“Ο καλός ο καπετάνιος στις μεγάλες φουρτούνες φαίνεται”! Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980.. Νο 51 ……Όλα στο φως!

Γράφει ο Λευτέρης Πυκνής
——————————————————————-
Χίος κοιτίδα του πολιτισμού των τεχνών και των γραμμάτων από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά κυρίως της μαστίχας, της ναυτοσύνης και της παγκόσμιας Εμπορικής Ναυτιλίας!
Δεν είναι τυχαίος ο πρόλογος του σημερινού μου κειμένου γιατί θέλω με την δική μου ιδιαίτερη γραφίδα να καταδείξω και να προβάλλω με μεταφορικές έννοιες και παραβολές με παρομοιώσεις και παραλληλισμό την εξέλιξη και μετεξέλιξη του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου που από βαρκούλα του 1346, γιατί επί αιώνες στην Χίο υπήρχε υγειονομική περίθαλψη από τους Χιώτες ευεργέτες του Ελληνισμού ανά τον κόσμο και διαχρονικά από το 1883-1886 που τελείωσε η κατασκευή του μετά τον μεγάλο Χαλασμό του 1881 που όλα είχαν ισοπεδωθεί ….και σήμερα έχει διαμορφωθεί και μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο και υπερσύγχρονο Κρουαζιερόπλοιο της στεριάς στα παράλια της Χιώτικης γης και χρειάζεται να κυβερνηθεί και να ταξιδέψει στους φουρτουνιασμένους ωκεανούς της καθημερινότητας από στιβαρά χέρια και μυαλά με γνώσεις και εμπειρία με σθεναρή αντίσταση στις μεγάλες καταιγίδες και τυφώνες και να είναι καλοτάξιδο σε γαλήνια νερά!
Αυτά τα στιβαρά χέρια και μυαλά, ευτυχής συγκυρία από το 2017 ανέλαβαν το πηδάλιο και το τιμόνι του υπερσύγχρονου πλέον Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου και ακούνε στο όνομα της Καπετάνισσας Ελένης Κανταράκη και μάλιστα αυτή την στιγμή το διαδίκτυο στο Facebook δείχνει ότι σήμερα 15 Απριλίου έχει τα γενέθλια της είναι περίπου στην ηλικία της κόρης μου γιαυτό ακριβώς τον λόγο και της αφιερώνω το σημερινό μου κείμενο Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 με τίτλο: ” Ο καλός ο καπετάνιος στις μεγάλες φουρτούνες φαίνεται ” και με τις ακόλουθες ευχές!
Αγαπητή Καπετάνισσα Ελένη Κανταράκη σου Εύχομαι ” Χρόνια Πολλά με Υγεία και Χαρά να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να είστε όλοι καλά γεροί Υγιείς και δυνατοί χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και με το χαμόγελο στα χείλη και Αισιοδοξία! για την καλή και εύρυθμη λειτουργία του τεράστιου υπερωκεάνιου που λέγεται Γενικό Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου!
Και έρχομαι τώρα στο διαταύτα πώς και γιατί σήμερα γράφω ξανά πάλι για το Νοσοκομείο Χίου στα Ιατρικά Γεγονότα ενώ έχω γράψει πρίν ένα χρόνο αρκετά κεφάλαια για την ιστορία και τους Υγειονομικούς και διοικητικούς που έχουν υπηρετήσει από την δεκαετία του 1960 και εντεύθεν αλλά και λίγο παλαιότερα!
Την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 στις 07.00 με ξύπνησε ένα τηλεφώνημα από τον γαμπρό μου Γεώργιο Λωρή και μου είπε από την εργασία του στο S/M ΑΒ του Βροντάδου έλα να με πάρεις γιατί γκρεμοτσακίστηκα με το μηχανάκι και μάλλον έχω μεγάλο πρόβλημα στον αριστερό ώμο!
Τον μετέφερα απ’ ευθείας στα επείγοντα του Σκυλιτσείου και η εξυπηρέτηση ήταν άμεση και άψογη με όλες τις εξετάσεις και ακτινογραφίες πού έδειχναν συντριπτικό κάταγμα της κεφαλής του αριστερού βραχιονίου!
Αφού το ακινητοποίησαν μας έδωσαν οδηγίες για επανέλεγχο στις 13 Τρίτη!
Αφού εξέτασε τις ακτινογραφίες ο φίλος μου Ορθοπεδικός Γιώργος Νομικός μου είπε τηλεφωνικώς να πάμε να τα πούμε από κοντά την Δευτέρα 12 Απριλίου στις 10.00 το πρωί!
Όταν φθάσαμε στην πύλη του Νοσοκομείου ήταν γραμμένο στην λίστα και μας είπαν να πάμε πάνω στο γραφείο του, όπερ και πήγαμε!
Μόλις βγήκαμε από το αυτοκίνητο συναντηθήκαμε με την Διοικήτρια και Πρόεδρο του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου με φάκελο εργασίας στα χέρια γιατί έφευγε για κάποια σύσκεψη και αφού είπαμε την καλημέρα με ρώτησε ποιός καλός άνεμος σε φέρνει εδώ και της εξήγησα!
Έχουμε γνωριστεί όταν την άκουσα το 2017 σε συνέντευξη που της είχαν πάρει για να μάθει η Χίος πια είναι η νέα Διοικήτρια του Νοσοκομείου και είδα ότι υπάρχουν βίοι παράλληλοι στην επαγγελματική μας πορεία και γιαυτό την επισκέφτηκα και της πρόσφερα τα 4 βιβλία μου όπου αναφέρονται όλα!
Το είχε φαίνεται η μέρα μέχρι να φτάσουμε στο γραφείο του Ορθοπεδικού Γιώργου Νομικού πού το 2011 με έχει χειρουργήσει (αρθροσκόπηση) στο αριστερό γόνατο, να συναντηθούμε με πολλά γνωστά πρόσωπα τόσο του διοικητικού πού δεν θα αναφερθώ σε ονόματα για να μην ξεχάσω κάποιον, παρά μόνο στους φίλους γιατρούς όπως τον Χειρουργό κ. Ευκλείδη Χάψα, τον Αναισθησιολόγο Διαμαντή Φύλλα που στην αρθροσκόπηση μου έκανε ενδοραχιαία νάρκωση τον Φυσιοθεραπευτή κ.Ψαρρό και τέλος την ώρα που φεύγαμε το αστέρι της Καρδιολογικής Κλινικής Αθανάσιο Καρτάλη που μιλήσαμε για λίγο για το έμφραγμα και την σημερινή αντιμετώπιση επειδή σε άλλο άρθρο μου θα αναφερθώ στην θεραπεία των δεκαετιών 1960 έως και 1980 και στην θεραπεία του σήμερα!
Θυμάμαι όταν πρωτογνώρισα το Σκυλιτσείο από κοντά το 1960 ήμουν σε ηλικία 13 ετών όταν πήγα να επισκεφτώ την γιαγιά μου Αργυρώ στην τότε Χειρουργική Κλινική επί Ματθαίου Ζύμαρη και την βρήκα νεκρή Μόλις είχε ταξιδέψει στον ουρανό με γαστρορραγία και υπήρχαν για αρκετά χρόνια οι τεράστιοι θαλάμοι με είκοσι ίσως και περισσότερα κρεβάτια και τα τείχη της Ιεριχούς και σπιτάλια όπως λέγαμε τότε και την τεράστια διαφορά που βλέπουμε σήμερα με ένα υπερσύγχρονο Κρουαζιερόπλοιο με πάνω από 400 άτομα όλων των ειδικοτήτων προσωπικό κάθε πολιτικού χρώματος και με ασθενείς και επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία που συνολικά ίσως φθάνουν τα χίλια άτομα.
Για να διοικήσει κάποιος αυτόν τον τεράστιο οργανισμό πρέπει να έχει όλα τα εφόδια, γνώσεις του αντικειμένου με πείρα και εμπειρία όλων των θέσεων εργασίας από τον φύλακα της πύλης, του προσωπικού καθαριότητας του Ιατρικού και Νοσηλευτικού καθώς και διοικητικού προσωπικού κάθε βαθμίδος!
Επειδή στα δεκαεφτά χρόνια υπηρεσίας μου σε ιδιωτικές κλινικές βρέθηκα στα ινία της διοικήσεως γνωρίζω από προσωπική μου εμπειρία πόσο μεγάλη εμπειρία και προσόντα και γνώσεις και πολύ δουλειά χρειάζεται για να κυβερνηθεί αυτό το τεράστιο Κρουαζιερόπλοιο που λέγεται Γενικό Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου!
Γνωρίζω τις υγειονομικές σπουδές και γνώσεις καθώς και την εμπειρία που έχει μία επαγγελματίας υγείας, όπως η Διοικήτρια Ελένη Κανταράκη που τους τελευταίους 15 μήνες του τυφώνα της πανδημίας του Κορωνοιού φρόντισε στην οργάνωση των ΜΕΘ και θαλάμων νοσηλείας με προσωπικές της ενέργειες σε φορείς και δωρητές δεν θα αναφερθώ σε ονόματα για ευνόητους λόγους, για την παροχή και προσφορά εξοπλισμού και υλικού αλλά και την πίεση προς το υπουργείο υγείας για μεγαλύτερο εξοπλισμό και συμπλήρωμα με επικουρικό προσωπικό με αποτέλεσμα να ανταπεξέλθει στις τοπικές ανάγκες και να μην φρακάρει το υγειονομικό σύστημα της Χίου!
Και όπως όλα δείχνουν πάμε πολύ καλά με τους εμβολιασμούς και επιτέλους πλησιάζει η ημέρα της ελευθερίας μας!
Αυτά τα λίγα για το επαρχιακό κόσμημα που έχουμε στο νησί μας με πλήρη οργάνωση και λειτουργία όλων των ειδικοτήτων εργαστηρίων και Κλινικών και προπαντός του υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και όχι να βλέπουμε συχνά πυκνά μην πω σχεδόν καθημερινά πανό από συνδικαλιστές εκτός του χώρου της Υγείας για κομματικά οφέλη και προπαγάνδα!
Και πάλι Χρόνια Πολλά στην Καπετάνισσα Ελένη Κανταράκη για τα γενέθλια της και να έχει δύναμη υπομονή και κουράγιο για να επιτελεί το δύσκολο έργο της!
Καλό ξημέρωμα Χιώτες και απανταχού γης Έλληνες με Υγεία και Χαρά!
Χίος, 15 Απριλίου 2021

Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.