Οι Οινούσσες είναι… υπέρ ελληνικές!

Απάντηση στον ναύαρχο Γιαϊτζί μέσω «Κοραή», από Κώστα Μαρδά.

«Οι Οινούσσες, η νήσος Παναγιά, τα Ψαρά, τα Αντίψαρα, που αμφισβητεί η Τουρκία, είναι όχι απλώς ελληνικά, αλλά υπέρ- ελληνικά» είπε ο Κώστας Μαρδάς, μιλώντας την Κυριακή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Αντώνη Αντζολέτου και Απόστολου Μαγγηριάδη, απαντώντας στον ερντογανικό Τούρκο ναύαρχο Γιαϊτζί, πρώην Αρχηγό του Στόλου, που σε χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ζήτησε να… μοιρασθεί η Τουρκία με την Ελλάδα 152 νησιά στο Αιγαίο, που είναι -λέει- αμφισβητούμενης κυριαρχίας!

Ο Χιώτης δημοσιογράφος σημείωσε ότι τα νησάκια μπορεί να μην καταγράφονται ονομαστικά στη Συνθήκη της Λωζάννης, γιατί το 1923 , δεν υπήρχε η έννοια της υφαλοκρηπίδας, όπως την καθιέρωσε μετέπειτα το Δίκαιο της Θάλασσας, ούτε και υπήρχε η αντίληψη της στρατηγικής αξίας των νησίδων, όμως συναποτελούν ενιαία γεωγραφική και κοινωνική ενότητα με το κύριο νησί της Χίου.

«Ως Χιώτης, έχω να  απαντήσω στον ναύαρχο Γιατζί -κάτι, βέβαια, που έπρεπε να κάνουν οι καθηγητές διεθνολόγοι- ότι στο πλαίσιο της μελέτης μου για το νέο βιβλίο μου με θέμα τον πόλεμο των γεωτρήσεων, ερευνώντας το καλοκαίρι στη βιβλιοθήκη Κοραή, βρήκα στοιχεία που αποδεικνύουν την άσκηση διοικητικής κυριαρχίας στις Οινούσσες.

«Συγκεκριμένα: Μια βδομάδα μετά την κατάληψη – απελευθέρωση της Χίου, που έγινε στις 11 Νοεμβρίου 1912, κατέπλευσε στις Οινούσσες το ελληνικό πολεμικό «Σφακτηρία». Ο κυβερνήτης του, Χατζηκυριάκος, ύψωσε την ελληνική σημαία στο κτίριο του τελωνείου, απ΄όπου ανήγγειλε, εν ονόματι του Βασιλέως, την κατάληψη της νήσου, διορίζοντας από τους ντόπιους πλοιάρχους: λιμενάρχη, τελώνη, σταθμάρχη χωροφυλακής, πολιτοφυλακή και πρόεδρο της κοινότητας τον δημογέροντα Παναγιώτη Λαιμό».

Ο δημοσιογράφος παρατήρησε ότι οι Τούρκοι με τους ισχυρισμούς τους και την πολιτική τους, «μας έχουν πάρει τον αέρα», αφήνοντας υπαινιγμό για τη δουλειά που οφείλουν να κάνουν οι τηλεοπτικοί καθηγητές, ενημερώνοντας το διεθνές κοινό.

  • Από την παρέμβαση του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά στην ραδιοφωνική εκπομπή των Αντώνη Αντζολέτου και Απόστολου Μαγγηριάδη στο ΣΚΑΪ την Κυριακή 4/12.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.