Ο θάνατος εν ώρα υπηρεσίας  ενός … ‘ασήμαντου’ πυροσβέστη…

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ο τίτλος  του άρθρου θα μπορούσε να είναι: ‘Για ένα κομμάτι βρώμικο ψωμί’… Ίσως μόνο για ψωμί  διατίμησης να έφτανε ο πενιχρός μισθός του αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου που έφυγε ξαφνικά προχτές με τραγικό θάνατο στον Έβρο.

Ο Έβρος δύο φορές μέσα σε ένα μόνο μήνα λόγω κακοκαιρίας βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με  καταστροφικές πλημμύρες. Τώρα όμως και με ανθρώπινη απώλεια.

Έντονες οι προχτεσινές βροχοπτώσεις  και στην περιοχή Απαλού του Έβρου στο σχολικό συγκρότημα εγκλωβίστηκαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι τους. Μετά από λίγο ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σπεύδει η Πυροσβεστική στο σχολείο για τον απεγκλωβισμό μαθητών και δασκάλων.

Πράγματι πρώτο έφτασε ένα πυροσβεστικό όχημα με 3 πυροσβέστες που προσπάθησε να προσεγγίσει το Νηπιαγωγείο με τα 20  νήπια και τους δύο δασκάλους. Το νερό ορμητικό  και το πυροσβεστικό όχημα ακινητοποιήθηκε στο τέλος του δρόμου προς το Δημοτικό Σχολείο Απαλού αφού έπεσε σε ρέμα που λόγω των νερών δεν φαινόταν. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τον άτυχο Πυροσβέστη ενώ έβγαινε από το όχημα. Οι δύο συνάδελφοι του τον εντόπισαν μετά από ώρα νεκρό μέσα  σε φρεάτιο που λόγω των υδάτων δεν φαινόταν…

Τα νήπια και οι δάσκαλοι τελικά διασώθηκαν από τα δυο άλλα μέλη του Πυροσβεστικού οχήματος.

Ενώ για την σωτηρία και μεταφορά σε ασφαλές κτίριο των 100 μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και των δασκάλων τους συνέδραμαν ένα λεωφορείο κι ένα στρατιωτικό φορτηγό. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Μια επιχείρηση με ένα θύμα. Τον μόλις 46 ετών Εβριώτη αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλο, ακόμη έναν πυροσβέστη που ‘έπεσε’ εν ώρα υπηρεσίας.

Κράτος-φονιάς του λαού. Των ασήμαντων –ανώνυμων πολιτών σαν τον αδικοχαμένο πυροσβέστη μας. Ένας μικρός μισθός, ανύπαρκτη ιατρική φροντίδα, αβάστακτοι φόροι, επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς.

Καθρέφτης του μέσου Έλληνα ο πυροσβέστης μας, κάθε Έλληνα που δουλεύει σκληρά για ‘Ένα κομμάτι βρώμικο ψωμί’ , αλλά κατά τα άλλα είμαστε τεμπέλιδες που πρέπει να μας περικόψουν τους μεγάλους μισθούς και στους ηλικιωμένους τις συντάξεις…

Αυτά τα αποφασίζουν … αυτοί που ίσως δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους…

Αυτοί που αδιαφορούν για τη ζωή μας και μας μετρούν σαν αριθμούς…  Αυτοί που σαν χορωδία τώρα … θρηνούν τον πυροσβέστη…

Θλίψη ειλικρινή στο λαό  όχι μόνο του Έβρου αλλά όλης της χώρας προκάλεσε αυτό το τραγικό συμβάν καθώς και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τον θάνατο του Ι. Ζαφειρόπουλου.

«Tις πρώτες μεσημεριανές ώρες, το Π.Σ. 3538 της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης εκτελούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης για παροχή βοηθείας. O Αρχιπυροσβέστης Ζαφειρόπουλος Ιωάννης, ετών 46, ενώ βρισκόταν εκτός του ανωτέρω οχήματος, παρασύρθηκε από όγκο νερών εντός τσιμενταύλακα. Αφού εντοπίστηκε, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του πυροσβεστικού υπαλλήλου θα διενεργηθεί προανάκριση και Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Στην περιοχή βρέθηκε χθες ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος τόνισε πως το Σώμα θα στηρίξει με κάθε τρόπο την οικογένεια του θύματος, ενώ θα του αποδοθούν οι τιμές που του αξίζουν.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ του ‘ασήμαντου-άγνωστου Έλληνα μαχητή της Ζωής Ιωάννη Ζαφειρόπουλου αρχιπυροσβέστη.

Λίγες μέρες πριν( και  πάμε)από τον ακριτικό Έβρο στην ακριτική Χίο εν μέσω καταιγίδας στο χωριό της Καλαμωτής επικίνδυνη φωτιά σε κολόνα της ΔΕΗ…

Εκεί όχι πυροσβέστης αλλά ΗΡΩΑΣ ασήμαντος υπάλληλος μεροκαματιάρης της ΔΕΗ κρεμάστηκε στην κολόνα με σχοινιά για να σβήσει την φωτιά ενώ γύρω του η καταιγίδα μαινόταν…

Τα κατάφερε… < Πρόκειται για τον υπάλληλο της ΔΕΗ από Χίο λέγεται Σιδερης Αρακάς είναι πολύτεκνος νομίζω με 12 παιδιά !!!Ένα εξαιρετικό παλικάρι>, μας  δήλωσε η κ. Στέλλα Στεφάνου κάτοικος του χωριού που μας διέθεσε και την φωτογραφία του αρχείου της από το γεγονός .

Την Ευχαριστώ θερμά.

ΧΙΟΣ: Σιδερής Αρακάς, ακόμη ένας μαχητής της Ζωής κόντρα στο σύστημα της πολτοποίησης και ισοπέδωσης της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας.

Πηγή: iefimerida.gr/ ΑΠΕ ΜΠΕ

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.