Νότης Μηταράκης: “Το μεταναστευτικό δεν είναι το μέλλον της Χίου, είναι το παρελθόν της Χίου…”

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κος Νότης Μηταράκης δήλωσε πριν από λίγο σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα της Χίου σε αδρές γραμμές τα παρακάτω:

“Το μεταναστευτικό δεν είναι το μέλλον της Χίου, είναι το παρελθόν της Χίου …

Οι στόχοι του Υπουργείου μας ήταν η μείωση των ροών και η δραστική μείωση των επιπτώσεων πάνω στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό το πετύχαμε με την μείωση των ροών και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, το οποίο κάνουν οι δυνάμεις ασφαλείας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Είναι όμως βασικό να μην ξεκινούν οι βάρκες από τα παράλια της  Τουρκίας. Πρέπει επίσης να ξεχωρίζονται γρήγορα σε πρόσφυγες με δικαίωμα ασύλου ή όχι. Αυτοί που δεν δικαιούνται πρέπει να απελαύνονται.

Εδώ να πω ότι πρέπει να πούμε ότι όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε σαν Έλληνες πατριώτες, που αγαπάμε τον τόπο μας και κυρίως εδώ την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Χίο.

Συνεχίζω και λέγω ότι πρέπει να λειτουργούν δομές, να λειτουργούν οι απελάσεις, να γίνεται έλεγχος των ΜΚΟ και να αλλάξουν οι παροχές προς τους πρόσφυγες, ώστε να μην λειτουργούν σαν χρηματοδότηση αυτών των ανθρώπων.

Όλα αυτά τα έχουμε κάνει! Όλα τα έχουμε υλοποιήσει!

Όσα μας έχει ζητήσει ο Δήμος Χίου με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, τα έχουμε όλα υλοποιήσει.

Η Κυβέρνηση εκπλήρωσε όλα τα ζητούμενα του Δήμου Χίου (643/10) για το Μεταναστευτικό.

Προχωρά στην κατασκευή της νέας δομής, σε χώρο που επέλεξε η Κυβέρνηση (όπως ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο), προχωρά στο κλείσιμο της ΒΙΑΛ, ήδη έχουμε στο νησί κάτω από 500 αιτούντες όπως ζήτησε ο Δήμος.

 Διαφωνούμε με όσους θέλουν η δομή να είναι ανοικτή, εμείς προχωράμε σε Κλειστή / Ελεγχόμενη Δομή. Διαφωνούμε με όσους ζητάνε άμεσες μεταφορές στην ενδοχώρα – χωρίς διαλογή και κράτηση όσων πρέπει να απελαθούν – διότι τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε αύξηση ροών και εκμετάλλευση από τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.

Διαφορά έχουμε μόνο στον αριθμό που θέλει να έχουμε στην νέα δομή.

Χθες οι δυνάμεις ασφαλείας έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης η βία. Άλλοι έχουν αυτή την επιλογή και είναι αυτοί που ξεσηκώνουν τον κόσμο, κυρίως κάποιες αριστερές παρατάξεις.

Η νέα δομή στο Θόλος θα είναι ελεγχόμενη, με περίφραξη τριπλή, τύπου ΝΑΤΟ και που θα ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος σε αυτήν.

Μόλις την ανοίξουμε θα κλείσει η ΒΙΑΛ και θα παραδοθεί αμέσως στον Δήμο Χίου.

Στην Χίο μάς στηρίζουν οι πλειοψηφούσες παρατάξεις στην Χίο. Όλοι θυμούνται πόσοι ήταν οι ανεξέλεγκτοι κυκλοφορούντες τα προηγούμενα χρόνια στην Χίο.

Πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να λένε ψέματα στους Χιώτες. Προσκαλώ τους πάντες να επισκεφτούν την Σάμο και να δουν κατά πόσο η νέα δομή εκεί επηρεάζει αρνητικά το νησί.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουμε κενές θέσεις επειδή πολλοί έχουν φύγει για άλλες χώρες.

Αν χρειαστεί, που δεν θα χρειαστεί, είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε το θέμα χωρίς να φθάσουμε τις δομές στα νησιά στους μέγιστους αριθμούς των θέσεων που έχουν δημιουργηθεί.

Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός να φθάσει το πλοίο με τα μηχανήματα στο Λιμάνι της Χίου την ώρα της ρίψης Του Τιμίου Σταυρού χθες την ημέρα των Θεοφανείων.

Μην ξεχνάτε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου είχε αναλάβει την υποχρέωση να υποδείξει τοποθεσία για την νέα δομή. Δεν το έκανε.

Αντιθέτως είπε: «είναι ευθύνη της Κυβερνήσεως». Έ, η Κυβέρνηση αποφάσισε το Θόλος αφού δεν πρότεινε το Συμβούλιο.

Ξέρετε πόσο εύκολο θα ήταν να γίνω λαϊκιστής και να πω δεν κάνω τίποτα; Πολλοί θα με χειροκροτούσαν. Όμως θα ήταν μία υπεύθυνη στάση προς την λύση του προβλήματος; ΟΧΙ.

Να ξέρετε ότι είμαι από τους λίγους πολιτικούς που αναλαμβάνουν αυτό το πολιτικό κόστος για την λύση του προβλήματος.

Είμαστε η δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της Ελλάδας και επιλέγουμε αυτή την οδό.

Δεν θέλουμε πλέον οι πρόσφυγες – μετανάστες να είναι ανεξέλεγκτοι και να γυρίζουν ασύδοτοι στην Ελλάδα.

Παράλληλα με το μεταναστευτικό η Κυβέρνηση υλοποιεί τα μεγάλα έργα στην Χίο.

Αεροδρόμιο, τελωνείο, δικαστικό Μέγαρο νέο και παλιό, Κόρης Γεφύρι, μειωμένο ΦΠΑ κτλ.

Έχουμε στηρίξει την Χίο από το Υπουργείο μας με περίπου εννιά εκατομμύρια Ευρώ σαν αντιστάθμισμα σε αυτά που έχει περάσει η Χίος τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιηθούν τα ΜΑΤ στο μέλλον. Είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία, έχουμε τις απαραίτητες άδειες, νομίζουμε ότι η πλειοψηφία του Χιώτικου Λαού θέλει να λυθεί το πρόβλημα οριστικά και έτσι θα προχωρήσουμε. Είμαστε στο σημείο που δεν θα αλλάξουμε την απόφασή μας για το Θόλος.

Έχουμε το δικαίωμα να προχωρήσουμε ειρηνικά στην δημιουργία αυτής της δομής, η οποία με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερδομή.

Θέλουμε να δώσουμε ασφάλεια στα νησιά μας, ασφάλεια στην Ελλάδα. Το ίδιο επιθυμούν και οι Δυνάμεις Ασφαλείας της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει τις πολιτικές της και τις νομικά δεσμευτικές αποφάσεις της. Εγώ τις επόμενες ημέρες ξεκινώ έναν μαραθώνιο επαφών σε όλη την Ευρώπη με αυτό τον σκοπό.

Για τις Νέες Δομές στα Νησιά και Έβρο έχουμε κάνει αναλυτική παρουσίαση όλων των σχεδίων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και έχουμε πάρει την έγκρισή του. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

Μέσα στο 2022 πρέπει να κλείσει η ΒΙΑΛ και θα κλείσει. Έχω την βεβαιότητα ότι, ό,τι κάνω είναι καλό για την Χίο και για τα παιδιά μας και έτσι θα συνεχίσω. Ακόμα όμως και εγώ να αλλάξω, αυτό είναι πολιτική της Κυβερνήσεως και θα συνεχιστεί η ίδια.

Έχουμε υπογράψει συμβόλαια με την ανάδοχο εταιρεία και είναι δική της ευθύνη να προχωρήσει το έργο.

Αν τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ έρθουν ξανά με τον Πελαγίτη δεν το γνωρίζω και δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Έχουμε υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία, υπάρχουν νόμοι που ορίζουν τα πάντα για ένα εργοτάξιο και για ένα έργο και είναι ευθύνη της εταιρείας πώς θα προχωρήσει.

Συζητάμε για το θέμα περίπου τρία χρόνια. Όμως καλά είναι η συζήτηση, την εξαντλήσαμε. Δεν μπορούμε να συζητάμε για πάντα.

Για την Κυβέρνηση η συζήτηση τελείωσε με την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχη εταιρεία.

Η δομή στο Θόλος δεν έρχεται για να γεμίσει. Έρχεται για να περάσει το μήνυμα προς τους διεθνής διακινητές ανθρώπων ότι αν έρθουν από εδώ θα περάσουν από τις ελεγχόμενες δομές και από τα προαναχωρησιακά κέντρα.

Άρα, μην προχωρήσετε στην διακίνηση ανθρώπων!

Το να εισβάλει κάποιος στο Λιμάνι ή στο Αεροδρόμιο δεν συνάδει με την κανονικότητα ενός τόπου. Είμαστε μια ευνομούμενη Πολιτεία και πρέπει να ακολουθούμε τους νόμους.

Ό,τι αποφασίσει ο Δήμος για την ΒΙΑΛ, το Υπουργείο μας θα το χρηματοδοτήσει όπως θα χρηματοδοτήσει και άλλες επενδύσεις στο Χαλκειός σε αντιστάθμισμα αυτών που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια.

Το δίκαιο για οποιοδήποτε θέμα είναι σχετικό. Άλλος θεωρεί δίκαιο για κάποιο θέμα το Α, ενώ ο άλλος για το ίδιο θέμα θεωρεί δίκαιο το Β. Όμως, το να κατεβαίνεις στους δρόμους για αυτό που θεωρείς εσύ δίκαιο και να συγκρούεσαι με τον άλλο που έχει άλλη θέση για το ίδιο θέμα είναι επικίνδυνο και εκτός δημοκρατικών διαδικασιών.

Η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μηδενική παραμονή στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Κανένας δεν πρέπει να μένει εδώ επί μακρόν.

Αυτό που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση στα Νησιά είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και θεωρούμε ότι συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος του ντόπιου πληθυσμού.”

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.