Νότης Μηταράκης: «Οι κανόνες άλλαξαν. Δίνουμε έμφαση στις επιστροφές»

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, στο Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 FM

«Οι κανόνες άλλαξαν. Δεν είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας χάσει τα χρήματα του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 FM. «Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης και ανέφερε ότι «ήδη έχουμε δώσει έμφαση στις επιστροφές, πάμε καλύτερα τον Ιανουάριο του 2020 από τον Ιανουάριο του 2019. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 4 συνολικά αποστολές με επιστροφές προς την Τουρκία».

Σε ερώτηση σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές του 2019, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε πως «η χώρα μας δέχθηκε γύρω στους 46.000 μετανάστες μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και συνολικά 72.000 όλη την προηγούμενη χρονιά. Αυτό που  δημιούργησε το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ένας στους τέσσερις μετανάστες που μπήκε στην Ευρώπη το 2019, βρίσκεται στα 5 ελληνικά νησιά».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης στάθηκε στην υποχρέωση της χώρας βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας να διατηρεί τους πρόσφυγες στα νησιά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασύλου και τόνισε ότι «δουλεύουμε πάνω σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ήδη με τη νέα νομοθεσία, λαμβάνουμε, πλέον, αποφάσεις, τουλάχιστον στον πρώτο βαθμό εντός τεσσάρων εβδομάδων. Δεύτερον, χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ανοίξουμε περισσότερους διαδρόμους επιστροφής όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας απευθείας στις χώρες προέλευσης και όχι μέσω Τουρκίας».

Για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου, ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε την ενίσχυση της με προσωπικό, καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν πέντε νέα Γραφεία Ασύλου εκτός των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, «ώστε να υπάρξουν κανονικές συνθήκες γραφείου για τους εργαζομένους».

Επιπλέον, σε ερώτηση για τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως κατατίθεται σχετική τροπολογία την ερχόμενη εβδομάδα για τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου καταγραφής προσώπων που εμπλέκονται με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, καθώς και ορίζεται εθνικός συντονιστής για τον έλεγχο τους. «Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», είπε.

Αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και στο θέμα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι «πλέει ήδη ελληνική φρεγάτα δίπλα στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Η Ελλάδα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και σύνεση» και συνέδεσε το σημερινό γεγονός με την οξυμένη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών, ιδίως στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό «με τις ροές που έστειλε η Τουρκία το δεύτερο εξάμηνο του 2019». «Η ελληνική εξωτερική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, τονίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και, πλέον, αποκτούμε αρκετούς συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια, σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο είναι αρκετά έντονες», κατέληξε χαρακτηριστικά.         

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.