Ουκρανία. Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο Τσερνόμπιλ

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Όλοι θυμούνται την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986. Όπως στις 4 Απριλίου συνέβη στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ  το ξέσπασμα τεράστιας πυρκαγιάς που…

…Αύξηση της ραδιενέργειας, λόγω δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 4 Απριλίου  στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ανέφερε σήμερα η Ουκρανία.

«Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς», δήλωσε στο Facebook ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης.

Ο Φιρσόφ συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει έναν μετρητή Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας) που εμφανίζει επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερο από το κανονικό.

Οι φλόγες εισέβαλαν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είχαν διαβεβαιώσει αρχικά σήμερα ότι δεν υπήρχε αύξηση της ραδιενέργειας, αφότου είχαν κάνει λόγο χθες για «δυσκολίες» στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή λόγω μιας αύξησης της ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι γύρω κοινότητες δεν κινδύνευαν.

Δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και 100 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 μολύνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης. Μετά την καταστροφή αυτή, οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ένα τεράστιο έδαφος, που κάλυπτε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έμεινε εγκαταλειμμένο.

Τρεις ακόμη αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να λειτουργούν μετά την τραγωδία. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, σηματοδοτώντας το τέλος κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας στο Τσερνόμπιλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Κι ενώ οι αρχές ενημέρωσαν για τον έλεγχο της πυρκαγιάς μετά από λίγες μέρες μόλις προχτές 15 Απριλίου συνέβη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς

Η τεράστια δασική πυρκαγιά στην Ουκρανία, που μαίνεται για περισσότερο από μία εβδομάδα, βρίσκεται πλέον μόλις ένα χιλιόμετρο από τον ανενεργό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ και θέτει ένα κίνδυνο ραδιενεργού ακτινοβολίας, προειδοποίησε σήμερα το ρωσικό τμήμα της Greenpeace, επικαλούμενη δορυφορικές εικόνες.

Η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων ανέφερε ότι συνεχίζει να δίνει μάχη με τις φλόγες, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Βίντεο που κινηματογράφησε το Reuters χθες Κυριακή, έδειχνε σύννεφα μαύρου καπνού να υψώνονται στον ουρανό και δέντρα τυλιγμένα στις φλόγες, με πυροσβέστες σε ελικόπτερα να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες.

Αεροφωτογραφίες από την ζώνη αποκλεισμού μήκους 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, όπου συνέβη το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα του κόσμου το 1986, έδειχναν καμένη, μαυρισμένη γη και καμένους κορμούς δέντρων με φλόγες να σιγοκαίουν.Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφερε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην ζώνη αποκλεισμού δεν είχαν αλλάξει και εκείνα στο κοντινό Κίεβο «δεν ξεπερνούσαν τα φυσικά επίπεδα συγκεντρώσεων». Όμως η Greenpeace Russia τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που πιστεύουν οι ουκρανικές αρχές και πως οι πυρκαγιές καλύπτουν μια περιοχή χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή που εκείνοι υποστηρίζουν.Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από την NASA Worldview και είδε το Reuters έδειξαν ότι οι δύο πυρκαγιές είχαν επεκταθεί πολύ μέσα στη ζώνη αποκλεισμού.Οι πυρκαγιές, οι οποίες έρχονται μετά από ασυνήθιστα ξηρό καιρό, ξεκίνησαν στις 4 Απριλίου στο δυτικό τμήμα της ζώνης αποκλεισμού και εξαπλώθηκαν σε κοντινά δάση.(ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Οι πυρκαγιές και σήμερα ανήμερα Μ. Σαββάτου μαίνονται. Τι ισχύει; Οι ανακοινώσεις της Ουκρανικής Κυβέρνησης περί μη εξάπλωσης της ραδιενέργειας ή οι δηλώσεις της Greenpeace Russia;

Οι φωτό με… τα πανέμορφα ροζ δέντρα είναι φωτογραφίες όχι ανοιξιάτικου δάσους με παραμυθένια ροζ δέντρα, αλλά το δάσος γύρω από το Τσερνόμπιλ μετά την διαρροή της ραδιενέργειας από το εργοστάσιο το 1986. Αυτά τα δάση είναι που καίγονται τώρα όπως βλέπετε και στις  2 αντίστοιχες φωτό.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος

Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.