Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του ΓΝ Χίου «Σκυλίτσειο»

Ανακοίνωση των μελών του Σωματείου Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου

Ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει το άρθρο 45 που προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων ΙΔΟΧ προσωπικού φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας που υπηρετεί στην κεντρική υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ζητάμε επομένως να ανακληθεί οριστικά η εισήγηση για προκήρυξη ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την ανάθεση της καθαριότητας και της εστίασης του  νοσοκομείου της Χίου σε ιδιωτική εταιρεία και να παρθεί απόφαση για παράταση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης στο ΓΝ Χίου «Σκυλίτσειο».

Γνωρίζουμε ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση – που πάρθηκε κυρίως κάτω από το «βάρος» της εξάπλωσης της επιδημίας αλλά και την πίεση αγωνιστικών κινητοποιήσεων – δεν εξασφαλίζει τη μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα που έχουν ανάγκη οι συνάδελφοι στη σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη και δεν ακυρώνει οριστικά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών.

Ταυτόχρονα, παραμένει ο κίνδυνος απόλυσης δεκάδων επικουρικών και μέσω ΟΑΕΔ εργαζομένων, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται: γιατροί, διοικητικοί, υπάλληλοι, Νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου τεχνικοί, τεχνολόγοι κ.α. Μάλιστα, από το  Νοέμβριο η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία με προσωπικό, ξεκινάει ένα γαϊτανάκι νέων  απολύσεων στα Νοσοκομεία.   Αποτελεί εμπαιγμό η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν. 4715/20 αρ. 24) που δίνει τη  δυνατότητα παράτασης όλων των ενεργών συμβάσεων επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού και νοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, για ενάμιση μόλις μήνα,  δηλαδή ως τις  31-12-20 και χωρίς δυνατότητα περεταίρω παράτασης.  Ενώ, εξαιρεί εντελώς  από τη διαδικασία τους διοικητικούς υπαλλήλους των δημόσιων μονάδων υγείας. Έτσι, έξι συνάδελφοι από τη διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου της Χίου, θα δουν την πόρτα της εξόδου τον προσεχή Νοέμβριο.  Τι και αν οι συνάδελφοι εδώ και δύο χρόνια εργάζονται σε καίρια πόστα των δημόσιων μονάδων υγείας καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δουλεύοντας υπό συνθήκες πανδημίας ανταποκρινόμενοι επάξιο στα καθήκοντά τους.

Τυχόν απόλυση των συναδέλφων, που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε δημόσια μονάδα υγείας – εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει σοβαρότατα πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εξάπλωσης της επιδημίας, όπου επιβάλλεται η άμεση ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό.

Ζητάμε να παρθεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝ Χίου  που να ζητάει από τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να μην απολυθεί κανένας από τους συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► να ενισχυθεί το «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες.

Ξεκαθαρίζουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για την οριστική ανάκληση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών – με κατάργηση όλων των νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ΣΔΙΤ – και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.