Οι λουκουμάδες της Πλουμίτσας. 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: Οι λουκουμάδες της Πλουμίτσας

 

Οι λουκουμάδες ,το παραδοσιακό Ελληνικό γλυκό έδεσμα (σαφώς και οικονομικό) έχει την πρώτη θέση στην καρδιά μας σαν την πιο αγαπημένη λιχουδιά της παιδικής μας ηλικίας . Άρχισε κι η νηστεία κι είναι ότι το καλύτερο για επιλογή στην διατροφή μας αλλά και για κέρασμα με καφέ ή σκέτες.

Σήμερα την συνταγή για λουκουμάδες μας την δίνει ειδικά για την diafaneia.eu  η αγαπημένη όλων μας κ. .Πλουμίτσα (Ploumitsa Zimnis),η Χιώτισσα ομογενής που διαπρέπει στις ΗΠΑ με την κουζίνα της και που μέσω της ενασχόλισης της με την Ελληνική κουζίνα και δη τηνΧιώτικη διαφημίζει την Χίο μας παγκόσμια.

Η συνταγή της κ. Πλουμίτσας , όπως την έμαθε όταν ήταν παιδί στη Χίο.

Λουκουμάδες

Υλικά. 

Για μαγιά 

1 κουταλιές μαγιά

1 κουταλιές ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό

…….

Για λουκουμαδες

6 φλιτζάνια αλεύρι

1 κουταλιές ζάχαρη

3 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 τεμάχια μαστίχα θρυμματισμένη σε λεπτή σκόνη (προαιρετικά)

…….

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε μαζί μαγιά, ζάχαρη και νερό και αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ για 15- 20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος με φυσαλίδες  Καθώς περιμένετε να φουσκώσει η μαγιά ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη ζάχαρη. Κάντε μια τρύπα στο κέντρο και ρίξτε μαγιά μέσα. Ρίχνουμε αργά νερό στο κουρκούτι, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Θα έπρεπε να έχεις ένα χαλαρό κουρκούτι. Μπορείτε να προσθέσετε μερικά κομμάτια μαστίχας, θρυμματισμένα σε μια λεπτή σκόνη, στο μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε σε ζεστό μέρος για να κάνει φούσκα και διπλασιαστεί σε μέγεθος. Βάλτε ένα βαθύ τηγάνι σε υψηλή θερμότητα και προσθέστε αρκετό φυτικό λάδι για να καλύψουν τους λουκουμαδες. Γεμίζουμε μια κούπα με λάδι και βάζουμε κουταλιά της σούπας στο λάδι. Με το άλλο χέρι, σφίξτε το κουρκούτι στη γροθιά σας και βγάλτε το κουρκούτι από την μπροστινή πλευρά της γροθιάς σας με το κουτάλι και ρίξτε μέσα στο τηγάνι. Μόλις οι λουκουμαδες είναι χρυσές καφέ (περίπου 3 λεπτά περίπου), αφαιρέστε με ένα σουρωτισμένο κουτάλι και τοποθετήστε σε  σουρωτήρι για να στραγγίξετε.
Ψιλο-ψιλό μέλι πάνω από λουκουμάδες και σερβίρουμε αμέσως.

Ευχαριστώ θερμά την κυρία Πλουμίτσα για την συμμετοχή της στη στήλη μας.

Κείμενο
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.