Οι σφουγγοκωλάριοι του Λευτέρη Πυκνή

Ο σφουγγοκωλάριος ήταν υψηλό αξίωμα και επάγγελμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Δουλειά του είναι να σκουπίζει τα οπίσθια των αυτοκρατόρων! Κάτι τέτοιο προσπαθεί να δημιουργήσει ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής τα κράτη που θα έχει στην κατοχή του. Αλλά που να βρει τόσα έμπιστα άτομα να διορίσει στη θέση αυτή; Τότε μόνο πολύ έμπιστα άτομα διοριζόταν στη θέση αυτή αφού μπορούσαν να βρίσκονται κοντά στον αυτοκράτορα ακόμη και όταν αυτός ήταν γυμνός και άοπλος. Σήμερα συνεχίζει να υπάρχει ως έκφραση και περιγράφει συγκεκριμένες συμπεριφορές ανθρώπων της πολιτικής ζωής και όχι μόνο.
Ο σημερινός σφουγγοκωλάριος σκουπίζει εξόφθαλμα και με μεγάλη τέχνη τα οπίσθια ισχυρών παραγόντων της δημόσιας και πολιτικής ζωής καθώς και τους οικονομικά εύρωστους επιχειρηματίες που ασχολούνται με ενδιαφέρον και με τα κοινά στην ευρύτερη έννοια. Ο σφουγγοκωλάριος δεν είναι κατά ανάγκη πολιτικός ίσως όμως και να πολιτεύεται. Απ’ αυτά όλα συμπερασματικά προκύπτει η θρυαλλίδα του σάπιου πολιτικού συστήματος που ζει και βασιλεύει στις μικρές τοπικές κοινωνίες και μπορεί με μια απλή λέξη να ονομαστεί διαπλοκή! Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν περιπτώσεις αιρετών που αλληλοσφουγγίζονται με επιχειρηματίες, εφοπλιστές, βιομήχανους και τραπεζίτες. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι κάποιοι από τους αιρετούς (το έχουν) αλλά ο στενός τους κύκλος τους οδηγεί σε περίεργους δρόμους και αδιέξοδα μονοπάτια. Αλλά από την στιγμή που παίρνουν τέτοιους δρόμους και ατραπούς δεν υπάρχει επιστροφή! Και έτσι μια πολιτική στρωμένη καριέρα εξαφανίζεται και πάει κατά διαόλου! Δεν ξέρω αν σε κάποιους όλα αυτά σας θυμίζει μπόχα και δυσοσμία, ξέρω όμως πως γίνονται και σήμερα παντού σε όλους τους χώρους της δημόσιας ζωής! Πάντως εγώ στα 72 μου χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ μου να γίνω σφουγγοκωλάριος αλλά με το κεφάλι ψηλά θα ζήσω ελεύθερο πουλί και έξω από το κλουβί χωρίς φυσικά από κανάρα σε κανάρα να κελαηδάω!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Παραμονή της γιορτής μου!
Χίος, 14 Δεκεμβρίου 2019
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.