Ο Έβρος νίκησε, η Χίος ακολουθεί

 

ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ

Με πολλαπλά τραύματα εξέρχεται την εβδομάδα που διανύουμε το κύρος και η αξιοπιστία του υπουργού Μετανάστευσης και βουλευτή Χίου. Η ογκώδης αντίδραση που εισέπραξε η προσπάθεια του να αυξήσει τη χωρητικότητα του Κέντρου Ταυτοποίησης και Υποδοχής του Φυλακίου και επιπλέον η απόπειρα να εξετάζει εντός αυτού και τα υποβληθέντα αιτήματα ασύλου υποχρέωσε την κυβέρνηση σε άτακτη αναδίπλωση, αποσύροντας ουσιαστικά το σχεδιασμό της, υποχρεωμένη να σεβαστεί την κάθετη διαφωνία της τοπικής κοινωνίας.

«Η γνώμη του λαού και η λαϊκή βούληση είναι σημαντική και πρέπει να είναι δυνατόν να λαμβάνεται υπόψη. Εκεί υπάρχει μια διαμορφωμένη γνώμη, η οποία έρχεται και κολλάει πάνω στην κυβερνητική δέσμευση και του πρωθυπουργού προσωπικά, ότι στον Έβρο δεν θα υπάρξει δομή όπου θα μένουν μόνιμα μετανάστες, διότι ο Έβρος είναι μια ευαίσθητη περιοχή που πρέπει να προστατεύεται. Πρέπει να εξασφαλίσουμε και την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη. Φοβούνται ότι θα υπάρχουν εκεί μόνιμα κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα τους εξετάζεται το άσυλο, όταν θα έχουν άσυλο θα βγαίνουν και θα κυκλοφορούν. Δεν το θέλουν αυτό και έχουν δίκιο και υπάρχει δέσμευση να μην γίνει», περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη. Ο Έβρος νίκησε. Νίκησε τον περασμένο Μάρτη, όταν απέτρεψε την οργανωμένη εισβολή, υποκινούμενη καθαρά από την Τουρκική κυβέρνηση. Νίκησε και το Φλεβάρη του 2021, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να κλείσει κάθε σκέψη σχεδιασμού επέκτασης και στον Έβρο του ανοσιουργήματος που επιχειρεί εδώ και 6 χρόνια στα νησιά. Ο Έβρος έγινε ταυτόχρονα φάρος για όλους τους νησιώτες που είμαστε στην ίδια μ’ αυτόν μοίρα, πύλες εισόδου των μεταναστευτικών ροών. Η αντίσταση των τοπικών κοινωνιών ανατρέπει τα πάντα. Τίποτα δεν μπορεί να συμβεί στα νησιά, παρά τη θέληση μας. Σήμερα πιέζουν τις τοπικές κοινωνίες να τους καταθέσουν ένα «μισό ναι». Να υφαρπάξουν μια όποια συγκατάθεση τους και να νομιμοποιήσουν κοινωνικά τις όποιες επεμβάσεις τους. Είναι τραγικό να τους το παραχωρήσουμε και η ευθύνη μας έναντι των επόμενων γενεών θα είναι τεράστια. Επιπρόσθετα, όμως, ο Νότης Μηταράκης έχει πλέον την υποχρέωση να εξηγήσει στους συμπατριώτες ψηφοφόρους του: με ποια λογική ο Έβρος χαρακτηρίζεται από τη κυβέρνηση εθνικά ευαίσθητη περιοχή που οφείλει να προστατευτεί από μια δομή εξέτασης ασύλου και το νησί που τον εκλέγει, η Χίος μας, είναι καταδικασμένη από την πολιτική του να την υποστεί; Ποια γεωστρατηγική λογική δεν περιλαμβάνει τη Χίο στην ίδια εθνικά ευαίσθητη γραμμή με τον Έβρο; Γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά; Τι ρόλο παίζουν όλα τούτα σε συνδυασμό με τον επαναλαμβανόμενο μονόλογο της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών; Με ποια λογική στη Λέσβο υπογράφονται συμφωνίες διαχείρισης της εκεί δομής από Γερμανούς; Πότε οι κυβερνήσεις θα πουν ευθέως στους νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου γιατί τους προορίζουν; Ευτυχώς οι περήφανοι κάτοικοι του νησιού μας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν. Και περιμένουν στη γωνία την κυβέρνηση, τον κ. Μηταράκη και τους τοπικούς συνοδοιπόρους τους για να τους δώσουν αντίστοιχες με τον Έβρο απαντήσεις. Κι εκεί να δούμε ποιος άρον – άρον θα τα μαζέψει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.