«Οι κουκουλένιοι σταυροί» Δημιουργικό εργαστήρι αναβίωσης μικρασιατικού εθίμου στη Χίο

 

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «απέναντι» και με αφορμή τον εορτασμό της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού (14/9), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «ο Φάρος» και την Ένωση Αγιοπαρασκευουσιών Κρήνης Μικράς Ασίας, οργανώνει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου2023(ώρα 11:00) το δημιουργικό εργαστήρι «Οι κουκουλένιοι σταυροί», για τα μέλη των μικρασιατικών σωματείων του νησιού, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Φάρου».

 

Με αφορμή τη γραπτή μαρτυρία του Δημητρίου Ι.Αρχιγένη, το εργαστήρι στοχεύει στη δημιουργία δύο νέων κουκουλένιων σταυρών για τις εκκλησίες των προσφυγικών συνοικισμών: του Αγίου Χαραλάμπους στο Βαρβάσι και της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλο, σε ανάμνηση του τόσο ιδιαίτερου, αλλά ξεχασμένου μικρασιατικού εθίμου.

 

Υπενθυμίζεται ότι η περιοδική έκθεση «απέναντι» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου (28.7.2022-31.12.2023), με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).

 

Η συμμετοχή στο εργαστήρι και τα υλικά είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.