Νέα περιοριστικά μέτρα από τη ΔΕΥΑΧ

 

Μπορεί οι βροχοπτώσεις του τελευταίου μήνα να ήταν έντονες και να απέδωσαν πάρα ταύτα όμως  η ΔΕΥΑΧ προχωρά στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να προλάβει φαινόμενα λειψυδρίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Η αρχή γίνεται με το κλείσιμο 4.962 αρδευτικών  υδρομέτρων το οποίο αντιστοιχεί σε 420.000 κ.μ. νερού καθώς και με στον περιορισμό του ποτίσματος σε δημόσιους χώρους πρασίνου. Στα χωριά, κλείνουν όλες οι βρύσες πόσιμου νερού πλην μίας σε κάθε χωριό ενώ σε τροχοβίλες και τροχόσπιτα επιτρέπεται η κατανάλωση νερού έως 30 κ.μ. μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Αναλυτικά τα μέτρα:

1.Να διακοπούν όλα τα αρδευτικά υδρόμετρα του Δήμου Χίου, τα οποία είναι συνολικά 4.962. Στα υδρόμετρα αυτά αντιστοιχεί καταγεγραμμένη κατανάλωση 420.000 κυβικών νερού, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μας για το έτος 2022. Σε αυτά τα κυβικά εάν προστεθεί και το μη τιμολογούμενο νερό (από κλοπές, διαρροές, ελαττωματικά υδρόμετρα) το συνολικό ύψος της κατανάλωσης ανέρχεται στα 6.000 κυβικά ημερησίως στην πιο δύσκολη περίοδο από τον μήνα Ιούνιο έως τον μήνα Σεπτέμβριο. Από τους λογαριασμούς των καταναλωτών αυτών να αφαιρεθούν πάγια δύο περιόδων. Να εξαιρεθούν από τη διακοπή υδροδότησης οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εφόσον εντός 20 ημερών προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα επ’ αυτού.

  1. Σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και το Τμήμα Πρασίνου να περιοριστεί στο ελάχιστο το πότισμα σε χώρους πρασίνου του Δήμου Χίου.
  2. Σε όλα τα χωριά του Δήμου να κλείσουν οι βρύσες του πόσιμου νερού πλην μιας η οποία και θα μείνει ανοικτή για τη λήψη πόσιμου νερού από δημότες και επισκέπτες. Όπου υπάρχει σύστημα φίλτρανσης και απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) της υπηρεσίας μας θα επιλεγεί η παροχή αυτή. Όπου δεν υπάρχει βρύση με UV να παραμείνει μια μόνο παροχή ανοικτή κεντρικά του οικισμού.
  3. Σε όσες ιδιοκτησίες έχουν τοποθετηθεί τροχόσπιτα, τροχοβίλες, ή κοντέινερ όπου κατοικούν άνθρωποι, η μέγιστη επιτρεπτή παροχή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να είναι 30 κυβικά.

Σκοπός είναι να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη κατανάλωση και άρδευση, επιτρέποντας ταυτόχρονα να καλυφθούν οι ανάγκες διαβίωσης. Υπέρβαση της παραπάνω μέγιστης κατανάλωσης συνεπάγεται διακοπή της υδροδότησης.

  1. Σε όλους τους πυροσβεστικούς κρουνούς να τοποθετηθούν λουκέτα ώστε να αποτρέπεται η κλοπή νερού και οι βλάβες στα δίκτυα και τον εξοπλισμό πυρόσβεσης που τέτοιες ενέργειες προκαλούν. Η δράση αυτή να υλοποιηθεί με ενημέρωση και συνεργασία της Πυροσβεστικής.
  2. Σε όποιες περιοχές κρίνεται ότι το νερό δεν επαρκεί, να γίνεται περιοδική υδροδότηση η οποία θα ανακοινώνεται έγκαιρα από την υπηρεσία μας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η άσκοπη κατανάλωση που συχνά προκαλεί η συνεχόμενη υδροδότηση.
  3. Ενημερώνουμε τους δημότες και επαγγελματίες για μία ακόμα φορά ότι καλό είναι να υπάρχει πρόβλεψη αποθηκευτικού χώρου για το νερό σε κάθε ιδιοκτησία, ώστε να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες τα διαστήματα διακοπής υδροδότησης.
  4. Τα παραπάνω μέτρα να επανεξεταστούν από το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ στις 15/5/2023, ώστε να επανεκτιμηθούν με τα νεώτερα υδρολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.