Νέες αξιόλογες Εκδόσεις Μιχαήλ π. Ιωάν. Στρουμπάκη – Επίκουρου Καθηγητή της ΠΑΕΑΚ <<ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. ΧΙΟΣ – Α΄. Αναλυτικός περιγραφικός κατάλογος των χειρογράφων της Ψαλτικής Τέχνης της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου <<Κοραής>>

Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου- Master Ορθόδοξης θεολογίας-Μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Έχουμε πει κι έχουμε γράψει – κατ΄επανάληψη – ότι, οι πνευματικοί δεσμοί είναι σαφώς ισχυρότεροι από κάθε άλλον. Ιδιαίτερα δε, όταν υπερισχύει αυτός της φιλαδελφίας, που εμπνέει κάθε πιστό Χριστιανό και περιεκτικά συμπυκνώνεται στην Αποστολική ρήση του θείου Παύλου <<η φιλαδελφία μενέτω>> (Εβρ. ΙΓ΄, 1).

Κάθε φορά, που κάποιος συμπατριώτης ή συμπατριώτισσά μας μεγαλουργεί και διακρίνεται στον τομέα της Επιστήμης, της Τέχνης, των Γραμμάτων, της προκοπής εν γένει – ποικιλοτρόπως, πολυμερώς και πολυτρόπως – χαιρόμαστε με τη χαρά και την πρόοδό τους.

Ένας απ΄αυτούς, άξιο τέκνο της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της μυροβόλου και αγιοτόκου Χίου, Πανεπιστημιακός με άριστες περγαμηνές στη Θεολογία και την Βυζαντινή Τέχνη και Μουσικολογία, λαμπρός επιστήμονας και καλλικέλαδος υμνητής των μεγαλείων του Θεού, είναι ο λίαν αγαπητός μου κ. Μιχάλης π΄΄ Ιωάν. Στρουμπάκης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής της Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης (Ηράκλειο).

Γόνος ιερατικής οικογένειας, με αγάπη στην Εκκλησία και την Βυζαντινή Μουσική, φιλομαθής και ακάματος ερευνητής, ρέκτης του είδους, απετέλεσε την αφορμή, εδώ και πολλά χρόνια, να σταθούμε και να καμαρώσουμε το έργο και την όλη δράση του.

Ο φίλτατος Μιχάλης ανήλθε με την αξία του ένα ένα τα στάδια της κατά Θεόν προκοπής και της επιστημονικής ανέλιξής του.

Μελέτησε με πάθος, ερεύνησε εντατικά, κατέγραψε με ζήλο και εντρύφησε στα όσα πονήματα, αρχεία, πηγές, ιστορικές μαρτυρίες, καταπιάστηκε.

Συνέγραψε και εξέδωκε περίφημα μελετήματα και μονογραφίες, πανεπιστημιακού επιπέδου, κυρίως γύρω από Εκκλησιαστικές μορφές και την Τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας.

Τούτα τα δυο λόγια μου, εκ μέσης καρδίας, ταπεινά χαράσσω, έχοντας ανά χείρας, το νέο –ογκώδες– πόνημά του, υπό τον τίτλο <<ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. ΧΙΟΣ – Α΄. Αναλυτικός περιγραφικός κατάλογος των χειρογράφων της ψαλτικής τέχνης της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου ΄΄ΚΟΡΑΗΣ΄΄>>.

{Να σημειώσω ότι, η Χίος υπήρξε έκπαλαι ΄΄μήτρα΄΄ πολλών λαμπρών Ιεροψαλτών, μεγάλων δασκάλων της Ψαλτικής, αλλά και συνθετών. Είναι τούτο ευρέως γνωστό στους Εκκλησιαστικούς και Ιεροψαλτικούς κύκλους ανά τον κόσμο.}

Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο, που αγγίζει τις 700 σελίδες (και που, όπως συμπεραίνεται, είναι ο πρώτος της σειράς που θα ακολουθήσει) και στον οποίο εμπεριέχονται, σε πλήρη ανάλυση, όλα αυτά τα πολύτιμα χειρόγραφα της Ψαλτικής Τέχνης, που σώζονται και διατηρούνται στη Βιβλιοθήκη Χίου <<Κοραής>>, από διάφορες ατομικές συλλογές, επί αιώνες.

Το βιβλίο είναι καθαρά επιστημονικής περιγραφής και απευθύνεται στους μελετητές του είδους, αλλά και τους φίλους και ομότεχνους της Ψαλτικής Τέχνης.

Αφιερώνεται στους γονείς του ακάματου εκπονητή του, π. Ιωάννη (Μακάριο) Στρουμπάκη και Μαρία πρεσβυτέρα. Ο πατέρας του (τον οποίο βαθιά σεβόμαστε και αγαπάμε παιδιόθεν), άριστος-καλλικέλαδος Ιερεύς της Μητροπόλεώς μας, του ενέσπειρε από την τρυφερή του ηλικία την αγάπη στην ψαλτική τέχνη και τη θεολογία. Έτσι, προιόντος του χρόνου, η κλίση του έγινε κλήση στο ιερό διακόνημα !

Η εκδοτική παραγωγή του έργου πραγματοποιήθηκε από το καλλιτεχνικό τυπογραφείο <<Άλφα Πι>> του Γιάννη Παληού και των συνεργατών του.

Πραγματικά, αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο στον καθηγητή κ. Μιχάλη Στρουμπάκη για την πολυετή ενασχόλησή του με την σύνταξη-συγγραφή του πονήματος (διήρκησε σχεδόν 8 χρόνια), όσο και στη Βιβλιοθήκη Χίου <<Κοραής>> η οποία –καλλιεργώντας την πολυπόθητη εξωστρέφεια και την ανάγκη προβολής του έντυπου πλούτου που περιέχει στα πολύτιμα αρχεία της – προέβη στη δημοσιοποίηση του, εντάσσοντάς το στις εκδόσεις της.

Ομολογουμένως, εξεπλάγην από το μέγεθος της ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας των χειρογράφων που προβάλλονται στον τόμο, αλλά –κυρίως– από την ενδελεχή, εμβριθή και εμπεριστατωμένη περιγραφή του συγγραφέα, Καθηγητή κ. Μιχάλη Στρουμπάκη, ο οποίος κατάστρωσε επιμελώς ένα τεράστιο αρχειακό υλικό και παρέδωσε έτοιμο και ταξινομημένο προς μελέτη, με τρόπο συστηματικό και προπάντων εύληπτο στον αναγνώστη.

Η έκδοση αυτή, αφιερωματικού και περιγραφικού χαρακτήρα, θα καταστεί μνημειώδης από τον ιστορικό του μέλλοντος.

Λαμπρύνει τη Χιακή βιβλιογραφία και μεγαλύνει την πανεπιστημιακή του είδους της.

Όσοι αγαπούν την Ψαλτική Τέχνη και μελετούν σχετικά κείμενα, ας σπεύσουν στη Βιβλιοθήκη Χίου <<Κοραής>> να προμηθευτούν τον άρτι εκδοθέντα τόμο (Α΄).

Ειλικρινά χαίρομαι με την έκδοση τέτοιων –ποιοτικών– έργων, που σπανίζουν στο πνευματικό και συγγραφικό στερέωμα των χαλεπών ημερών μας.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, στη Βιβλιοθήκη <<Κοραής>> !

Συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας, Πανεπιστημιακό Καθηγητή κ. Μιχάλη Στρουμπάκη για όλο το έργο του, την πορεία του, τα πονήματά του.

Τον εκτιμώ βαθύτατα και είμαι ευτυχής που με τιμά με την φιλία του. Ίσως ο παρών λόγος μου να είναι πτωχός, μπροστά στο μεγαλείο του κόπου του. Όμως, είναι ειλικρινής και καρδιακός !

Και εις άλλα με το καλό, συν Θεώ, αδελφέ Μιχάλη ! Να έχεις υγεία κατ΄ άμφω, να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου και να υπηρετήσεις επί έτη πολλά το ιερό αναλόγιο και την πανεπιστημιακή έδρα, προς δόξαν Θεού και ωφέλεια ανθρώπων.

 

Χίος, Αύγουστος 2021

Με αδελφικούς χαιρετισμούς

Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.