Ουκρανία: Νέο τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στο Azovstal

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απηύθυνε νέο κάλεσμα στους ουκρανούς στρατιώτες που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης να καταθέσουν αύριο Τετάρτη τα όπλα τους.

Υπογραμμίζει πως ούτε ένας ουκρανός στρατιώτης δεν είχε αποδεχθεί την προηγούμενη πρόταση για παράδοση οπλισμού σήμερα. Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2:00 το μεσημέρι της 20ης Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε νωρίτερα ότι η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί αμαχητί.

Στη μαρτυρική Μαριούπολη, η μάχη στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στο Azovstal συνεχίζεται. Η τύχη των πολιτών που έχουν βρει καταφύγιο στο δαιδαλώδες συγκρότημα των χαλυβουργικών εγκαταστάσεων κρέμεται από μία κλωστή.

Ο ρωσικός στρατός πλήττει το χαλυβουργείο Azovstal με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» σημείωσε. Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Ο διοικητής του Τάγματος Αζόφ ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες «να υπάρξει ασφαλής διάδρομος απομάκρυνσης  αμάχων, αλλά και των σορών που πρέπει να ταφούν με αξιοπρέπεια».

Οι Ρώσοι κατηγορούν τους μαχητές ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες σαν ασπίδα, ενώ ανακοίνωσαν ότι περίπου 120 άμαχοι έφυγαν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που άνοιξε ο στρατός τους.

Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal – σύμφωνα με ουκρανικές πηγές – έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για περίπου 1.000 αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης Πιότρ Αντριούσενκο, με ανάρτησή του στο Τelegram, διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα ότι κρύβονταν άμαχοι με παιδιά στο νοσοκομείο που επλήγη από βόμβα μεγάλης ισχύος κοντά στο εργοστάσιο Azovstal. Ο  Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα είχε αναφέρει ότι κάτω από ερείπια του νοσοκομείου βρίσκονταν περίπου 300 άμαχοι.

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούκα, όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται για ωμότητες, τις οποίες διαψεύδει το Κρεμλίνο.

Ο ηγέτης των Τσετσένων, που μάχονται στο πλευρό των Ρώσων, Ραμζάν Καντίροφ, προέβλεψε ότι το εργοστάσιο στη Μαριούπολη θα έχει καταληφθεί μέχρι το βράδυ.

 

Σε μία δραματική ανακοίνωσή του, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ είπε ότι οι Ρώσοι επιτίθενται από παντού και οι Αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τους αμάχους, ενώ έκανε λόγο για νεκρούς που όμως είναι αδύνατο να καταμετρηθούν.

Οι Ουκρανοί επιβεβαιώνουν πως οι Ρώσοι κατέλαβαν την Κρεμίνα, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, πόλη 18.000 κατοίκων, στόχος που τους φέρνει πιο κοντά στο Κραματόρσκ, μία από τις περιοχές που δέχονται επιθέσεις εδώ και μέρες.

Στο Ντονέτσκ γίνονται προσπάθειες να μεταφερθούν ηλικιωμένοι και άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Η Ρωσία μάχεται με το 75% των δυνάμεων που είχε αρχικά συγκεντρώσει γύρω από την Ουκρανία, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Στην περιοχή βρίσκονται 76 τάγματα.

Περίπου 10.000 -20.000 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ή Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, υποστήριξε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι άνδρες αυτοί «δεν έχουν οχήματα ή βαρύ οπλισμό» και έρχονται για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα, είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Καταδίκη από τον ΟΗΕ

Την ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία καταδίκασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» διάρκειας 4 ημερών, με αφορμή το ορθόδοξο Πάσχα.

«Ζητάω σήμερα μια ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 4 ημερών για τη Μεγάλη Εβδομάδα», από την Πέμπτη έως την Κυριακή, «προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα μιας σειράς ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει λεπτομερή σχέδια στα εμπλεκόμενα μέρη και είναι έτοιμα να στείλουν κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Πέμπτη και έως την Κυριακή του Πάσχα.

Μέτωπο 480 χιλιομέτρων

Στο Χάρκοβο, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από επιθέσεις με όλμους. Ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για ανελέητο σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Παρά την προειδοποίηση ότι κανείς πλεόν στην Ουκρανία δεν είναι ασφαλής, κάτοικοι στα περίχωρα του Κιέβου επιστρέφουν σταδιακά, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή.

Στο στόχαστρο των Ρώσων, οι περιοχές του Ντονέτσκ: Μαρίνκα, Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ δέχθηκαν επιθέσεις ενώ εκρήξεις συντάραξαν το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, το Μικολάιφ, τη Ζαπορίζια. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την πρώτη νύχτα της νέας επίθεσης στο Ντονμπάς επλήγησαν 1.260 στόχοι.

Σε συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές βρίσκονται όλες οι περιοχές της Ουκρανίας, εκτός από τις κατεχόμενες από τους Ρώσους Χερσώνα και Κριμαία. Μαζικά πυρά πυροβολικού και εκτοξεύσεις ρουκετών αναφέρθηκαν σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεύτερη φάση σημαίνει πόλεμος φθοράς για πολλούς μήνες»

«Η επόμενη φάση του πολέμου είναι πιθανόν ένας πόλεμος φθοράς που ενδέχεται να διαρκέσει πολλούς μήνες. Η Ρωσία θα στοχεύσει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα του αριθμού των στρατιωτών της», αναφέρουν βρετανικές διπλωματικές πηγές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε για μεγάλη επίθεση των Ρώσων στα ανατολικά, διαμηνύοντας ότι «οι Ουκρανοί δεν θα παραδώσουν ούτε σπιθαμή ουκρανικής γης».

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν χωριό στην επαρχία Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, όμως μέσα σε ρωσικό έδαφος, τραυματίζοντας μια κάτοικο.

Τηλεδιάσκεψη κορυφής για σκληρότερες κυρώσεις και νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Με τον πόλεμο να έχει εισέλθει στην λεγόμενη δεύτερη φάση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τους συμμάχους του για να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν από εδώ και πέρα και για να καταστρώσουν την στρατηγική τόσο σε επίπεδο κυρώσεων όσο και στο φλέγον θέμα της αποστολής αμυντικής βοήθειας, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Στη τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος, συμμετείχαν ο Καναδός Πρωθυπουργός, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Πολωνίας και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι σύμμαχοί του συζητούν για τη νέα φάση του πολέμου -την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανοιχτά πια χαρακτηρίζει ρωσική επιχείρηση τρόμου κατά της Ουκρανίας– και αξιολογούν τα δεδομένα που προκύπτουν τόσο στην Μαριούπολη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς.

Εν μεταξύ, οι ΗΠΑ σε ένδειξη έντονης δυσαρέσκειας για την συμμετοχή (έστω και διαδικτυακά) της Ρωσίας στις συναντήσεις των G20 που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν σε σειρά συναντήσεων. Η Υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν θα παραστεί στην εναρκτήρια σύνοδο αποκλειστικά και μόνο για να τιμήσει τον Ουκρανό ομόλογο της που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για επαφές αλλά δεν θα παραστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις υπόλοιπες συναντήσεις. Θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας ο οποίος επίσης επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι χώρες μέλη των G20 όπως η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν καταδικάσει τον πόλεμο του Πούτιν.

Τη δέσμευση ότι η Γερμανία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά έδωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος βρίσκεται υπό εντεινόμενη πίεση για την προμήθεια και βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του, ο Εμανουέλ Μακρόν διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να μεταβεί στο Κίεβο, καθώς δείχνει εμπράκτως την υποστήριξή του στον Βολοντίμιρ Ζελέσνκι. Ενώ μετά τις θηριωδίες στην Μπούκα, όπως είπε, σταμάτησε να έχει επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, επανέλαβε την επιθυμία του να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, η συζήτηση για ενδεχόμενο εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο έχει ανοίξει, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο ΛεΜερ να τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σίγουρα εργαζόμαστε σε πιθανές κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου», αλλά, όπως τόνισε, δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κίεβο: Η πολιορκία της Μαριούπολης «περιπλέκει» περαιτέρω την πορεία διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα

Η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες, δήλωσε στο Reuters ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας είπε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης από τη Ρωσία και της επιθυμίας της Μόσχας να ενισχύσει τη θέση της μέσω μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης.

Σε γραπτή του απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters, ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύει πως η Μόσχα ποντάρει στην ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της στη νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι διαπραγματευτές δεν έχουν πραγματοποιήσει δια ζώσης συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου και η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν θηριωδίες στην πόλη Μπούκα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ΕΡΤ στην Οδησσό: Πληροφορίες για εξουδετέρωση drones και σχέδιο στρατιωτικών πληγμάτων

Και ο ουκρανικός νότος μπαίνει πλέον στο στόχαστρο των Ρώσων, με την Οδησσό να πολιορκείται. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Έλενα Αποστολίδου, υπάρχουν πληροφορίες για εξουδετέρωση drones και σχέδιο στρατιωτικών πληγμάτων.

Μεντβέντεφ: Η Μόσχα πρέπει να προετοιμάζεται για πιθανή επιθετική ενέργεια από το ΝΑΤΟ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε την Τρίτη ότι η ενίσχυση των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία δεν συνιστά πλέον σχήμα λόγου και η Μόσχα πρέπει να προετοιμάζεται για μια πιθανή επιθετική ενέργεια, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι αν η Σουηδία και η Φιλανδία ενταχθούν στην υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Παράκαμψη 15.000 χιλιομέτρων έκανε το αεροπλάνο που μετέφερε τους Ρώσους διπλωμάτες από Ελλάδα και Ισπανία

Το αεροπλάνο που έστειλε η Μόσχα για να μεταφέρει πίσω στη χώρα τους, τους Ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν από Ελλάδα και Ισπανία  δεν μπορούσε να περάσει από τον εναέριο χώρο των υπόλοιπων κρατών, όπου παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση.

Η απόσταση που διήνυσε συνολικά το αεροσκάφος, υπολείπεται ελάχιστα αυτής της μεγαλύτερης πτήσης στον κόσμο μεταξύ Σιγκαπούρης και Νέας Υόρκης.

Η Ρωσία απέλασε στο μεταξύ 36 διπλωμάτες από το Βέλγιο και την Ολλανδία, ως αντίμετρα στην πολιτική κυρώσεων της Δύσης.

Πηγή: ertnews.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.