Νότης Μηταράκης: “Η πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφής και θα συνεχιστεί. Δεν θέλουμε να είμαστε πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Δεν θα ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε στα νησιά μας το 2015” 

 

Απάντηση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στην ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή

“Η Τουρκία επέτρεψε κατά παράβαση των υποχρεώσεών της σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση του 2016, σε μία βάρκα με 13 ανθρώπους να ξεκινήσει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν τη διέσωσε όπως έπρεπε μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και αναγκάστηκε η ελληνική ακτοφυλακή, η οποία βάζει πρώτα από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να διασώσει δέκα ανθρώπους και δυστυχώς – σύμφωνα με τις πληροφορίες – αγνοούνται ακόμα τρεις άνθρωποι εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Μέχρι που ήρθα στη Βουλή δεν είχα ενημερωθεί ότι η Τουρκία έχει ανταποκριθεί σε αυτό το περιστατικό”.

Με αυτήν την αναφορά στο σημερινό ναυάγιο έξω από τη Λέσβο, ξεκίνησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης την απάντησή του στην ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μαρία Κομνηνάκα και συνέχισε: “Η πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφής. Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών στην ΕΕ. Έχουμε στερήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους λαθρέμπορους ανθρώπινου πόνου, που λειτουργούν στα ανατολικά της χώρας μας. Η χώρα μας έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί, υπάρχεις διεθνές δίκαιο που καταγράφει συγκεκριμένα, τι έχει δικαίωμα η χώρα μας να κάνει. Προστατεύουμε λοιπόν τα σύνορά μας με αποτέλεσμα το τελευταίο δωδεκάμηνο οι ροές προς τα ελληνικά νησιά να έχουν μειωθεί κατά 96%.  Μόνο 1200 αφίξεις μέσα στο 2021. Σας θυμίζω κ. Κομνηνάκα  όταν η προηγούμενη κυβέρνηση εφάρμοζε μία πολιτική που δεν προστάτευε με τον ίδιο τρόπο τα θαλάσσια σύνορά μας, μόνο σε μία ημέρα, το 2015 στη Λέσβο, είχαμε πάνω από 10.000 αφίξεις. Με τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας. Και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε”.

Αναφορικά με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: “ Έχει πολλές εποικοδομητικές προτάσεις για το πως η Frontex μπορεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας της. Να σας θυμισω ότι η Frontex είναι ένα ένοπλο σώμα ασφαλείας της ΕΕ. Η αποστολή του είναι συγκεκριμένη. Να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στη σελ 5, η έκθεση γράφει ότι η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν βρήκε αποδείξεις για συμμετοχή της Frontex σε pushbacks. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η χώρες έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τα σύνορά τους”.

Υπερασπιζόμενος την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021, ο κ. Μηταράκης, τόνισε:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε στα ελληνικά νησιά την ημέρα των εκλογών του 2019, 17.000 εγκλωβισμένους ανθρώπους. Σήμερα αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί στις 6.500. Αλλά για να σας δώσω και μία σκέψη για τη δευτερολογία σας, φαντάζομαι αν είστε υπέρ της πολιτικής των ανοικτών συνόρων, τότε θα είστε και υπέρ της δημιουργίας πολλαπλών νέων δομών στα νησιά μας. Δεν ξέρω αν προτείνετε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν θέλετε να ξαναδείτε τη Μόρια στη Λέσβο, τη ΒΙΑΛ στη Χίο ή το Βαθύ στη Σάμο με 7000 μέσα στην πρωτεύουσα του νησιού. Το οποίο Βαθύ – και κλείνω με αυτό κύριε Πρόεδρε – κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου οριστικά, αφού στις 18 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί η νέα κλειστή/ελεγχόμενη δομή της Σάμου”.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μηταράκης, υπογράμμισε: “Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι από τη μία είπατε ότι δεν είμαστε εδώ για πολιτική κατανάλωση, αλλά τελικά από την ερώτησή σας μάλλον είμαστε. Από τη μία αμφισβητείτε και θέτετε ερωτηματικά για το ρόλο της ΕΕ, για τις επιδιώξεις της Frontex, για τον ρόλο των ΜΚΟ και από την άλλη στηρίζετε την ερώτησή σας σε εκθέσεις της ΕΕ και των ΜΚΟ των οποίων τον ρόλο εσείς αμφισβητήσατε. Είναι σχήμα οξύμωρο αυτό στην ερώτησή σας. Θα ενώσω όμως τη φωνή μου μαζί σας, για τα θετικά σχόλια που κάνατε για το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή, για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν.

Πρώτον για να προστατέψουν ανθρώπινες ζωές όπως σήμερα, όπως την προηγούμενη εβδομάδα στο άλλο ναυάγιο στο οποίο υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα δηλωθέντα των διασωθέντων και

Δεύτερον να προστατεύουν τα σύνορα της πατρίδας μας, τα νησιά μας από το φαινόμενο που βιώσαμε από το 2015 μέχρι το 2019. Το κάνουμε όμως, με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας”.

Σχετικά με το πρόσφατο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή 1908 παράνομα οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέφερε:

“Η Τουρκία, σύμφωνα με την άποψη της ΕΕ και την άποψη της Ελλάδας είναι ασφαλής χώρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Κατά συνέπεια, οι ξεριζωμένοι που αναφέρετε στην ερώτησή σας, μπορεί να είναι όντως όταν ξεκίνησαν δέκα χώρες μακριά, αλλά όταν έφτασαν στην Τουρκία, είχαν βρει διεθνή προστασία. Όταν έρχονται στη χώρα μας, στην πλειονότητά τους, είναι παράνομα εισελθόντες οικονομικοί μετανάστες. Και η χώρα μας δεν θέλει μία πολιτική κλειστών συνόρων. Θέλει μία πολιτική νόμιμης μετανάστευσης. Κάθε χρόνο δίνουμε άδειες εργασίας σε χιλιάδες ανθρώπους να έρθουν να δουλέψουν στα χωράφια και αλλού. Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στους λαθρέμπορους, στους λαθροδιακινητές να καθορίζουν ποιος θα μπαίνει στη χώρα μας. Ειδικά σε μία εποχή που, βλέπετε ότι, πολλά κράτη, όμορα της ΕΕ, όπως πρόσφατα η Λευκορωσία, ‘εργαλειοποιούν’ το μεταναστευτικό, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, την έννοια του πρόσφυγα ο οποίος άμεσα μετακινείται από τη χώρα στην οποία κινδυνεύει.  Και αυτό θέτει μεγάλα ζητήματα για την ΕΕ, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει”.

Σας θυμίζω ότι η ΕΕ έχει μία συμφωνία με την Τουρκία. Η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει ενεργή. Προβλέπει πρώτον, η Τουρκία να απαγορεύει τις παράνομες αναχωρήσεις από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεύτερον να αποδέχεται τις επιστροφές όσων κρίονονται ότι είναι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Χθες υποβάλλαμε νέο αίτημα και έχει κάνει ήδη δήλωση στήριξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιστροφή 1908 μεταναστών από τα νησιά μας. Από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Νησιά που πλέον, κυρία Κομνηνάκα, βιώνουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με σχεδόν μηδενικές ροές, με ελάχιστους να διαμένουν στις δομές φιλοξενίας, οι οποίες συνεχίζουν να αδειάζουν με ένα ταχύτατο ρυθμό και με τη δημιουργία των νέων κλειστών/ελεγχόμενων δομών εκτός αστικού ιστού ώστε να παρέχουμε αφενός τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς τους ανθρώπους, αφετέρου όμως ένα περιβάλλον αυξημένης ασφάλειας και για τους ίδιους και για το προσωπικό μας  και για τις τοπικές κοινωνίες.

Κλείνοντας την απάντησή του στην κ. Μαρία Κομνηνάκα, ο κ. Μηταράκης, σημείωσε:

“Η μείωση των ροών για εμάς παραμένει πρωταρχική επιλογή. Και είναι μόνο ένα από τα έξι μέτρα, ένας από τους έξι πυλώνες μείωσης των ροών.

 Πρώτον, φυλάμε τα σύνορά μας,

Δεύτερον έχουμε ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες,

Τρίτον έχουμε πολύ περισσότερες απελάσεις. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν φύγει από τη χώρα, πολύ περισσότεροι από όσοι έχουν έλθει.

Τέταρτον φτιάχνουμε τα νέα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, τα οποία παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο πρόληψης για αυτούς που δεν είναι πρόσφυγες, που ξέρουν ότι έχουμε πλέον τη δυνατότητα να τους διαχωρίζουμε.

Πέμπτον, με τον έλεγχο των ΜΚΟ, των λίγων ΜΜΟ που ενεργά εμπλέκονται σε κυκλώματα λαθροδιαχείρισης

Έκτον με τη μείωση των οικονομικών προνομίων που δίναμε σε αιτούντες άσυλο, καθώς είχαμε φτάσει στο οξύμωρο, εμείς να χρηματοδοτούμε ως χώρα, με ευρωπαϊκά κονδύλια, τα λεφτά που έδιναν στους λαθροδιακινητές να τους φέρουν.

Αυτή η πολιτική θα συνεχίσει. Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ στα νησιά μας αυτό που ζήσαμε από το 2015”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.