Να σκάσω ή να μιλήσω;

Να σκάσω ή να μιλήσω;

Ιδού το μεγάλο ερώτημα! Και ή δική μου άποψη είναι ότι Ορθός μίλησες! Είναι το σημερινό μου ερέθισμα από πρωινή εκπομπή όταν άκουσα το να σκάσω ή να μιλήσω! Το θέμα και το πρόβλημα είναι πολύπλοκο! Έχει δύο όψεις! Η μία αφορά την οικογένεια των προσφύγων με πολλά και μικρά παιδιά και την ανάγκη επιβίωσης και μιας καλύτερης ζωής και ειδικότερα για τα παιδιά να ζήσουν με ασφάλεια να μην πεινάσουν και να μάθουν γράμματα ίσως μάθουν Ελληνικά ίσως ορισμένοι να θέλουν να βαφτίσουν τα παιδιά τους όπως συνέβη με πολλές Αλβανικές οικογένειες!

Ή Χίος πιστεύω ότι έχει μεγάλα περιθώρια να θρέψει από την ίδια την Γη της πολλές πολύτεκνες οικογένειες! Παραμένουν σχεδόν όλα τα χωράφια χέρσα και ακαλλιέργητα και τα περισσότερα χωριά είναι με άδεια σπίτια μόνο με νυχτερίδες και αράχνες! Δεν υπάρχει πολλές φορές πρόσβαση να φθάσουν για να πάνε να δουν οι ιδιοκτήτες που διαμένουν στο Εξωτερικό ή και ακόμη στην ηπειρωτική Ελλάδα πού βρίσκονται τα χωράφια τους από την πυκνή βλάστηση τις βατιες και τα γαϊδουράγκαθα σκέτα ρουμάνια! Υπάρχουν πολλά χωριά τελείως εγκαταλελειμμένα ή με ένα ή το πολύ έως πέντε έξι μόνιμους κατοίκους της τέταρτης πλέον ηλικίας! Οι περισσότεροι ξενιτεμένοι τα καλοκαίρια έρχονται και ζωντανεύουν τα χωριά! Αλλά δυστυχώς μόνο για τα πανηγύρια!

Φέτος ήρθαν οι περισσότεροι για να δηλώσουν την περιουσία τους στο κτηματολόγιο για να την σιγουρέψουν, φοβούνται να μην τούς την κλέψει ο γείτονας ή ο συγγενής! Εδώ χρειάζεται τώρα η λογική και η τολμηρή απόφαση της Κυβέρνησης των τοπικών και Περιφερειακών Αρχόντων όσο και το συμφέρον των ντόπιων κατοίκων που καθημερινά βλέπουμε να αδειάζουν τα χωριά και την απειλή του Θρασύδειλου Σουλτάνου που επειδή φοβάται και την σκιά του για την ζωή του από τούς ίδιους τούς πατριώτες του πού τούς έχει αλλάξει τα φώτα με όλα τα γεγονότα πού βλέπουμε από τα ΜΜΕ! Πιστεύω και είναι εντελώς προσωπική μου άποψη ότι θα μπορούσε η Χιώτικη κοινωνία να δεχθεί και ίσως αφομοιώσει στους κόλπους της για να ζωντανέψουν τα χωριά και δούμε να ανοίγουν ξανά σχολεία και να καλλιεργηθεί και η χέρσα γη αρκετές για να μην πω πολλές πολύτεκνες οικογένειες κυρίως Σύριων ίσως και Αφγανών προσφύγων μεταναστών!

Όχι όμως για να βάλω τα πράγματα στην σωστή τους θέση ανεξέλεγκτους μεμονωμένους παράνομους οικονομικούς μετανάστες! Όταν μια οικογένεια έχει παιδιά και τα κουβάλησε τόσα χιλιόμετρα με τόσες πολλές ταλαιπωρίες για να τα σώσει από την φωτιά του πολέμου η συμπεριφορά της οπωσδήποτε θα είναι κόσμια και θα προσαρμοστεί με τα ισχύοντα στον τόπο μας! Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στην επιλογή αυτών των ανθρώπων γιατί δυστυχώς έχουν τελείως διαφορετική κουλτούρα και συνήθεια! Πολλές φορές με μεγάλο φανατισμό! Ας κοιτάξουμε όλοι μαζί με ανοιχτά μυαλά το τι μας επιφυλάσσει η μοίρα και το τι μας συμφέρει ως τοπική κοινωνία! Ίσως βρεθεί η χρυσή τομή και μία λύση για τα μεγάλα προβλήματα και για τούς ταλαίπωρους πρόσφυγες όσο και για τους υπερήλικες που χρειάζονται φροντίδα! Άλλωστε στην Χίο απ’ ότι γνωρίζω διαμένουν και δουλεύουν κυρίως στα σπίτια πολλές γυναίκες από τις ανατολικές χώρες!

Μία παλιά παροιμία λέει κάνε το καλό και ριξτο στον γιαλό! Εμείς δεν χρειάζεται να τούς ρίξουμε στον γιαλό αλλά να τούς δώσουμε χέρι βοηθείας ίσως και το οξυγόνο ζωής ! Αυτές τις λίγες απόψεις μου για το τεράστιο και πολύπλοκο πρόβλημα πού δεν τολμούν ούτε καν να το βάλουν στο στόμα τους μερικοί μερικοί γιατί δυστυχώς οι περισσότεροι φοβούνται την κατακραυγή του κόσμου είτε από την μία πλευρά είτε από την αντίθετη με χαρακτηριστικά κοσμητικά επίθετα ρατσιστής, φασίστας, ξενοφοβικός και ότι κατεβάσει του καθενός η Κούτρα του σύμφωνα με τις πολιτικές επιδιώξεις του! Ας τούς δώσουν φώτιση την σημερινή γιορτινή μέρα των Θεοπατωρων Ιωακείμ και Άννης!

Χίος, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.