Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου απαντά στη δήλωση του προέδρου του ΝΑΤ κ Κουμπιά

Σε σχέση με την απαράδεκτη δήλωση του συνδικαλιστικού φορέα των συνταξιούχων ΝΑΤ δια στόματος του προέδρου του Σωματείου «Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ» κ. Στέλιου Κουμπιά και της εκ μέρους του προτροπής να μην ανταποκριθούν οι συνταξιούχοι ναυτικοί στην  υποχρέωση πληρωμής των εντολοδόχων δικηγόρων τους, που χειρίσθηκαν νομικά με σύνταξη και κατάθεση αγωγών και λοιπών ενεργειών την επιδίωξη  των πρώτων, για την διεκδίκηση των απωλεσθέντων εισοδημάτων τους, ένεκα των περικοπών των συντάξεών τους  δυνάμει των Ν. 4051/2012 και 4093/2012 (γνωστών ως μνημονιακών νόμων) είναι λεκτέα τα ακόλουθα:

1. Η ευνοϊκή εξέλιξη στο θέμα των συντάξεων των ναυτικών και της απόδοσης σε αυτούς αναδρομικών επιτεύχθηκε με τις αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας 1439-1443/2020, που αφορούν α) τις περικοπές των κυρίων συντάξεων δυνάμει των Ν 4051/2012 και Ν 4093/2012, β) τον επανυπολογισμό των συντάξεων δυνάμει του Ν 4387/2016 και γ) τον χρονικό περιορισμό των αποτελεσμάτων των αποφάσεων ΣτΕ Ολ 2287-8/2015 σε σχέση με το άρθρο 1 ΠΠΠ ΕΣΔΑ, και άνοιξε το δρόμο για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου, για να αποδοθούν σε μεγάλο αριθμό συνταξιούχων –ναυτικών και μη- αναδρομικά ποσά για το διάστημα από 1.7.2015 έως 11.5.2016 (έναρξη ισχύος Ν. 4387/2016, γνωστού ως νόμου Κατρουγκαλου) όλα δε αυτά προέκυψαν κατόπιν των μελετημένων νομικών ενεργειών με  αιτήσεις ακυρότητας, αγωγές διεκδίκησης, προσφυγές κ.λ.π. των δικηγόρων που εργάσθηκαν με επιστημονοσύνη και ευσυνειδησία προς τούτο και το επέτυχαν απολύτως.

  1. Η Κυβέρνηση κατόπιν των εκδοθέντων από την Ολομέλεια του Σ τ Ε αποφάσεων που έκρινε όσα έκρινε αντισυνταγματικά στους ως άνω νόμους θέλησε κρίνοντας πολιτικά ώριμο και ορθό ,να αποδώσει τα δικαιούμενα αναδρομικά βάσει των δικαστικών πια δεδομένων που είχε στη διάθεσή της σε όλους τους πολίτες που είχαν τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν ακόμη κι αν δεν είχαν προσφύγει ατομικά στη Δικαιοσύνη, πλην όμως κατατάσσονταν στην ίδια κατηγορία συνταξιούχων με τις κατηγορίες συμπολιτών τους, που δικαιώθηκαν δικαστικά.

3.Η απόφαση της Κυβέρνησης να συμμορφωθεί εκούσια με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ως ώφειλε, επιλέγοντας να συμπεριλάβει και τους πολίτες που ήσαν δικαιούχοι αλλά δεν είχαν στραφεί νομικά/δικαστικά ,δεν απαλλάσσει εκείνους που ανέθεσαν σε δικηγόρους με συγκεκριμένη εντολή και δικαιώθηκαν χάρη στη δική τους εργασία ,της υποχρέωσής τους καταβολής της αμοιβής, στους εντολοδόχους τους  πληρεξουσίους ,πολύ περισσότερο όταν υπέγραψαν και συμφωνητικό εργολαβίας, ενώ στην ολότητά τους σχεδόν ,κατέβαλλαν τα ελάχιστα προκειμένου να καλυφθούν τα στοιχειώδη όπως επιδόσεις, γραμμάτιο προείσπραξης ,εν γένει έξοδα.

4.Πεποίθησή μας είναι ότι η  «ατυχής» -λίαν επιεικώς-  δήλωση του Προέδρου του Σωματείου των Συνταξιούχων Ναυτικών , κ . Στέλιου Κουμπιά , δεν απηχεί τις θέσεις και απόψεις των  περισσότερων ναυτικών μας, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο σκληρό, άδικο και απάνθρωπο είναι να περικόπτεις μισθούς και συντάξεις από εργαζόμενους/φορολογούμενους παραγωγικούς εν γένει πολίτες, που προσδοκούν την επιβίωση των ιδίων και της οικογένειάς τους , από το μισθό της δουλειάς τους! Ο κάθε εργαζόμενος όπως απαιτεί ορθά  τα δίκαια δικαιώματά του στα εργασιακά δεν αρνείται και την ευθύνη του να πληρώσει τον συμπολίτη του στον οποίο ανέθεσε με συγκεκριμένο πλαίσιο οιαδήποτε δουλειά και την έφερε εις πέρας, εν προκειμένω η πλειάδα των συνταξιούχων ναυτικών   συμπολιτών μας που ανέθεσε σε δικηγόρους επιλογής τους, το έργο της αναζήτησης των εισοδημάτων τους από περικοπές στην σύνταξή τους, με νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός χάρη στις, με πληρότητα ενέργειες των συμμετεχόντων δικηγόρων  για ακυρότητες και κατόπιν σε ανάλογες νομικά διεκδικήσεις των απωλεσθέντων.

5.Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται σαφές ,ότι δεν πρόκειται για  ένα «δώρο» της Κυβέρνησης στους συνταξιούχους οριζόντια, αλλά για την συμμόρφωση της τελευταίας με δικαστικές αποφάσεις που ασφαλώς αφορούν σε όλους τους έχοντες τα αυτά δικαιώματα πολίτες της συγκεκριμένης συνταξιοδοτικής κατηγορίας και ομάδας , οπότε δεν μπορούν να εξαιρεθούν της ρύθμισης της απόδοσης των αναδρομικών της σύνταξής τους , μόνο εκ του λόγου ότι δεν προσέφυγαν και οι ίδιοι νομικά! Αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση εκείνων των συνταξιούχων που προσέφυγαν με εντολή σε πληρεξούσιους δικηγόρους, της καταβολής της νόμιμης αμοιβής τους, όπως είχαν αναθέσει με εργολαβικό συμφωνητικό και με όλους τους νόμιμους τύπους. Ας θεωρήσουν εαυτούς ότι με την πρωτοβουλία τους να αναθέσουν σε δικηγόρους τα δικαίως από αυτούς αναζητούμενα και μέχρι τότε «απωλεσθέντα»  εισοδήματα από την σύνταξή τους, η επελθούσα με εργασία των τελευταίων δικαίωσή τους, τίθενται πρωτεργάτες ενός αγώνα που δικαιώθηκε για τους ίδιους μα και για τους ανήκοντες στην δική τους ομάδα συνταξιούχων συμπολιτών τους –πιο αδύναμων να «πολεμήσουν»- που συνέδραμαν αμισθί με συνδικαλιστική ευσυνειδησία που δεν αφήνει αναπάντητες τις κλήσεις των δικηγόρων που εργάσθηκαν, αλλά τις απαντά και τις εξοφλεί στο ακέραιο ,ως εργαζόμενος προς εργαζόμενο.

  ΧΙΟΣ 9/11/2020        

                                                                                                                       Η  Πρόεδρος/Δ.Σ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.