Ν. Μηταράκης: Μηνιαία Επικοινωνία – Ιανουάριος 2024

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Συνεχίζω και φέτος την μηνιαία επικοινωνία μαζί σας, τους πολίτες της Χίου, αναφορικά με το κοινοβουλευτικό μου έργο. Όπως ίσως ήδη διαβάσατε, με την έναρξη του νέου έτους, έθεσα συγκεκριμένα 24 στόχους για το 2024, που θα τους παρακολουθώ συστηματικά, καθώς η επίτευξή τους θα βελτιώσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την κατάσταση των νησιών μας.

Παράλληλα, τον Ιανουάριο είχα πλήθος θεσμικών συναντήσεων. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση συνεργασίας των αιρετών της Χίου με τον Δήμαρχο κο. Μαλαφή, τον Αντιπεριφερειάρχη κο. Βρουλή και τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κο. Σ. Μιχαηλίδη. Κοινός τόπος ήταν η πρόθεση όλων να συνεργαστούμε, ο καθένας με τον διακριτό του ρόλο, για την προώθηση των συμφερόντων του νησιού.

Επίσης, πραγματοποίησα τηλεδιασκέψεις με τους Δημάρχους Οινουσσών και Ηρωικής Νήσου Ψαρών όπου συζητήσαμε τα κύρια ζητήματα για τα οποία χρειάζονται τα νησιά μας βοήθεια από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Παράλληλα, έκανα συναντήσεις εργασίας για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Κ. Μαγουλά και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου όπου ενημερώθηκα για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται μέχρι τη λειτουργία του έργου. Επίσης, συναντήθηκα και με τους αναδόχους των έργων της επέκτασης του Διαδρόμου του Αεροδρομίου και του Δικαστικού Μεγάρου, όπου ενημερώθηκα για την πρόοδο των εργασιών και συζητήσαμε πως μπορούμε να συνεισφέρουμε για να «τρέξουν» ταχύτερα τα έργα.

Επίσης, οργάνωσα συνάντηση των κατοίκων των εργατικών κατοικιών Βαρβασίου με τον Διοικητή της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) κο. Σπύρο Πρωτοψάλτη, κατά την οποία επισημάνθηκε η αναγκαιότητα για άμεση λύση στο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και συζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες εξετάστηκαν θετικά και από τις δύο πλευρές. Το επόμενο βήμα πλέον είναι στα χέρια των κατοίκων.

Ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκα με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου και συζητήσαμε για διάφορες δυνατότητες εξεύρεσης χρηματοδότησης για την τουριστική προβολή του νησιού μας.

Ακόμη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον νέο Δικαστικό χάρτη της χώρας ο Υφυπουργός, κ. Ιωάννη Μπούγας, μας διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθεί το Πρωτοδικείο Χίου καθώς και οι θέσεις των Δικαστών και των Δικαστικών υπαλλήλων.

Αξίζει να σημειώσουμε την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Ευρωβουλευτή στις Οινούσσες τα τελευταία χρόνια, που πραγματοποιήσαμε τις προηγούμενες ημέρες μαζί με τη φίλη Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Σημαντική η παρουσία της στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης. Παράλληλα, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το παρών και στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Χίου, όπου μας έδωσε το στίγμα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών στις 09 Ιουνίου 2024.

Ένα χαρακτηριστικό της χιακής κοινωνίας, όπως έχω ξαναπεί, είναι η πολύ ισχυρή παροικία στο εξωτερικό, αλλά και στην Αθήνα. Στα πλαίσια αυτά έδωσα το παρών σε πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων στα πλαίσια της κοπής της παραδοσιακής βασιλόπιτας. Η μεγάλη πρόκληση είναι, οι άνθρωποι που ζουν εκτός των νησιών μας, να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση τους με τον τόπο.

Πριν λίγες ημέρες, μίλησα στη Βουλή των Ελλήνων στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, που θα δώσει τη δυνατότητα στους Χιώτες του εξωτερικού αλλά και στους Χιώτες που δεν κατοικούν μόνιμα στη Χίο να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν στη Χίο, απλά, με χρήση της επιστολικής ψήφου. Στην ομιλία μου στην Βουλή των Ελλήνων τόνισα ότι «η 23η Ιανουαρίου 2024 αποτελεί για εμάς τους Χιώτες μία χαρμόσυνη μέρα, καθώς έχουμε μια μεγάλη χιακή παροικία στο εξωτερικό, όχι μόνο τώρα αλλά και στις προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες. Γενικότερα, όμως, στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διεύρυνση της συμμετοχής στις εκλογές και κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή είναι θετική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, καθώς κινούμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στο στάδιο συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η αποστολή αιτήσεων για την παροχή στοιχείων από 56 υπηρεσίες και φορείς και η επιτόπια έρευνα πεδίου για καταγραφή χρήσεων γης. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται και οι εργασίες διαμόρφωσης γεωβάσης, σύνταξης χαρτών και σύνταξης τεχνικών εκθέσεων και συνοδευτικών πινάκων και διαγραμμάτων.

Τέλος, με απόφαση του Αν. Υπουργού Αθλητισμού δόθηκε από φέτος 50% αύξηση στη χρηματοδότηση των σωματείων των νησιών από το στοίχημα, θέτοντας για πρώτη φορά ως κριτήριο τη νησιωτικότητα. Ενώ, το ελάχιστο ποσό για τα σωματεία των νησιών με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, όπως και για τα σωματεία ΑμεΑ, ορίστηκαν τα 1.700€, ενώ για όλα τα άλλα σωματεία προσδιορίστηκε στα 1.000€.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.