Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 58% της χωρητικότητας της ΕΕ και το 19,42% της παγκόσμιας

Η ελληνική ναυτιλία σε αριθμούς

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

Ειδικότερα, οι Έλληνες συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 4.901 πλοία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 19,42% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε deadweight (dwt). Το 2020, ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε περισσότερο από 4%, αγγίζοντας περίπου τα 364 εκατ. dwt.

Την ίδια ώρα, η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 58% της χωρητικότητας της ΕΕ, ενώ πάνω από το ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου, ήτοι 1.706 πλοία, φέρουν σημαία κράτους-μέλους της ΕΕ.

Σχήμα 3
Σχήμα 2: Καταμερισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Στόλου, 2020                               Σχήμα 3: Σύγκριση του ελληνόκτητου και του παγκόσμιου στόλου ανά τύπο πλοίου, Ιανουάριος 2021

Σύγχρονος στόλος

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να επενδύουν σε νεότευκτα πλοία, µε τη µέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου (9,54 έτη) να είναι χαμηλότερη από τη µέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου (9,87 έτη).

Η ασφάλεια, ύψιστη προτεραιότητα

Ο ελληνικός στόλος είναι από τους πιο ασφαλείς παγκοσμίως: Η Ελλάδα παραμένει στον Λευκό Κατάλογο STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και στον Λευκό Κατάλογο του Paris Memorandum of Understanding (Paris MoU) και του Tokyo Memorandum of Understanding (Tokyo MoU). Επισημαίνεται, πως μόλις το 0,44% του ελληνικού εμπορικού στόλου (µε βάση τον αριθμό πλοίων) και το 0,50% (µε βάση τη χωρητικότητα) έχει εμπλακεί σε ήσσονος σημασίας ναυτικά ατυχήματα.

Ο καταμερισμός των ελληνόκτητων πλοίων

Σε ποιους τύπους πλοίων εξειδικεύονται οι Έλληνες πλοιοκτήτες; Με βάση τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΕΕΕ, από τα 4.901 πλοία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, το 46,09% είναι μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ενώ το 36,64% είναι πετρελαιοφόρα. Το 6,88% των πλοίων της ελληνόκτητης ναυτιλίας μεταφέρουν παράγωγα πετρελαίου, ενώ το 6,37% είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το 3,11% είναι υγραεριοφόρα.

σχημα 9
Σχήμα 9: Ανάλυση των τύπων πλοίων που απαρτίζουν τον Ελληνόκτητο Στόλο, Ιανουάριος 2021

«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί πρωτίστως μια βιομηχανία που απαρτίζεται από ΜΜΕ και ειδικεύεται στις bulk/tramp μεταφορές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Πηγή: Ετήσια έκθεση ΕΕΕ , Ναυτικά Χρονικά

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.