Ο πρωτοπόρος οραματιστής μηχανικός χημικός που άλλαξε την βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα ο Κυριάκος Φιλίππου ταξιδεύει στην Αιωνιότητα!

——————————————————————-
Όλα τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στην θλίψη που προκάλεσε σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και φυσικά στην οικογένεια του,στους συνεργάτες και στο προσωπικό της ΦΆΓΕ ο χαμός του Κυριάκου Φιλίππου του Ομίλου της ΦΆΓΕ την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 που μαζί με τον αδερφό του Γιάννη άλλαξαν την βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα.
Με το σημερινό μου κείμενο θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλα τα μέλη της οικογένειας του γιατί μετά από 24 χρόνια απομάκρυνσης μου από τους συνεργάτες του Ομίλου δεν γνωρίζω σήμερα πόσα μέλη έχει, όπως γνώριζα τα 19 χρόνια της συνεργασίας μας με προσωπική επαφή από το 1978-79 μέχρι το 1997 που αλλάξαμε πορεία και χώρισαν οι επαγγελματικοί μας δρόμοι!
Αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεχάσω ανθρώπους που στην πορεία της συνεργασίας μας έφθασα στο Ζενίθ της δημιουργίας μου και έφαγα και εγώ και η οικογένεια μου πλουσιοπάροχα και γλυκό ψωμί και παραμένει ολόκληρη ζωή στην σκέψη στο μυαλό και την καρδιά μας.
Το βιογραφικό της επιχειρηματικότητας του στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων είναι γνωστό πάνω από 50 χρόνια και δεν θα αναφερθώ σε όλες τις πτυχές και δραστηριότητες της ζωής του και της εν γένει κοινωνικής προσφοράς και συμπεριφοράς του!
Ήταν ο άνθρωπος, ο επιστήμονας, ο δίκαιος εργοδότης και συνεργάτης, πολύ γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής νέων ανακαλύψεων της τεχνολογίας ειδικότερα των τροφίμων και αφήνει στις επόμενες γενιές ως κληρονομιά το ήθος της επιχειρηματικότητας!
Και συνεχίζω με την γνωριμία μας που ξεκίνησε το 1978-79 όταν ξεκίνησα μετά την επερχόμενη έξοδο μου από το χώρο της υγείας στον εμπορικό τομέα με αντιπροσωπείες και η πρώτη ήταν : η “ΚΑΝ ΝΤΡΙΝΚΣ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε ” αεριούχα ποτά σε κουτί της CANADA DRY όπως η RC COLA χωρίς καφεΐνη και το HI SPOT καθώς η Πορτοκαλάδα GIGER , SODA κλπ. πού και σήμερα ακόμη έχω το μεταλλικό ρολόι του τοίχου που δεν χάνει ούτε δευτερόλεπτο απέναντι μου και το βλέπω από το κρεβάτι μου!
Ήταν τότε ο Κυριάκος Φιλίππου ένας από τους κυριότερους μετόχους μαζί τον αδερφό της συζύγου του Δήμητρας …ο Δημήτρης Αναγνώστου , ο Πασχάλης Πασχαλίδης μαζί με τον αδερφό του Σπύρο Πασχαλίδη κ.λ.π.
Μετά από δύο περίπου χρόνια ξεκίνησε η ενοποίηση αντιπροσώπων της ΦΆΓΕ όπου υπήρχαν και της KAN NTΡΙΝΚΣ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε για την επέκταση διανομών σε όλα τα σημεία της Ελλάδος και έτσι βρέθηκα και αντιπρόσωπος της ΦΆΓΕ.
Ακολουθεί και σωρεία άλλων εταιρειών που έμπαιναν στον όμιλο της ΦΆΓΕ όπως η ΑΛΛΑΤΊΝΗ η ΕΛΛΙΤ η ΕΒΓΑ και πολλές ακόμη!
Τα 19 χρόνια της συνεργασίας μας ήταν πάντοτε σχεδόν Χαρούμενα και αυτό φαινόταν κάθε νέα χρονιά όταν κάναμε τα συνέδρια αντιπροσώπων για δύο μέρες συνήθως στα μεγαλύτερα ξενοχεία της εποχής όπως Ιντεκοντινένταλ, Χίλτον, Αστέρας Βουλιαγμένης, Lidra Mariot και πολλά άλλα με διαμονή με γλέντια και με πλούσιο μπουφέ και του πουλιού το γάλα που λέει ο λόγος,φυσικά και καλή ενημέρωση για την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας και μερικές φορές μαζί και οι οδηγοί μας διανομείς!
Θυμάμαι πρέπει να ήταν το καλοκαίρι του 1989 επί Κυβέρνησης ειδικού σκοπού από 18 Ιουνίου 1989 έως 12 Οκτωβρίου 1989 με Πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη με συμμετοχή της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ,Χαρίλαος Φλωράκης και Λεωνίδας Κύρκος που είχαν φθάσει στο λιμάνι της Χίου με τα κότερα τους ο Παναγιώτης Λεμός και μαζί του ήταν και η Μαρίκα Μητσοτάκη και ο Κυριάκος Φιλίππου με το δικό του για να παραλάβουν επισκέπτες μαζί και ο Ναυτίλος των Οινουσσών για να μεταφερθούν στις Οινούσσες για τα εγκαίνια του Ναυτικού Μουσείου ή για κάποια εκδήλωση σχετικά με το Μουσείο!
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν απ όσο θυμάμαι ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αριστοτέλης Παυλίδης ο Θεόδωρος Κασσίμης νεοκλεγής βουλευτής Αθηνών που βρεθήκαμε μαζί στο κότερο του Κυριάκου και είχαμε μάλιστα και πολιτική ανασκόπηση μεταξύ μας! Τότε ακριβώς ο Κυριάκος όση ώρα περιμέναμε στο λιμάνι της Χίου μέσα στο σαλόνι μαζί με την σύζυγο του Δήμητρα με ρώτησε κατά πόσον καλύτερα θα ήταν να κυκλοφορήσει το φρέσκο γάλα με την ονομασία της ΦΆΓΕ αντί της ΕΒΓΑ που είχε πτωτική τάση καθώς και για τους φρέσκους χυμούς και η απάντηση μου ήταν να κυκλοφορήσει με το όνομα της ΦΆΓΕ…έπαιρνε δημοσκοπικά όπως φάνηκε αργότερα την γνώμη όλων των συνεργατών αντιπροσώπων και μετά δύο χρόνια κυκλοφόρησε το φρέσκο γάλα ΦΆΓΕ!
Στην Χίο είχε έρθει και άλλες φορές έστω και για λίγο, καλοκαίρι και έβλεπε μόνος του ξαφνικά την αγορά εάν υπάρχουν ελλείψεις !
Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν το καλοκαίρι του 1996 πάνω στο κότερο του στο λιμάνι της Χίου όπου έμεινε δύο τρεις μέρες γιατί έγινε νονός βάφτισαν στην Νέα Μονή παιδί της Οικογένειας του Γιώργου Ζαφειράκη και μάλιστα έγινε μεγάλη δεξίωση και γλέντι μετά μουσικής του Ξένου Μαυρίκη που τους είχα προτείνει επειδή τον Ιούνιο ήταν στον γάμο της κόρης μας όπου είχε σπάσει και στραπατάρει τον δεξιό αγκώνα η Ιουλία και μάλιστα κάθισαν παρέα στο κότερο μαζί με την μητέρα του Κυριάκου Φιλίππου!
Υπήρχε και τότε προεκλογική περίοδος και θυμάμαι ότι ο Γιώργος Μισαηλίδης παρακάλεσε τον Κυριάκο Φιλίππου να με πιέσει για να τον βοηθήσω εκλογικά στην Χίο και με φώναξε και μου είπε σχετικά αλλά στο τέλος μου είπε εγώ στο είπα, εσύ κάνε ότι θέλεις και ότι σ’ αρέσει, εγώ δεν εξαγοράζω συνειδήσεις και πολιτικά πιστεύω!
Αυτός ήταν ο Άνθρωπος Κυριάκος Φιλίππου ένας δημοκράτης Έλληνας που πίστευε στην ελεύθερη ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα!
Υπάρχουν πολλά γεγονότα και ιστορίες που θα μπορούσα να περιγράψω αλλά δεν χρειάζεται παρά μόνο Δύο λέξεις και τις φωτογραφίες που ακολουθούν!
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ! ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει και υπομονή και κουράγιο στην Δήμητρα και τα παιδιά και σε όλα τα μέλη της οικογένειας του γιατί και εγώ εδώ και οκτώ χρόνια έχω χάσει την Ιουλία μου και γνωρίζω τον πόνο!
Χίος 21 Απριλίου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.