Η μόλυνση με το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού μπορεί να ενισχύει την ανοσία του οργανισμού έναντι του εμφανώς πιο θανατηφόρου στελέχους Δέλτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στη Νότια Αφρική.
Η ανάλυση εστίασε την προσοχή της σε 33 περιπτώσεις εμβολιασμένων και μη ασθενών που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Όμικρον στη Νότια Αφρική. Οι ερευνητές κατέγραψαν ότι 14 μέρες μετά τη μόλυνση οι ασθενείς είχαν 14 φορές περισσότερα αντισώματα έναντι του νέου στελέχους, όπως είναι λογικό να συμβαίνει μετά την ανάρρωση, αλλά κατέγραψαν και υπερτετραπλασιασμό των αντισωμάτων έναντι της Δέλτα.
Συγκεκριμένα τα αντισώματα κατά του φονικότερου ινδικού στελέχους αυξήθηκαν κατά 4,4 φορές κατά μέσο όρο, με τους εμβολιασμένους να έχουν ακόμη καλύτερη ανοσοαπόκριση από τους ανεμβολίαστους.
Ο Άλεξ Σίγκαλ, καθηγητής στο Αφρικανικό Ινστιτούτο Έρευνας της Υγείας, στη Νότια Αφρική, ανέφερε σε ανάρτησή του τη Δευτέρα ότι εάν η Όμικρον είναι λιγότερο παθογενής, όπως δείχνει η εμπειρία από τη Νότια Αφρική, «αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εκδίωξη της Δέλτα».
Σύμφωνα με πρότερη νοτιοαφρικανική έρευνα, όσοι μολύνονται με την παραλλαγή Όμικρον διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας σε σύγκριση με τη Δέλτα, αν και οι συντάκτες εκείνης της έρευνας είχαν τονίσει ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό.
Πηγή: kathimerini.gr