Ομιλία Γιώργου Καμίνη στην Ολομέλεια της Βουλής για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

«Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο θέμα της κατασκευής κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου. Το βασικό μέγεθος σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η εμπιστοσύνη. Αυτός είναι ο θεμελιώδης δεσμός που συνδέει τον πολίτη με τον αντιπρόσωπό του στη Βουλή, αυτή τελικά είναι η θεμελιώδης σχέση πάνω στην οποία βασίζεται η δημοκρατία. ‘Άπαξ και διαρραγεί αυτός ο δεσμός εμπιστοσύνης, η σχέση του πολίτη με τον βουλευτή του υφίσταται καίριο πλήγμα. Αλλά εδώ το θέμα της αξιοπιστίας αποκτά πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια: αφορά την κυβέρνηση στο σύνολό της. Προεκλογικά η ΝΔ μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις στους νησιώτες ότι άπαξ και αναλάβει την  εξουσία θα αποσυμφορήσει αμέσως τα νησιά. Η κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά σήμερα δεν πλήττει απλώς το προσωπικό κύρος του καθ’ύλην αρμόδιου υπουργού. Δεν διαρρηγνύει μόνον τον δεσμό του ίδιου με τους χιώτες συμπατριώτες και εκλογείς του, αλλά καταρρακώνει το κύρος της ίδιας της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση πλήττει το δημοκρατικό πολίτευμα. Πόσω μάλλον όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλιο από τη Σάμο διαβεβαίωνε τους Σάμιους ότι συνάπτει μαζί τους μια “Συμφωνία Αλήθειας”, η οποία προέβλεπε άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνον η αξιοπιστία της κυβέρνησης που βγαίνει καταρρακωμένη από αυτή την ιστορία. Η εξαπάτηση που υπέστησαν οι κάτοικοι των νησιών παραβιάζει και τη συνταγματική αρχή της ισότητας των ελλήνων ενώπιον του νόμου. Αυτό το είχα ήδη τονίσει επανειλημμένα, τις ημέρες που συζητούσαμε εδώ, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, το νομοσχέδιο για το άσυλο. Είχα πει τότε πως δεν είναι δυνατόν στο προσφυγικό να ζητάμε σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας και εμείς εδώ στο εσωτερικό της χώρας να καθιερώνουμε μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων. Να εισάγουμε δηλαδή μια απαράδεκτη διάκριση μεταξύ των ελλήνων της νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίοι καλούνται να φέρουν όλο το βάρος του προσφυγικού και των άλλων ελλήνων, εκείνων της ηπειρωτικής χώρας που απαλλάσσονται από την υποχρέωση πατριωτικής αλληλεγγύης την οποία υπέχουν.

Η κυβέρνηση τρέφει την αυταπάτη ότι μπορεί με τη βία και τον αυταρχισμό να επιβάλει την επιλογή της. Αυτή τη στιγμή που εμείς μιλάμε εδώ, στην πατρίδα μου, τον Βροντάδο της Χίου, οι κάτοικοι είναι έξαλλοι. Οι φιλήσυχοι Χιώτες έχουν βγει στους δρόμους και θα αντισταθούν με κάθε νόμιμο μέσο απέναντι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Μιλώ για νόμιμο μέσο γιατί στην ουσία πρόκειται για νόμιμη άμυνα ενός φιλήσυχου και ειρηνικού πληθυσμού απέναντι στην άδικη επίθεση που υφίσταται. Η κυβερνητική επίθεση είναι άδικη, γιατί, όπως είπα, βασίζεται στην πολιτική εξαπάτηση των νησιωτών και στην ηθική προσβολή που υφίστανται από μια αυταρχική κυβέρνηση που τους μεταχειρίζεται σαν να ήταν πολίτες β’ κατηγορίας.

Καμία κυβερνητική ενέργεια, κανένα κλειστό ή ανοιχτό στρατόπεδο δεν πρόκειται να στεριώσει εάν προσκρούει στην καθολική αντίδραση των κατοίκων. Καταφέρατε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, να στρέψετε εναντίον σας τις τοπικές κοινωνίες των  νησιών. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται ταπεινωμένοι. Τσαλακώνετε την αξιοπρέπειά τους γιατί τους μεταχειρίζεστε σαν να ήταν ραγιάδες. Αυτή την ταπείνωση, αυτόν τον εξευτελισμό, ουδείς τον ανέχεται».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.