Οι Χιώτικες ενδυμασίες σαν χαρακτικά

Η ρομαντική περιπλάνηση του συλλόγου “ΑΡΤΙΟΝ” στο παρελθόν με τη σύγχρονη όμως ματιά, για τη φωτογράφηση  εμπνευσμένη από τα χαρακτικά με ενδυμασίες της Χίου, συνεχίζεται. Αυτή τη φορά στο φακό του αρχιτέκτονα και ερασιτέχνη φωτογράφου Κωνσταντίνου Ανδρεάδη “ποζάρουν” μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Βασιλεωνοίκου, με την επιμέλεια και σκηνική σύνθεση της Βάσως Κριτάκη. Το αποτέλεσμα, προϊόν της τέχνης και τεχνικής του φωτογράφου, πιστεύουμε ότι δικαιώνει απόλυτα το χαρακτιρισμό “σαν χαρακτικά”. Τις φωτογραφίες συνοδεύει και επεξηγηματικό κείμενο του Μπάμπη Κοιλιάρη.

Η φορεσιά του Βασιλεωνοίκου
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος του Βασιλεωνοίκου πριν μερικά χρόνια αποφάσισε να” χτίσει ”μια γυναικεία φορεσιά με βάση τα δεδομένα και τις παραδόσεις του χωριού. Μια φορεσιά αρχοντική, με καμπούσικες επιρροές, στολισμένη με τα χρώματα και τα κοινωνικά στοιχεία που αντλήσαμε από την ιστορία του τόπου μας. Το μεσοφόρι πήρε το αγαπημένο χρώμα και το σχήμα του ροζ κρίνου που στολίζει τα χωράφια μας κάθε Σεπτέμβρη. Τα τσίκουδα που είναι τοπική παραγωγή, έδωσαν το γαλαζοπράσινο χρώμα τους στα φορέματα ενώ το κίτρινο μαντίλι πήρε το χρώμα της ανοιξιάτικης γύρης. Η φαρδιά βυσσινιά ζώνη (απ’ τα κεράσια) έσφιγγε τη μέση των γυναικών για να γίνονται πιο κομψές και θηλυκές. Καταμεσής της ζώνης, υπάρχει κεντημένο ένα χρυσό φύλλο συκιάς από τις πολλές αμπουλκούνες στην περιοχή Φυρόλακα. Ένα έντονο ροζ λουλούδι στα μαλλιά θυμίζει τις ανθισμένες αμυγδαλιές, που όπως αναφέρει και ο ιστορικός Κων. Κανελλάκης, ήταν ένα ακόμα βασικό προϊόν του χωριού μας. Τα κοσμήματα στο λαιμό συμβολίζουν την οικονομική ευρωστία του χωριού.

Η ανδρική φορεσιά, αποτελείται από λευκό υποκάμισο με γιλέκο και σέλα, δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες ίδιες του νησιού με διαφορά το νησιώτικο κόκκινο φέσι με φούντα. Στο λαιμό έδεναν έξω από το υποκάμισο μαντίλα που τη χρησιμοποιούσαν και σαν κάλυμμα κεφαλής στην εργασία. Πολλές φορές συναντούμε και μαντήλι στο λαιμό για τον ιδρώτα ή για την ντάμα στο χορό.

Ο Κωνσταντίνος Κανελάκης αναφέρει το 1894 για το Βασιλεώνοικο… Προϊόντα παράγει τὰ ἑξῆς: ἀμύγδαλα, ἔλαιον, τερεβυνθέλαιον, ἄνισον (γλυκάνισο), ὄσπρια: κυάμους, ρεβύθια κτλ. κεράσια, τερεβύνθους (τσίκουδα), σῦκα καὶ οἶνον ἐξαίρετον. Ἐκ τῶν κατοίκων αὐτοῦ ἄλλοι μὲν εἰσὶ τέκτονες, ἄλλοι ταπητουργοὶ καὶ οἱ πλεῖστοι γεωργοί. Εἰσὶν ἠθικώτατοι φιλόπονοι, φιλότιμοι, τίμιοι, ἀστεῖοι, φιλέορτοι, φιλέριδες ἐν ὅσῳ διαρκεῖ ἡ θυσία του Βάκχου, ἣν τελοῦσι συνήθως κατὰ μὴ ἐργασίμους ἡμέρας. Πανηγύρεις ἔχουσι τὰς τοῦ Ἁγίου Γεωργίου καὶ τὴν τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος. Κλπ.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.