Ο Εφιάλτης είναι εδώ. COVID-19.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Και, να που στις αρχές του 21ου αιώνα η παγκόσμια κοινότητα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, οικονομική, ανθρωπιστική, κοινωνική. Βασική αιτία η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού του Covid-19 που οδηγεί τα Κράτη, το ένα μετά το άλλο, σε κρίση οικονομική αλλά το κυριότερο σε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού, στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε κάθε Κράτος χωρίς να είναι κανείς σε θέση να τους βοηθήσει εφόσον δεν υπάρχει η αντίστοιχη θεραπεία καθώς και οι κατάλληλες υγειονομικές δομές.

Άσχετα με τις εξελίξεις στο θέμα της ιατρικής αντιμετώπισης του εφιάλτη του Covid-19,- μόλις ανακοινώθηκε η δημιουργία από Βρετανική φαρμακευτική εταιρεία εμβολίου για την καταπολέμηση του -,εμείς στεκόμαστε στην πρώτη επίθεση του επικίνδυνου αυτού εχθρού του ανθρώπου εναντίον των λαών και τις επιπτώσεις του στην ψυχολογία των ατόμων.

Πάμε Ισπανία, χώρα που επλήγη θανάσιμα από την πανδημία και παρόλο που έλαβε αυστηρά μέτρα για την προστασία των πολιτών οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν πολύ υψηλές με πρώτους στον κατάλογο των θυμάτων τους ηλικιωμένους. Εδώ, στην Ισπανία συνέβη το ακραίο φαινόμενο-κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Ιταλία- να χάσουν την μάχη με την ζωή ολόκληρα γηροκομεία. Οίκοι ευγηρίας για άτομα της Γ’ ηλικίας κυριολεκτικά αφανίστηκαν εφόσον βρέθηκαν νεκροί όλοι οι υπέργηροι φιλοξενούμενοι τους. Άλλοι οίκοι που δεν πέθαναν όλοι οι γέροντες τέθηκαν σε καραντίνα απομόνωσης χωρίς ωστόσο θετικά αποτελέσματα.

Για την προστασία των ηλικιωμένων απαγορεύτηκε κάθε επαφή μαζί τους. Έτσι φτάσαμε –μοιραία- στην δραματική κατάσταση να ‘φεύγουν’ οι παππούδες κι οι γιαγιάδες χωρίς να τους δουν τα εγγονάκια τους για τελευταία φορά. Ακόμη κι οι κηδείες τους έγιναν με κλειστές πόρτες….

‘Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς αυτούς’;

Ο τίτλος του συγκλονιστικού έργου τέχνης του Ισπανού ζωγράφου Juan Lucena που αντιπροσωπεύει τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους που πέθαναν από τον coronavirus.

Ο καλλιτέχνης δημιούργησε τον συγκλονιστικό αυτό πίνακα με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για το ανέβασμα στη θεατρική σκηνή της όπερας ‘Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς αυτούς’ και τον αφιερώνει σε αυτούς που έφυγαν από τον Covid-19.

Άδικα  και επώδυνα χάθηκαν τόσοι άνθρωποι και με τόσο τραγικό τέλος ,αβοήθητοι και μόνοι σε προχωρημένες μάλιστα ηλικίες….

Τραυματική η εμπειρία που θα σημαδέψει την κατοπινή ζωή των μικρών αθώων παιδιών που αποχωρίστηκαν βίαια από τους αγαπημένος τους παπούδες…

Μία εικόνα χίλιες λέξεις… Ο πίνακας ζωγραφικής του Juan Lucena τα λέει όλα. Εμείς σαν ‘απάντηση’ στον πίνακα αλλά και σαν ‘κατάθεση’ αντίστοιχης δημιουργίας για αυτό το γεγονός περνάμε σε λίγο παλαιότερες 10ετίες και στο συγκλονιστικό ποίημα του Λάμπρου Πορφύρα με την αποτύπωση στο χαρτί των συναισθημάτων του από την απώλεια της γιαγιάς του, συναισθήματα που βιώνουν όλα τα παιδάκια διαχρονικά.

Το Στερνό Παραμύθι

Πήραν στρατί στρατί το μονοπάτι
βασιλοπούλες και καλοκυράδες,
από τις ξένες χώρες βασιλιάδες
και καβαλλάρηδες απάνω στ’ άτι.

Kαι γύρω στης γιαγιάς μου το κρεβάτι,
ανάμεσ’ από δυο χλωμές λαμπάδες
περνούσανε και σαν τραγουδιστάδες
της τραγουδούσαν -ποιος το ξέρει;- κάτι.

Kανείς για της γιαγιάς μου την αγάπη
δε σκότωσε το Δράκο ή τον Aράπη
και να της φέρει αθάνατο νερό.

H μάνα μου είχε γονατίσει κάτου·
μ’ απάνω -μια φορά κι έναν καιρό-
ο Aρχάγγελος χτυπούσε τα φτερά του.

………………………….

Είτε ποίηση είτε ζωγραφική, η Τέχνη αποτυπώνει  διαχρονικά τον πόνο των ανθρώπων για τον χαμό των αγαπημένων τους ανθρώπων. Εδώ στην συγκεκριμένη περίπτωση του coronavirus, του άγνωστου ιού που ‘επιτέθηκε’ έτσι ξαφνικά στην ανθρωπότητα, ο πίνακας του σύγχρονου  Ισπανού καλλιτέχνη και το διαχρονικό ποίημα του Λάμπρου Πορφύρα ‘καλύπτουν’ πλήρως όλα τα επίπονα συναισθήματα των μικρών παιδιών.

Λάμπρος Πορφύρας. Χιώτης ποιητής.(1879-1932). Τίτλος ποιήματος: ‘Το στερνό παραμύθι’.

Juan Locana. Ισπανός ζωγράφος. Τίτλος έργου: ‘Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς αυτούς;’.

Πηγή πίνακα το site: Occhi di bambino.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.