακριθείτε ανάμεσα στους άριστους όλης της χώρας, εκπληρώνοντας πρώτα απ’ όλα το αίτημα της ψυχής σας. Εσείς μπορείτε να γίνεται πρωτοπόροι, ο καθένας στον τομέα του. Γιατί, όπως λέμε εμείς στην Eurobank, Η Ευημερία Χρειάζεται Πρωτοπόρους.

Η αδιάλειπτη επιβράβευση της αριστείας στην Παιδεία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για την Eurobank και αποδεικνύει την αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου της παιδείας στην ατομική ολοκλήρωση και τη συλλογική πρόοδο. Γι’ αυτό και η Eurobank σχεδιάζει άμεσα και άλλες πρωτοβουλίες στον χώρο της Παιδείας, σε κάποιες από τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα συναντηθούμε και πάλι.

20 χρόνια λοιπόν και 21.537 βραβευμένοι μαθητές. 21.537 και οι προσωπικές ιστορίες επιτυχίας νέων ανθρώπων που με τον κόπο τους και τις αξίες τους σμιλεύουν το μέλλον της χώρας μας και την κοινωνία που θα υποδεχτεί τους αριστούχους των επόμενων ετών. Πολλοί από τους πρώτους αριστούχους που βραβεύσαμε, κοντά στα 40 τους χρόνια σήμερα, είναι άλλωστε η ζωντανή απόδειξη της καλύτερης επένδυσης που έκαναν οι ίδιοι στον εαυτό τους και τη ζωή τους και ευχόμαστε, να ζήσουμε και τη βράβευση των δικών τους παιδιών σε λίγα χρόνια. Ευχόμαστε να υποδεχθούμε εδώ, με την ιδιότητα του γονιού πλέον, τους παλιούς μας αριστούχους. Ευχόμαστε η κοινωνία μας, να αντλεί δύναμη και έμπνευση από άξιους νέους, τους μόνους που μπορούν να εγγυηθούν τη συνέχεια της δημιουργίας και της επιτυχίας.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της Διοίκησης της Eurobank που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, γιατί δικαιώνετε την πρωτοβουλία μας και να σας ευχηθώ, παιδιά μου, κάθε επιτυχία σε ακαδημαϊκό, επαγγελματικό και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Ομιλία της φοιτήτριας Παρασκευής Χαριλά, Πρώτης των Πρώτων

 

Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, εκπρόσωποι της Διοίκησης της Eurobank, κυρίες και κύριοι.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης μου δίνεται η ευκαιρία να εκθέσω κάποιες σκέψεις από την προσωπική μου εμπειρία σε σχέση με τη διαδικασία προετοιμασίας και συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Παράλληλα, να αναφερθώ στις αξίες που πρεσβεύει ο θεσμός του οποίου επιστέγασμα αποτελεί η σημερινή βράβευση.

Θα ήθελα αρχικά να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Εύη Χαρίλα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαμία, αποφοιτώντας από το 4ο Γενικό Λύκειο της πόλης. Συμμετείχα στις Πανελλαδικές εξετάσεις επιλέγοντας την ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών.

Τι ήταν λοιπόν για μένα οι Πανελλαδικές εξετάσεις; Νομίζω ότι ήταν ένας κερδισμένος αγώνας, που ξεκίνησε από πολύ νωρίς, από τις πρώτες δηλαδή στιγμές που, ασυναίσθητα, αρχίζει κάποιος να εξερευνεί (σε εισαγωγικά) τον κόσμο γύρω του. Συνεχίζεται, πιο μεθοδικά στο σχολείο και οι Πανελλαδικές οριοθετούν τη γραμμή τερματισμού. Η προσωπική μου εμπειρία μου δίδαξε ότι το θετικό αποτέλεσμα είναι απόρροια όλης της διαδρομής. Η τελευταία χρονιά πριν τις εξετάσεις βέβαια, ήταν για μένα, όπως πιστεύω για όλους τους υποψήφιους, περισσότερο κουραστική και αγχώδης. Περιλάμβανε λοιπόν, μεθοδικό και αποδοτικό διάβασμα. Πάντα όμως φρόντιζα να έχω ελεύθερο χρόνο για μια βόλτα με φίλους και ενασχόληση με τον αθλητισμό, δραστηριότητες που με βοηθούσαν στην αποβολή του όποιου άγχους.

Τις ημέρες των εξετάσεων, παρόλο που το άγχος σίγουρα υπήρχε, με εγκατέλειπε – με έναν τρόπο που δεν μπορώ ακόμα να ερμηνεύσω – μόλις ξεκινούσε η διαδικασία του γραψίματος.

Με τη λήξη των εξετάσεων ήξερα ότι έχω γράψει καλά, χωρίς ποτέ όμως να θελήσω να ελέγξω αν οι απαντήσεις μου ήταν σωστές. Και μετά από μια  μικρή περίοδο εκτόνωσης, πλησίασε η ώρα των αποτελεσμάτων, όπου η αγωνία κορυφώθηκε. Όταν λοιπόν διαπίστωσα ότι τα είχα πάει τόσο καλά, αυτό που ένιωσα δεν μπορεί να περιγραφεί. Κι ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν συνειδητοποίησα ότι, ως αναγνώριση της επιτυχίας, ακολουθεί αυτή η επιβράβευση.

Πέτυχα λοιπόν την εισαγωγή μου στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αυτή η εισαγωγή είναι η απαρχή μιας νέας πρόκλησης. Ενός νέου αγώνα, που έχει ως προσωπικό στόχο, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, την απόκτηση εφοδίων που θα με καταστήσουν χρήσιμη και συναισθηματικά ικανοποιημένη με ό,τι επιλέξω να ενασχοληθώ.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω – εκ μέρους όλων των βραβευθέντων – την Eurobank γι’ αυτή τη βράβευση. Μια τράπεζα που έχει αποδείξει, εδώ και πολλά χρόνια, ότι έχει ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα.

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η φετινή τελετή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για δύο επιπλέον λόγους:

  • πραγματοποιείται ξανά με φυσική παρουσία, μετά από αρκετά χρόνια στα οποία τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας δεν το επέτρεψαν
  • κι επίσης έχει, κατά κάποιον τρόπο, επετειακό χαρακτήρα, αφού το πρόγραμμα «Μπροστά για την Παιδεία» συμπληρώνει είκοσι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, από το 2003, δηλαδή είναι σχεδόν «συνομήλικο» με αυτούς που βραβεύονται.

Στην ουσία της η πρωτοβουλία αυτή της Eurobank έχει ιδιαίτερη αξία, επιβραβεύοντας  την προσπάθεια και τον αγώνα των παιδιών που διακρίθηκαν σε μια διαδικασία με πρωτεύον και αναμφισβήτητο χαρακτηριστικό της, την αξιοκρατία. Και, χωρίς να αγνοήσω τη σπουδαιότητα της οικονομικής στήριξης που παρέχει, αποτελεί και μια ηθική επιβράβευση – κι αυτό είναι πιο ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσει κανείς να προσπαθεί. Είναι ευχής έργο να υπάρξουν μελλοντικά κι άλλοι φορείς ή εταιρείες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω δύο λόγια στα παιδιά που βραβεύονται σήμερα. Η σημερινή βράβευση αποτελεί μια ισχυρή ενθάρρυνση να συνεχίσουμε να προσπαθούμε με την ίδια προσήλωση και υπευθυνότητα για να δημιουργήσουμε μια ζωή αντάξια των ονείρων μας. Η ελπίδα και το μέλλον βρίσκεται στα χέρια μας, όπως και στα χέρια όλων των υπόλοιπων παιδιών, άσχετα από το αν πέτυχαν ή απέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί ο δρόμος της ζωής δεν χαράζεται μόνο από την επιτυχία ή μια πιθανή αποτυχία στις Πανελλαδικές. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να πάψουμε να ονειρευόμαστε είναι ο εαυτός μας. Απλά ας σκεφτούμε πόση σοφία και διαχρονικότητα κρύβουν τα λόγια του μεγάλου μας συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.