Ν. Μηταράκης: ‘’Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για τη μείωση της πίεσης και την πρόληψη περαιτέρω κρίσεων στα κοινά εξωτερικά μας σύνορα, καθιστώντας την ΕΕ καλύτερα προετοιμασμένη και πιο ανθεκτική’’

Συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με τον Υπ. Εσωτερικών της Σλοβακίας κ. Roman Mikulec

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Σλοβακίας, κ. Roman Mikulec, πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Μετά την τελευταία τους συνάντηση στην Μπρατισλάβα τον περασμένο Ιούνιο, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν εκ νέου τις κοινές θέσεις των δύο χωρών στην ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και συγκεκριμένα την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με τρόπο που θα αποτρέπει τις μαζικές παράνομες ροές και θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας εντός του κοινού χώρου Σένγκεν.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι Ελλάδα και Σλοβακία ‘’συγκλίνουν  στην ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας μας ως Ευρωπαϊκής  Ένωσης με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης –αυτό που ονομάζουμε εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης– καθώς και στη σημασία ενίσχυσης των επιστροφών μέσω ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού και διεύρυνσης του ρόλου της FRONTEX, τόσο στον έλεγχο των συνόρων όσο και στις επιστροφές.

Ταυτόχρονα, όμως, συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης ‘’είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για τη μείωση της πίεσης και την πρόληψη περαιτέρω κρίσεων στα κοινά εξωτερικά μας σύνορα, καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερα προετοιμασμένη και πιο ανθεκτική.’’

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως ‘’η Ελλάδα και η Σλοβακία ως μέλη των ομάδων Med-5 και V4 αντίστοιχα, μπορεί να μην έχουμε πάντα ταυτόσημες απόψεις, όσον αφορά το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά για την εξεύρεση κοινών τόπων και την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων σε μια σειρά από ζητήματα, με σκοπό τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη.’’

Η Ελλάδα και Σλοβακία, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  ‘’συνυπέγραψαν πρόσφατα την κοινή επιστολή 14 κρατών μελών -μια πρωτοβουλία της Λιθουανίας- για την αποτελεσματική προστασία των συνόρων και χαιρόμαστε που οι θέσεις μας ελήφθησαν πλήρως υπόψη από το Συμβούλιο των Ηγετών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, όπως αντικατοπτρίζεται στα Συμπεράσματά του’’, κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Mikulec έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Σλοβακική Δημοκρατία εκτιμά τις προσπάθειες της Ελλάδας να χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και να προστατεύσει, έτσι, τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η μετανάστευση είναι μια δύσκολη πρόκληση για όλους μας και απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών μας και η διατήρηση ενός από τα σημαντικότερα οφέλη της σχέσης μας με την Ε.Ε., που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στον χώρο Σένγκεν. Η Σλοβακική Δημοκρατία δραστηριοποιείται στον τομέα της αλληλεγγύης και αντιδρά άμεσα στις ανάγκες των εταίρων της στην ΕΕ. Η απόδειξη είναι μια αρκετά σημαντική στήριξη προς την Ελλάδα”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.