Ν. Μηταράκης: “Ό,τι ζήτησε το 2019 η Χίος, έγινε. Το θέμα είναι η χώρα μας να μην είναι η πύλη εισόδου των λαθροδιακινητών. Τα κλειστά/ελεγχόμενα κέντρα είναι βασικό μέρος αυτής της στρατηγικής”

Ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτή Χίου, κ. Νότη Μηταράκη, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη

  

Την ανάκτηση του ελέγχου του Μεταναστευτικού, δύο χρόνια μετά τη συγκρότηση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, σε απάντηση του σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργου Καμίνη.

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε, αρχικά, τα μετρήσιμα αποτελέσματα  της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πετύχαμε την ουσιαστική μείωση ροών, καθώς το τελευταίο 12μηνο έχουν μειωθεί κατά 96%. Αλλά και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας. Από τις 121 δομές που είχαμε, σήμερα λειτουργούν 36. Έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά μας, χωρίς να πιεστεί η ηπειρωτική Ελλάδα και χωρίς να αυξηθεί η παρουσία προσφύγων και μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Εν συνεχεία, συμπλήρωσε πως “ο στόχος μας στα νησιά είναι να διατηρήσουμε τις χαμηλές ροές, να κλείσουμε τις παλιές δομές, να δημιουργήσουμε μία δομή σε κάθε σημείο εισόδου – τα σημεία εισόδου είναι δεδομένα εδώ και πολλές δεκαετίες – και αυτή η νέα δομή να προσφέρει αφενός αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αφετέρου το αίσθημα ασφάλειας που ζητούν και οι ωφελούμενοι και το προσωπικό μας και οι τοπικές κοινωνίες. Πάντα συνεργαζόμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού”.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι, αναφορικά με την κατάσταση στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο “την ημέρα των εκλογών του 2019 υπήρχαν 1978 διαμένοντες. Σήμερα είναι 378. Τεράστια αποσυμφόρηση. Η ΒΙΑΛ είναι σχεδόν άδεια. Και σε λίγες εβδομάδες κλείνουν και τα διαμερίσματα που έχουν σήμερα 282 άτομα. Και θα κλείσει η ΒΙΑΛ, θα αποδοθεί στο δήμο.  Η ΒΙΑΛ θα κλείσει αμέσως μόλις λειτουργήσει η νέα δομή. Διότι είναι ξεκάθαρο, το λέει και το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει δομή υποδοχής, καθώς αυτό θα δημιουργούσε τα φαινόμενα που βιώσαμε το 2015”.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι, τόσο ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης, όσο και ως Υπουργός, ανέλαβε τις ευθύνες του και στάθηκε διαχρονικά υπέρ της δημιουργίας μίας κλειστής, ελεγχόμενης δομής στη Χίο και στα υπόλοιπα νησιά, για να αποτραπούν οι μεταναστευτικές ροές. “Θέλω να σας πω κ. Καμίνη, πως όταν ήμουν βουλευτής αντιπολίτευσης, τα είπα αυτά. Έχω πει στο φυλλάδιό μου για την ανάγκη να δημιουργηθεί κλειστή δομή στη Χίο. Εγώ δεν κρύβομαι. Ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στην κυβέρνηση. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δεν θέλω να είμαι αρεστός σε όλους. Θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου”, τόνισε εμφατικά.

Κατόπιν, προσέθεσε ότι «Η λογική η παλιά, το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ, που και εσείς αυτό πάτε να στηρίξετε, είναι όποιος μπαίνει στο νησί να έρχεται αμέσως στην Αθήνα. Να ξαναγεμίσει η Αθήνα όπως γέμισε την περίοδο 2015-2019. Ξεχνάτε ένα πράγμα. Ότι οι κλειστές ελεγχόμενες δομές, έχουν ένα καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ροών. Το θέμα δεν είναι να μπαίνουν χιλιάδες ή εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες όπως μπήκαν το 2015 και απλώς να τους μοιράζουμε. Το θέμα είναι η χώρα μας να μην είναι η πύλη εισόδου των λαθροδιακινητών”.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ με τον ν. 4662/2020 άρθρο 195, θεσμοθέτησε πλέον, μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, συμπληρώνοντας πως “έχει καταβάλει στο Δήμο Χίου, συνολικά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 774 χιλιάδες ευρώ για την αποζημίωση των κατοίκων. Από το κράτος, έχουν μεταφερθεί τα λεφτά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Ως προς το Σύμφωνο – και κλείνω με αυτό κύριε Πρόεδρε – η Μόρια δεν δημιουργήθηκε εξαιτίας του νέου Συμφώνου. Δημιουργήθηκε εξαιτίας της έλλειψης ενός Συμφώνου. Διότι η χώρα μας έχει εγκλωβιστεί στο Δουβλίνο, δεν έχουμε καμία στήριξη από κανέναν και εξαιτίας αυτού βρεθήκαμε να είμαστε μόνοι μας στις μεγάλες κρίσεις. Αυτό που η Ελλάδα επιδιώκει – και ακόμα έχουμε πολύ δρόμο για το νέο Σύμφωνο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι – είναι ένας μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης, ώστε ποτέ ξανά τα νησιά μας, αλλά ούτε και η Ελλάδα συνολικά και οι χώρες της Μεσογείου, να αποτελέσουμε αποθήκες ψυχών”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.