Ο Ήλιος της Βεργίνας στην πλατεία της Χίου – Γράφει ο Λευτέρης Πυκνής

Τώρα πώς τα καταφέραμε να φέρουμε τον Ήλιο ή το Άστρο της Βεργίνας στην πλατεία της Χίου μόνο οι σημερινοί Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ήταν δυνατόν να το πράξουν. Ίσως να έκαναν πριν από μένα την πονηρή σκέψη που ήρθε στο μυαλό και στην φαντασία μου.
Και για να μην ξαφνιάζεστε κάνετε σύγκριση στις φωτογραφίες του ήλιου της Βεργίνας και μετρήστε πόσες ακτίνες έχει και τις ακτίνες που ξεκινούν και τελειώνουν στο σιντριβάνι της πλατείας Βουνακίου ή Νικολάου Πλαστήρα και θα διαπιστώσετε ότι είναι δεκαέξι!
Τυχαία Κυριακή απόγευμα 24 Οκτωβρίου είδα στο Διαδίκτυο ένα διαφημιστικό βίντεο της Δημοτικής αρχής Χίου με πρωταγωνιστές ηθοποιούς ή θεατρίνους τους ίδιους και να ξεκινούν από τα άκρα των ακτίνων οι δημοτικοί Άρχοντες και να πηγαίνουν στο κέντρο πάνω στο σιντριβάνι και να κάνουν διαφήμιση κοινώς “ΜΟΣΤΡΑ” το παραχθέν έργο τους δείχνοντας το σιντριβάνι και να λένε (ΞΕΡΟΥΜΕ- ΘΕΛΟΥΜΕ- ΜΠΟΡΟΥΜΕ) και αμέσως μού ήρθε στο μυαλό ο Ήλιος ή το Άστρο της Βεργίνας με τις 16 δεκαέξι ακτίνες! Λέτε να ήταν τυχαία η διαφημιστική καμπάνια απ’ άκρη σ’ άκρη της πλατείας των αρχόντων;
Για την κατασκευή αυτού του σιντριβανιού έχω γράψει πολλές φορές εδώ και τρία χρόνια και δημοσιεύσει πολλά άρθρα με σχόλια και χιούμορ με την τοποθέτηση σχίνου στην μέση του παλιού σιντριβανιού, στην κυριολεξία έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, μέχρι που επιτέλους στην γιορτή τής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου λειτούργησε και έχει μεγάλη επιτυχία και μάλιστα το βράδυ με τους φαντασμαγορικούς χρωματισμούς αποτελεί πόλο έλξης και θεάματος.
Αλλά από το έργο του σιντριβανιού να γίνεται τόσο μεγάλη ΜΟΣΤΡΑ μου θύμισε και την μόστρα των Θυμιανών τις απόκριες την τελευταία Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα με τους πειρατές να κατεβαίνουν και τ’ άρματα, τους καρνάβαλους και τους μασκαράδες ένα έθιμο πού έχει τις ρίζες του από τον Μεσαίωνα!
Δεν ξέρω ποιανού ήταν η ιδέα να γίνει προβολή των έργων της Δημοτικής αρχής προβάλλοντας το σιντριβάνι ένα έργο που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και κόστισε περίπου 100.000 ευρώ και δεν έδειξαν κάποιο άλλο έργο υποδομής τελειωμένο εάν υπάρχει πλην της ασφάλτου.
Βέβαια ξαφνιάστηκα όταν σκέφτηκα τον ήλιο της Βεργίνας και την ιστορία του που ξεκίνησε το 1977 με την ανακάλυψη του από τον Μανώλη Ανδρόνικο όταν βρέθηκε πάνω σε αντικείμενα στον Βασιλικό τάφο της Δυναστείας του Βασιλιά Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μάλιστα έχει χρονολόγηση τον 5ον αιώνα π.Χ.
Και να μην ξεχνάμε ότι το 1992 τα Σκόπια έκαναν τον ήλιο της Βεργίνας την σημαία τους μέχρι το 1995 που με απόφαση της Διεθνούς κοινότητας την μετέτρεψαν σε κάτι διαφορετικό αλλά δεν παύουν να προκαλούν και με το όνομα!!!
Και σκέφτομαι μήπως θα πρέπει η πλατεία Βουνακίου ή Νικολάου Πλαστήρα να πάρει και άλλη ονοματοδοσία όπως Μεγάλου Αλεξάνδρου καβάλα στον Βουκεφάλα ή Φιλίππου Β ή Ήλιος της Βεργίνας…γιατί στο χωριό μου την Καλλιμασιά υπάρχει η περιοχή το “Αλεξάντρι” που υπάρχουν και ορισμένες πέτρες που λέγονται βασιλικές που υποδηλώνει ότι ίσως ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε και από την Χίο όπως και άλλες περιοχές έχουν ονόματα όπως τα Φροΐσια ή Αφροδΐσια και αναφέρονται στην θεά Αφροδίτη ή τα πανιά στον Θεό Πάνα κλπ.
Επίσης οι δεκαέξι ακτίνες του ήλιου της Βεργίνας αναφέρονται στους 12 θεούς του Ολύμπου και οι 4 ακτίνες στον ΑΗΡ (αέρα),στην ΓΑΙΑ (γη), στο ΠΥΡ (φωτιά)και στον ΩΚΕΑΝΟ (θάλασσα), όπως λέμε πολλές φορές το “πυρ γυνή αέρα και θάλασσα”.
Βέβαια στο χωριό μου υπάρχει και η περιοχή πού λέγεται ΚΑΛΑΜΟΣ πού μάλλον είχε πολλά καλάμια που τα χρησιμοποιούσαμε τα χρόνια εκείνα και φτιάχναμε τα άστρα τους λεγόμενους χαρταετούς, αλλά πολλές φορές όταν είμαστε μικρά παιδιά τα καβαλούσαμε σαν άλογα και τρέχαμε μες τους δρόμους και μας φώναζαν καβαλημένους “καβαλάρηδες”!
Πάντως ένα έχω να πω ότι το σιντριβάνι τελικά έγινε θαυμάσιο ειδικότερα το βράδυ με τους φαντασμαγορικούς χρωματισμούς!
Λέτε να βρούμε το μπελά μας πού η πλατεία Βουνακίου ή Νικολάου Πλαστήρα έχει τις 16 ακτίνες του ήλιου της Βεργίνας;
Ίσως να το γνωρίζει η αρχαιολογία!
Καλό Ξημέρωμα Ελληνίδες και Έλληνες απανταχού γης με Υγεία και Χαρά και προπαντός ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!
Χίος, 25 Οκτωβρίου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.