Νέα Δημοκρατία στις 12 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδος

Ηχηρό μήνυμα μείζονος πολιτικής αλλαγής εξέπεμψε το εκλογικό σώμα και κατά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στις 12 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδος, εύρος νίκης που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν όπως σχολίαζαν στην Πειραιώς.

Μάλιστα οι 11 από τους 12 νέους περιφερειάρχες είχαν την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ  ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στην εκλογή ενός και μόνο περιφερειάρχου, του προερχομένου από το ΠΑΣΟΚ κ. Αρναουτάκη, στο Ηράκλειο, ο οποίος είχε και τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά στις Δημοτικές εκλογές και στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας (με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων) η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε 35  δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι 9 που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μάλιστα σχολίαζε η Πειραιώς  «το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα».

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε 5 εβδομάδες από τώρα, έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές. Τότε θα πάρουμε, όλοι μαζί, την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας. Θα βρεθώ -και πάλι- στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο, πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα. Με αλήθειες, με σχέδιο, με επιχειρήματα», σχολίασε στην πρώτη του δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποδεχόμενος ουσιαστικά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και σε δηλώσεις του από τα Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά και να ξέρεις και να χάνεις, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας το σημαντικό, όπως είπε: Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».

Με την ενσωμάτωση των ψηφοδελτίων να έχει φθάσει σε ποσοστά που καθιστούν σχεδόν οριστική την επικράτηση των προπορευόμενων υποψηφίων η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Αττική: Γ. Πατούλης 65,79% – Ρ. Δούρου: 34, 21%

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Χρ. Μέτιος 50,82% – Χρ. Τοψίδης: 49,18%

Δ. Ελλάδα: Ν. Φαρμάκης 56,54% – Α. Κατσιφάρας: 43,46%

Πελοποννήσου: Π. Νίκας 53,59% – Π. Τατούλης: 46,41%

Στερεά Ελλάδα: Φ. Σπανός 52,42% – Απ. Γκλέτσος: 47,58%

Ιονίων Νήσων: Ρ. Κράτσα 60,12% – Θ. Γαλατσιάτος 39,88%

Β. Αιγαίου: Κ. Μουτζούρης 55,40% – Καλογήρου Χριστιάνα 44,60%

«Χθες οι Έλληνες πολίτες εξέλεξαν τους νέους δημάρχους και τους νέους περιφερειάρχες τους. Εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η επόμενη κυβέρνηση και ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Μοναδικό κριτήριο και στόχος της ΝΔ είναι η ζωή σε κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμο να γίνει καλύτερη για όλους. Το πρόγραμμά μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει, επιτέλους, οικονομική αυτοτέλεια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε σε αυτές τις εκλογές και, δυστυχώς, ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης. Η ΝΔ έδωσε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών. Γιατί θέλει τους Περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στη στήριξη των πιο αδύναμων Ελλήνων.
Χθες έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια Παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Η μεγάλη αποχή οφείλεται σε τρεις κυρίους λόγους:
Πρώτον, είναι και αυτό  συνέπεια της μικροκομματικής και -γι’ αυτό- μικρόνοης επιλογής του κ. Τσίπρα να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως συνέβη το 2014.
Δεύτερον οφείλεται στον καταστροφικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ο οποίος έχει απομειώσει την πολιτική σημασία του δεύτερου γύρου διότι απλούστατα οι συσχετισμοί των δυνάμεων κάθε Παράταξης είχαν ήδη κλειδώσει από τον πρώτο γύρο. Με απλά λόγια χθες εκλέγονταν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες χωρίς όμως να αλλάζουν οι δυνάμεις των περιφερειακών και των δημοτικών συμβούλων, καθώς αυτοί είχαν ήδη εκλεγεί από την προηγούμενη Κυριακή. Αν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα, ο δεύτερο γύρος των εκλογών θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και επομένως θα προσέλκυε περισσότερους πολίτες. Το γεγονός ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είχαν ήδη κριθεί και απέμενε  μόνον ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης συνιστούσε ένα αντικίνητρο στους πολίτες για να μεταβούν στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Ο τρίτος λόγος είναι επίσης προφανής. Οι πολίτες αισθάνονταν -και ευλόγως- ότι έστειλαν ήδη από τον πρώτο γύρο το μήνυμα της εξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου έδωσαν μικρότερη σημασία στο χθεσινό αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο όταν η ψήφος τους στην κάλπη των ευρωεκλογών είχε ήδη αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να ανακοινώσει άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση. Θα πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψιν ότι, σε 6 Περιφέρειες οι Περιφερειάρχες είχαν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να μην έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο να προσέλθουν στις κάλπες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.