Οι πολιτικές εξελίξεις ταράσσουν την υφήλιο

Του Κώστα Κυδώνη

Οι πολιτικές αναμετρήσεις σε ευρεία παγκόσμια κλίμακα, φαίνεται να επηρεάζουν το νέο έτος και την μεταγενέστερη πορεία των πραγμάτων, σε χρηματοοικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα πιθανόν να θιχτούν γεωπολιτικά και στρατηγικά ζητήματα, που ήδη βρίσκονται σε τεκτονικές πλάκες.

Προς τα τέλη του νεοφερμένου έτους αναμένεται η εκλογή ενός ισχυρού πλανητάρχη που θα εγκαθιδρυθεί στον Λευκό Οίκο της Αμερικής, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί η ανανέωση της πλειοψηφίας των Σωμάτων του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Υπενθυμίζεται ότι τωρινός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήδη έχει εκτίσει την θητεία του από την 20 Ιανουαρίου του 2021.

Με το τέλος της προεδρικής θητείας του να ολοκληρώνεται προτού τη λήξη του έτους, φαίνεται να υποχωρούν οι Δημοκρατικοί με τον αρχηγό τους από τα ηνία, προκαλώντας ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Κανείς δεν φαντάζεται να αναδειχθεί για ακόμη μια φορά στο βάθρο της πολιτικής ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Ντόναλντ Τραμπ. Παρόλα αυτά φαίνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι οδεύουν να κατακτήσουν επανειλημμένα τη Γερουσία, κρατώντας με «αλυσίδες» την διαχείριση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την άλλη, κάτι που επηρεάζει περισσότερο τα κύρια δρώμενα και επί τω πλείστον το Ευρωπαϊκό σύνολο, είναι η αναθεώρηση της σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς σε ευρεία κλίμακα οι πολίτες θα κληθούν τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού να αποφασίσουν καθοριστικά για την διαχείριση του μέλλοντός τους. Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα πράξει σωστά, ώστε να έχει τα ανάλογα αποτελέσματα, τα οποία θα επηρεάσουν δραστικά τον καθημερινό τρόπο ζωής του.

Ήδη μπορεί κανείς να διακρίνει μια δυσανασχέτηση με την επικράτηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι που έχει αναλάβει αρμοδιότητες πολιτικών αναμετρήσεων, με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δίνει και να παίρνει αποφάσεις κρίσιμου περιεχομένου, και ταυτόχρονα οι συνεργάτες Ούρσουλα φον ντε Λάιεν και Σαρλ Μισέλ να χρεώνονται όλες τις ασυνέπειες των πολιτικών επιβαρύνσεων έναντι των αμερικανικών συμφερόντων. Και σαν να μην έφταναν όλα, να έρχονται τα άνω – κάτω με την εξαθλίωση της Ουκρανίας και τις επιρροές από τον πόλεμο της Γάζας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.