Νέα στάση εργασίας για το ΣΕΣΝΟΧ την Παρασκευή

 

 

 

ΟΧΙ στην κοροϊδία και εργασιακή ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Πανελλαδική Στάση Εργασίας από 11 π.μ. έως 3 μ.μ.

Συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου.

Να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας (επικουρικών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «τριμηνιτών» επικουρικών που είχαν προσληφθεί κατά εφαρμογή του άρθρου 50 του Ν. 4825/2021, ειδικευόμενων νοσηλευτών, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ «4.000 στην Υγεία» και προγράμματος για μακροχρόνια ανέργους, μέσω ΕΟΔΥ) για ένα τουλάχιστον έτος και με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Το ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ συμμετέχει  στην 4ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ  και καλεί  τους συναδέλφους , μόνιμους και συμβασιούχους σε  κινητοποίηση, την Παρασκευή 08-12 στις 11:30πμ, στη Κεντρική Πύλη του Νοσοκομείου. Φτάνει πια η κοροϊδία, με την εργασιακή ομηρεία και τους κουτσουρεμένους μισθούς. Να μπει  τέλος  στην εντατικοποίηση της εργασίας, την υποστελέχωση και την περεταίρω  υποβάθμιση, του δημόσιου συστήματος υγείας που οδηγεί  νέους και νέες επιστήμονες είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο εξωτερικό.

Στα Νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. Το 35% των διασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι.

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους εργαζομένους και βρίσκονται  αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης, είτε λόγω της λήξης της σύμβασής τους είτε λόγω  αντικατάστασης τους από άλλους συμβασιούχους, ή  όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, με την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων υγείας και πρόνοιας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε στη διαβούλευση προβλέπονται διατάξεις – κοροϊδία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι μήνες, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες, οι συνάδελφοι που ήρθαν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων για τρεις μήνες, οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας για τρείς μήνες και οι 6.000 συμβασιούχοι ΣΟΧ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για τρεις μήνες και παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους.

Στο  Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα εργάζονται με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, επικουρικοί συμβασιούχοι και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.  Εκατό (100) και πλέον συνάδελφοι, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται για 7η συνεχή χρονιά, ζώντας μέσα στην ανασφάλεια για το μέλλον τους, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν και η κυβέρνηση αρνείται την άμεση μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Να σημειωθεί ότι στα περισσότερα τμήματα οι βάρδιες καλύπτονται αποκλειστικά από συμβασιούχους συναδέλφους και πιθανή απόλυσή τους θα επιφέρει τραγικές συνέπειες στη λειτουργία τους.

Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αποτελούν υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και σε συνδυασμό με την διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Απόδειξη είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου διάρκειας» καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ της πρότασης εκατοντάδων σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Εάν δεν θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο τελευταίος συμβασιούχος να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ. Εάν δεν θέλει να αναστείλουν τη λειτουργία τους τμήματα και μονάδες ζωτικής σημασίας στα Νοσοκομεία, θα πρέπει να τροποποιήσει την διάταξη, όχι στις αρχικές δεσμεύσεις για ένα χρόνο παράταση των συμβασιούχων,  που το θεωρούμε αυτονόητο, αλλά για την απευθείας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών, συμβασιούχων προς αντικατάσταση ανεμβολίαστων, ΣΟΧ, συμβασιούχων πρόνοιας κ.α)

  • Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στο σύνολο του τομέα της Υγείας – Πρόνοιας – Ασφάλισης, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ.

Απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών)
  • ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.