Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου κος Α. Ζερβάκης για το θέμα του Αναπτυξιακού Οργανισμού (ΑΟΤΑ) και τις αντιδράσεις (Βίντεο)

Διευκρινίσεις έδωσε ο κος Α. Ζερβάκης για το θέμα του Αναπτυξιακού Οργανισμού που έχει ήδη συσταθεί από τους Δήμους Χίου,Ψαρών και Οινουσσών.

Όπως είπε, ” η σύσταση έγινε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, όπως προβλέπει ο νόμος, και τώρα αυτό που ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να ορίσει αντιπρόσωπο στην πρώτη γενική συνέλευση ώστε αυτή να προχωρήσει τις διαδικασίες για το Διοικητικό Συμβούλιο και για τα περαιτέρω.

Ο Δήμος Χίου έχει καταβάλει στην Εταιρεία το ποσό των 180.000 Ευρώ ενώ οι όμοροι Δήμοι από 10.000 Ευρώ έκαστος. Η εταιρεία είναι νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου αφού είναι Α.Ε. και έχει αρμοδιότητες μελέτης και εκτέλεσης δημοσίων έργων, όχι μόνο των μετόχων αλλά και άλλων Δήμων ή εταιριών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Στόχος είναι, η εταιρεία αυτή,  να γίνει  ένα εργαλείο ανάπτυξης με το να  επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα  διάφορα αναπτυξιακά έργα.

Σήμερα η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον Δήμο Χίου είναι στο 30%- ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στο Αιγαίο. Στόχος και ζητούμενο είναι να φθάσουμε στο 60%.

Την εξαετία 2021-2027 θα δοθούν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από διάφορα Ευρωπαϊκά Ταμεία 334 εκατομμύρια Ευρώ. Αυτά πρέπει να τα απορροφήσουμε κάνοντας  έργα , με τα ανάλογα οφέλη για τους πολίτες αλλά και  την τοπική οικονομία με την ανάπτυξη που θα φέρουν  σε θέσεις εργασίας αλλά και από την χρήση των ίδιων των έργων.

Υπάρχει ανάγκη λοιπόν βοηθείας από τον ιδιωτικό τομέα απ΄ όπου θα χρησιμοποιήσουμε τους μηχανικούς  για την επίσπευση των μελετών και της εκτέλεσης των έργων.

Σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει κορεστεί. Υπάρχουν μηχανικοί που έχουν αναλάβει 6 και 7 έργα . Όσον αφορά τους υπαλλήλους των ΟΤΑ να ξέρουν ότι δεν θα απολυθεί κανείς αλλά αντιθέτως θα κάνουν την δουλειά τους πολύ πιο άνετα, τουλάχιστον στην Τεχνική Υπηρεσία.

Μακάρι η κεντρική διοίκηση να μας ενέκρινε τους υπαλλήλους που ζητάμε. Δεν το κάνουν όμως.  Το 2020 για παράδειγμα, είχαμε ζητήσει  22 υπαλλήλους, ενέκριναν 2 και κανένας δεν προσλήφθηκε . Είναι ακόμα στον ΑΣΕΠ.

Είναι συμφέρον όλων μας να τρέξουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Η Εταιρεία αυτή δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον Δήμο αφού θα πληρώνεται από τα ίδια τα έργα που θα εκτελεί με το 6% που της δίνει δικαίωμα ο νόμος.

Συνοψίζοντας θέλω να ζητήσω από όλους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.”

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση, ο κος Ζερβάκης δεν έκρυψε την επιθυμία του να είναι ένα από τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας μιας και έχει δουλέψει ήδη πολύ για αυτήν και θέλει να την δει να προχωράει.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.