Ο ΄΄ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ΄΄ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ (ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΕΘΑΥΡΙΟ)  ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΘΑΝΟ ΠΛΕΥΡΗ Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

Η συχνή επίσκεψη Υπουργών, το τελευταίο χρονικό διάστημα (εν αντιθέσει με το πρόσφατο παρελθόν, οπότε σπανίως συνέβαινε κάτι ανάλογο) αποδεικνύει ότι, η προεκλογική περίοδος των εθνικών εκλογών ήδη άρχισε.

Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι, το νησί της Χίου θα επισκεφθεί, την προσεχή Δευτέρα 06/06 ε.ε., ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης.

Η επίσκεψη αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να γίνει προς τον Υπουργό η σχετική υπόμνηση των (ανικανοποίητων, δυστυχώς, ΚΑΙ από τη σημερινή κυβέρνηση, καίτοι έχει τοπικό βουλευτή Υπουργό) πάγιων αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, που αφορούν στην υγεία του πληθυσμού. Κάποιοι έμαθαν να προβάλλονται και να θεωρούν επιτυχία την ικανοποίηση για όσα ΄΄βλέπει η πεθερά΄΄ αφήνοντας ανικανοποίητα ΄΄τα βαρύτερα του Νόμου΄΄ (βλέπε: σοβαρά προβλήματα των πολιτών περί την υγεία).

Έτσι, θεωρώ σκόπιμο να προβάλλω δημόσια, τον κατωτέρω πίνακα αιτημάτων, που οφείλουν οι τοπικοί -θεσμικοί- φορείς να καταθέσουν προς τον κ. Υπουργό Υγείας, απαιτώντας να ικανοποιηθούν, μάλιστα με δέσμευση του Υπουργού εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Οι εκλογές πλησιάζουν… και τότε θα κριθεί έκαστος εκ του αποτελέσματος !

Τα αιτήματα έχουν ως εξής:

  • Πλήρης λειτουργία του αξονικού και μαγνητικού τομογράφου του Νοσοκομείου Χίου. Όπως γνωστοποιήθηκε, μέχρι πρότινος υπολειτουργούσαν, σήμερα φαίνεται να μην μπορούν, πλέον, να λειτουργήσουν, λόγω βλάβης, αλλά και έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ΚΑΙ η σημερινή κυβέρνηση δεν έλυσε.
  • Εξασφάλιση δεύτερης βάρδιας οδηγού και πληρώματος ασθενοφόρου για την ταυτόχρονη διακομιδή δύο ή τριών ασθενών από διαφορετικά σημεία του νησιού στο Νοσοκομείο Χίου. Κατ΄ επανάληψη γίναμε γνώστες συμβάντων όπου, η χρήση ενός και μόνο ασθενοφόρου δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει την ταυτόχρονη -επείγουσα- μεταφορά ασθενών στο Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης δεύτερης βάρδιας οδηγού και πληρώματος.
  • Εξασφάλιση οδηγού ασθενοφόρου Πολυδύναμου Ιατρείου Καρδαμύλων. Ενώ εκεί λειτουργεί Πολυδύναμο Ιατρείο (μάλλον θεωρητικά) για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της ΒΑ Χίου και υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο, δεν υπάρχει οδηγός προκειμένου να το χρησιμοποιήσει. Αίτημα ετών που δεν έχει ικανοποιηθεί.
  • Πρόσληψη ιατρού ογκολόγου και δεύτερου ιατρού αιματολόγου για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, στο Νοσοκομείο Χίου.
  • Πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Χίου. Το σύνολο των ιατρών και νοσηλευτών λειτουργούν κάτω από δύσκολες και πολλάκις επώδυνες συνθήκες, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού, υπερβάλλοντας εαυτούς, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και έχοντας καταστήσει το Νοσοκομείο της Χίου σε ένα από τα καλύτερα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας μας.
  • Στελέχωση Πολυδύναμου Ιατρείου Βολισσού, για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της ΒΔ Χίου. Στο ιατρείο αυτό προβλέπεται (αν όχι επιβάλλεται) να υπηρετούν οκτώ (8) άτομα συνολικά (ιατροί, νοσηλευτές, κλπ) και σήμερα υπηρετούν μόλις δύο (2). Για να προσληφθεί δε οδηγός του ασθενοφόρου του, έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα, συμπολίτες μας, ώστε να ΄΄ιδρώσει το ωτίον΄΄ κάποιων… Ποια είναι η μέριμνα της Πολιτείας για τους ακρίτες των νησιωτικών ημιορεινών χωριών, που φυλάττουν ΄΄Θερμοπύλες΄΄ στα όρια της πατρίδας μας;
  • Έγκαιρη κάλυψη των θέσεων των ιατρών των δυσπρόσιτων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων (Βολισσός, Κουρούνια, Παρπαριά, Οινούσσες, Ψαρά, κ.α. ενδεχομένως). Είναι αδιανόητο να περιμένει η Πολιτεία να φύγει κάποιος αγροτικός ιατρός και ακολούθως να προκηρύσσει την κάλυψη της κενής θέσης του, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα να μετακινεί από άλλο απομακρυσμένο αγροτικό ιατρείο τον υπηρετούντα ιατρό προς το κενωθέν. Ακόμη, ενώ στο παρελθόν μια φορά την εβδομάδα υπήρχε ανά τοπική κοινότητα αγροτικός ιατρός, σήμερα υπάρχει -κατά μέσο όρο- μια φορά το μήνα (ή κάθε 20 ημέρες) ! Τούτο διαπίστωσα και προσωπικά, από τις συχνές επισκέψεις μου στα χωριά της Χίου.
  • Στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Χίου (πρώην ΙΚΑ, στην περιοχή Λέτσαινας). Κατασκευάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν ένα σύγχρονο κτίριο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών της Χίου και μέχρι σήμερα δεν εξυπηρετεί παρά ελάχιστα περιστατικά, κυρίως προγραμματισμένες με ραντεβού συνταγογραφήσεις και ταύτα με ιατρικό προσωπικό που δεν ξεπερνά τα δάκτυλα της μιας χειρός. Αδιανόητο εν έτει 2022 να μην υπάρχει στην πόλη της Χίου ένα στελεχωμένο Κέντρο Υγείας, για την πρωτοβάθμια υγεία, που να αποσυμφορήσει το Νοσοκομείο της Χίου, το οποίο να παρέχει υπηρεσίες με συνεχές ωράριο από το πρωί έως αργά το απόγευμα (ως συνέβαινε στο παλιό ΙΚΑ προ εικοσαετίας και ο κόσμος εξυπηρετείτο).
  • Διάθεση ιατρού στον Οίκο Ναύτου Χίου, για την εξυπηρέτηση των ναυτικών της Χίου (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και των οικογενειών τους, που αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού του νησιού. Όλες οι κυβερνήσεις δήθεν ενδιαφέρονταν, εξήγγειλαν τα δέοντα και κατόπιν είτε δεν τα υλοποιούσαν είτε τα υλοποιούσαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα (προκειμένου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του κόσμου) και ακολούθως ΄΄μία από τα ίδια΄΄ !
  • Αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΄΄Σκυλίτσειου΄΄ Νοσοκομείου Χίου, η οποία μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της παραμένει αναξιοποίητη, καταρρέει και ενίοτε αποτελεί εστία κινδύνου για διερχόμενους -πλησίον της – πολίτες. Πολλά χρόνια ακούμε για μελέτες, ανάπτυξη και αξιοποίησή της, όμως μέχρι σήμερα τίποτε το ουσιαστικό και ΄΄χειροπιαστό΄΄ δεν έχει φανεί.

 

Αυτός είναι ο ΄΄δεκάλογος΄΄ των αιτημάτων της Χίου, που πρέπει να δοθούν μεθαύριο, προς επίλυση και ικανοποίηση, στον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη. Και αν μη τι άλλο είναι αστείο, να εξαγγέλλονται σήμερα πράγματα για το 2023 ή το 2024, όταν επί τρία έτη είναι ήδη κάποιος στην κυβέρνηση και δεν τα έχει λύσει, ενώ στον χρόνο που τα προσδιορίζει προς μελλοντική επίλυση, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεται και πάλι στην ίδια θέση για να το πράξει !-

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.