Ξηλώνονται οι παιδικές χαρές που έχουν κριθεί επικίνδυνες

Με νομοθετική ρύθμιση του κράτους ορίστηκαν προϋποθέσεις για τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων.  Όσες παιδικές χαρές στην Ελλάδα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, πρέπει αυτομάτως να κλείσουν, διότι υπεύθυνος θα είναι ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του εκάστοτε Δήμου.

Η κατάσταση που επικρατεί στις παιδικές χαρές της Χίου προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών. Οι παιδικές χαρές δεν έχουν προσαρμοσθεί σε όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, προκειμένου να είναι ασφαλείς στην χρήση τους από τα παιδιά.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, όπου ο αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Τζιώτης ανέφερε ότι από το σύνολο των παιδικών χαρών του Δήμου Χίου μόνον οι 21 είναι αδειοδοτημένες, δηλαδή μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά.

Άλλες 11 παιδικές χαρές θα παραδοθούν σε χρήση μετά την αδειοδότησή τους στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ με την υλοποίηση δύο ακόμα εργολαβιών όπως είπε, ο συνολικός αριθμός των αδειοδοτημένων παιδικών χαρών θα ανέλθει στις 60 με 65. Για να πιστοποιηθεί μια παιδική χαρά εδώ στη Χίο και να πληροί όλες τις προϋποθέσεις, το κόστος ανέρχεται στις 17.000 ευρώ. Οι παιδικές χαρές στο νησί είναι γύρω στις 140. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος για να φτιάξει ασφαλείς παιδικές χαρές χρειάζεται περίπου γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η επιχορήγηση που λαμβάνει ο Δήμος από το ελληνικό κράτος για όλα τα άλλα έργα ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Συνεπώς για να κατασκευαστούν όλες οι παιδικές χαρές του νησιού θα πρέπει να μπει «λουκέτο» στο Δήμο για 2 έτη. Αυτό είναι που κάτι φυσικά δεν μπορεί να συμβεί άρα, ο Δήμος αναζητά χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία θα επιδοτήσουν για να επισκευαστούν οι παιδικές χαρές.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα για το ξήλωμα των παιδικών χαρών

 

Ξήλωσαν την τσουλήθρα στην παιδική χαρά των Καρυών

 

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι των Καρυών και άλλων περιοχών όταν εντελώς τυχαία είδαν υπαλλήλους του Δήμου να ξηλώνουν τις παιδικές χαρές του χωριού, που αποτελούσαν τη μόνη ψυχαγωγία των παιδιών.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα, αφού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν προέβλεψε από το Μάρτιο του 2018 μέχρι και σήμερα να προετοιμάσει τον φάκελο για τη νομιμότητα των συγκεκριμένων παιδικών χαρών, αντιθέτως «ενεργοποιήθηκαν» μετά από την παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών.

Τέλος, οι κάτοικοι των Καρυών εκφράζουν τα παράπονά και την αγανάκτησή τους, όσον αφορά το ξήλωμα των οργάνων των παιδικών χαρών, που αποτελούσαν διασκέδαση για τα παιδιά, τη στιγμή που το σχολείο του χωριού είναι ετοιμόρροπο και εξωτερικά πέφτουν σοβάδες.

Πέφτουν σοβάδες από το σχολικό κτίριο

Οι κάτοικοι ερωτούν: «Είναι τόσο δύσκολο οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και εργασίες σε σημεία άμεσης ανάγκης, όπως είναι η επισκευή και η συντήρηση των σχολικών κτιρίων, αντί να προχωρούν στο ξήλωμα των παιδικών χαρών χωρίς καν να έχουν σχεδιάσει άμεσα την εκ νέου κατασκευή τους;».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.