Οινούσσες: Πορευόμαστε όλοι μαζί με ένα έργο πολύτιμο για μας και τα παιδιά μας

Τα θεμέλια για την ίδρυση και λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας της Αιγνούσας τέθηκαν την Κυριακή 3 Μαρτίου στην αίθουσα “Μαρίας Π. Λαιμού”, όπου με πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής έλαβε χώρα η πρώτη ενημερωτική συνάντηση. Το νησί έδωσε το «παρών» και το στίγμα του, τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά. Η Αιγνούσα διακήρυξε την ώριμη βούλησή της να γίνει «πράσινο» κι ενεργειακά αυτόνομο νησί, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα αναπτυξιακά προγράμματα κάνοντας μαζί κάθε φορά την επόμενη κίνηση στην σκακιέρα της ανάπτυξης.

Βήμα πρώτο κι απαραίτητο είναι η ίδρυση μιας πολυμελούς ενεργειακής κοινότητας, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Γιώργος Δανιήλ επιμένοντας «να πορευτούμε όλοι μαζί σ’ αυτήν την απόφαση για να κάνουμε ένα έργο χρήσιμο για μας και τα παιδιά μας». Εν συνεχεία έδωσε το βήμα στον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο κ. Νίκο Καρατζά, ο οποίος με μια λεπτομερή, σαφή, κατανοητή και περιεκτική ενημέρωση καθοδήγησε το ακροατήριο στα μονοπάτια της νέας πρωτοβουλίας. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από άλλες ενεργές κι επιτυχώς λειτουργούσες Κοινότητες μίλησε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, το οποίο θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων.  Όσοι αποφασίσουν να μετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα εξασφαλίζουν μέσω της μεθόδου του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (virtual net metering) μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος με έως και μηδενικές ανταγωνιστικές χρεώσεις, προστατευόμενοι από τις διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι για την Αιγνούσα το «διαβατήριο» για μια μακροπρόθεσμή επένδυση με ισχυρά οφέλη για τον τόπο, που περιλαμβάνει δράσεις για την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( νερό, αέρα & ήλιο), τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, τον πράσινο μετασχηματισμό του τουρισμού και την ανάπτυξη των λιμενικών κι άλλων υποδομών.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.