ΝΤΑΝ… ΝΤΑΝ… Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΚΤΥΠΑ

Ακούγοντας τη καμπάνα της εκκλησιάς παλαιότερα είτε ήμασταν σε χωριό είτε σε πόλεις, πάντα γυρίζαμε λίγο το κεφάλι προς την εκκλησία και κάναμε το Σταυρό μας. Πηγαίναμε μέσα για να ανάψουμε ένα κεράκι και πολλές φορές σε κάποιο κήρυγμα, αλλά πάντα με πολύ σεβασμό.

Τώρα στις μεγαλουπόλεις, όπου άλλαξαν τα ήθη και τα έθιμα στους Aστούς, ούτε θέλουμε να την ακούμε, απλά γιατί δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Ίσως και να μας ενοχλεί.

Πάντως, όταν ακούμε το κουδουνάκι του Κοινοβουλίου, δεν βλέπω τίποτε που να θυμίζει, αυτό που λέμε «εύταξία» και «σεβασμός».

Αυτό που λείπει επίσης «σαβουάρ βίβρ», δηλαδή λόγια όμορφα του σαλονιού ζηλευτά, «τρόπους καλής συμπεριφοράς». Νομίζω ότι δεν υπάρχει μια όμορφη ζηλευτή εικόνα, ώστε να μιμηθούμε και εμείς οι αστοί. Δηλαδή εμείς οι Ψηφοφόροι που εκλέξαμε με πάθος, είτε με αγάπη, είτε με μίσος τους (εκλεκτούς της καρδιάς μας), διότι υπάρχουν απαράδεκτα λόγια «διαίρει και βασίλευε», είτε αν πιστέψαμε τα απατηλές τους υποσχέσεις, τις «αυταπάτες» που λέμε κοινώς. To μόνο που βλέπω είναι μια απαράδεκτη αλαζονεία. Είναι αυτά που λέμε… μας έταξαν «Λαγούς με πετραχήλια».

Άλλοι λοιπόν παρέλαβαν το (Λαγό) τους, τον έφαγαν για τα καλά κι έγιναν Λαγοί, άλλοι όμως έλαβαν μόνο το πετραχήλι κι έτρεξαν ψάλοντας νηστικοί, με δάκρυα στα μάτια, το «Σώσον Κύριε το Λαό σου. Ευλόγησον τη κληρονομία σου».

Εκείνο όμως που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι μέσα στο χώρο του Εντευκτηρίου, είναι όλοι τους μεταξύ τους, φιλαράκια. Πάντα με χαμόγελα, με φιλοφρονήσεις ή κολακείες, αλλά με άψογη και κόσμια ευγενική συμπεριφορά, που ειλικρινά απορώ εάν είναι τα ίδια άτομα, γιατί δεν πιστεύω στα μάτια μου.

Βλέπω επίσης πολλές φορές, ότι υπάρχουν προσκαλεσμένα παιδιά, Μαθητές του Γυμνασίου. Δεν έμαθα ποτέ μου, εάν αυτά τα παιδιά, έγραψαν κάποια Έκθεση Ιδεών. Εάν επίσης ακούστηκαν μέσα από τα ΜΜΕ κάποια σχόλια των παιδιών. Και το ερώτημα είναι: «Τα σημερινά παιδιά μας του Γυμνασίου, τι απεκόμισαν; Οι ακροατές, τι σχολίασαν; Οι Συμμαθητές τους, ικανοποίησαν τις απορίες τους; Τα παιδιά σε τι πράγμα οφελείθησαν; Πώς αύριο θα αντιμετωπίσουν τη ζωή τους και τη κοινωνία;» Με λίγα λόγια. Έμαθαν κάτι θετικό για τη ζωή τους ή πήγε στράφι (άδικα) η επίσκεψή τους; Μόνο άλαζονεία βλέπω, χωρίς ήθος, η οποία μάλιστα μια μέρα και γρήγορα μάλιστα, θα τιμωρηθεί παραδειγματικά. Απογοήτευση! Κρίμα! Κρίμα!

Η Λειτουργία και οι συμπεριφορές προς μίμηση στα Κοινοβούλια εκτός της Πατρίδας μας είναι το ίδιο; Τότε χαθήκαμε. Θα γίνουμε κανίβαλοι. Και η επόμενη γενιά, τι σκυτάλη θα παραλάβει; Της ζούγκλας ή της ευταξίας και σεβασμού; Οψόμεθα.

Ήμαρτον Κύριε. Καλύτερα είναι να μη συνεχίσω, γιατί κάνω κακό στη ψυχή μου και στην υγεία μου, αλλά στο χαρτί και στο μελάνι.

Κλείνοντας, διερωτώμαι: Πρέπει να υπάρχουν απορίες από τους απλούς πολίτες για το μέλλον αυτού του τόπου, που την λέμε ΕΛΛΑΔΑ;

Καλή τύχη Ελλαδίτσα σου. Στάσου στα πόδια σου. Μάζεψε τη Νεολαία κοντά σου. Αγάπη θέλει. Μόρφωση ζητάει. Στήρηξη γυρεύει. Καλούς τρόπους να θρέψουν τη ψυχή τους. Εμπρός λοιπόν. Κάντε το πρώτο βήμα και όλοι μας ήμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε με πρόοδο και όνειρα. Να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά τους; Το θέλουμε; Τότε μπορούμε. Δεν το θέλουμε; Τότε… αλληλούϊα…

Ντίν… Ντάν… Ντίν… Ντάν… αλλά και πάντα χαρούμενα.

Σημείωση: Ο Σόλων έλεγε: ΑΡΧΕ ΠΡΩΤΟΝ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΣΘΑΙ = Να ασκείς εξουσία αφού πρώτα μάθεις να πειθαρχείς.

Και ο Μένανδρος έλεγε: ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΚΑΚΟΝ = Η υπεροψία είναι κακό ελάττωμα για τους ανθρώπους. Επίσης: ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΕ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΚΑΛΥΜΜΑ ΕΣΤΙΝ ΚΑΚΩΝ = Ο πλούτος καλύπτει πολλά ελαττώματα.

Επειδή χάθηκε κάθε ίχνος Ελπίδας για τα περίφανα γηρατειά, σκέφτηκα να πάρω μια κάλπη παραμάσχαλα για παρηγοριά. Ποιός ξέρει; Ίσως η καρτερία να είναι καλή συντροφιά, έστω κι αν την επόμενη μέρα απογοητευτώ και το μετανοιώσω. Αλλά τουλάχιστον θα είμαι σίγουρος ότι ανταποκρίθηκα στο (ζύγισμα) των υπολογισμών και περικοπών της Σύνταξής μου και του Επικουρικού μου, με τα ίδια μέτρα και ίδια σταθμά.

Αλήθεια, γιατί αυτή η άχαρη διχόνοια, κατάρα και κατάντια; Χάθηκαν η αγάπη και η Ομόνοια;

Μπάμπης Ζωντός Συν/χος Πλοίαρχος

Αθήνα 13/05/2019

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.