Ο Ρατσισμός & οι Έλληνες… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

 

Πρίν 20 ημέρες η σύζυγος του υπουργού Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι κι αυτά τα γεννητούρια απασχόλησαν εκτενώς τα ΜΜΕ λόγω και της δημοφιλίας της κ. Τζένης Μπαλαστινού συζύγου του κ. Υπουργού.

Ως εδώ όλα καλά. Όμως με την έξοδο από την κλινική όπου γέννησε η κ. Μπαλατσινού -πριν δύο ημέρες-, μετά δηλαδή από παραμονή 18 ημερών στην κλινική και μετά τις δηλώσεις του ζεύγους με τις οποίες ευχαριστούσαν το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής κλπ , άρχισαν τα ρατσιστικά παρατράγουδα- σχόλια χρηστών σε σελίδες ηλεκτρονικών εντύπων και προσωπικούς λογαριασμούς χρηστών.

Τι είναι ο ρατσισμός; Σύμφωνα με την Wikipedia τον διακρίνουμε σε:

  • Φυλετικός: με κριτήριο διάκρισης των ατόμων το χρώμα του δέρματος (λευκοί, μαύροι, ερυθρόδερμοι, κιτρινόχρωμοι) είτε με βάση διαχωρισμού τη φυλετική καταγωγή (ξανθή Άρεια φυλή – Εβραίοι).
  • Εθνικός: διαφοροποίηση των ανθρώπων με γνώμονα την εθνική τους καταγωγή (στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο το γερμανικό έθνος θεωρούσε ότι ήταν ανώτερο από τα άλλα).
  • Θρησκευτικός:η διάκριση των ατόμων εστιάζεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες).
  • Πολιτισμικός:οι λαοί διαιρούνται με κριτήριο το πολιτιστικό τους επίπεδο (πολιτιστική ανωτερότητα του δυτικού κόσμου σε σχέση με τον υπανάπτυκτο Τρίτο Κόσμο).
  • Κοινωνικοοικονομικός:με κριτήριο την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων (πλούσιοι-φτωχοί), το μορφωτικό τους επίπεδο (μορφωμένοι-αμόρφωτοι), το φύλο (γυναίκες-άνδρες), το επάγγελμα (πνευματικοί άνθρωποι-χειρώνακτες), τη σωματική ή νοητική ικανότητα (αρτιμελείς-άνθρωποι με ειδικές ανάγκες), την υγεία, τις συνήθειες, τη σεξουαλική συμπεριφορά (φορείς του AIDS, εξαρτημένοι σε εθιστικές ουσίες, ομοφυλόφιλοι), την εμφάνιση.
  • Πολιτικός:διάκριση των ατόμων με κριτήριο την πολιτική τους ιδεολογία και την κομματική τους ένταξη (δημοκράτες, συντηρητικοί, φιλοβασιλικοί).

Αυτά σε γενικές γραμμές. Η περίπτωση του ρατσισμού κατά της μητέρας Μπαλατσινού εμπίπτει στην κατηγορία του κοινωνικού ρατσισμού εξ ίσου επικίνδυνου με όλες τις υπόλοιπες μορφές και εστιάζεται στην ηλικία της μητέρας, στον τρόπο που απέκτησε το παιδί (εξωσωματική) και στον προηγούμενο γάμο της καθώς και στο καλλιτεχνικό της παρελθόν.

Είναι ή δεν είναι απαράδεκτο να δημοσιεύονται ρατσιστικά σχόλια σε μία τέτοια περίπτωση γέννησης ενός παιδιού και μάλιστα που ήρθε στον κόσμο με πρόβλημα υγείας και αυτός ο λόγος παραμονής μητέρας και παιδιού για τόσο μεγάλο διάστημα στην κλινική;

Ίσως η έκταση της γέννας στα ΜΜΕ να έτυχε υπερβολικής προβολής αλλά αυτό είναι άσχετο με την ρατσιστική ‘επίθεση’ των χρηστών που υπήρξε μάλιστα εκτεταμένη.

Το πώς και το γιατί μία γυναίκα αποφάσισε να αποκτήσει ένα παιδί στην ηλικία της κυρίας Μπαλατσινού, το ότι έχει παιδιά ‘της παντρειάς’ από τον προηγούμενο γάμο της , τι και πως ‘έκτισε’ μέχρι τώρα την καριέρα της είναι θέματα αποκλειστικά της ίδιας. Το ότι όμως η γέννηση ενός παιδιού από μία γυναίκα γύρω στα 50 έτη θεωρείται άξιο χλευασμού ή κατηγορίας είναι θέμα όλων μας.

Σαφώς και η απόκτηση παιδιού από γυναίκα μιας κάποιας ώριμης ηλικίας είναι επικίνδυνο ρίσκο και θαύμα αν επιτευχθεί. Και, στην χώρα μας που η υπογεννητικότητα είναι πλέον μάστιγα οφείλουμε να χαιρόμαστε με κάθε γέννηση παιδιού ιδιαίτερα αν αυτό θα μεγαλώσει μέσα σε άνεση οικονομική και την αγάπη των γονιών του.

Προσωπικά με κατέπληξαν τα ρατσιστικά σχόλια ιδίως για την ηλικία της μητέρας του μικρού παιδιού και μάλιστα σχόλια από γυναίκες… Αυτό με σόκαρε ιδιαίτερα.

Παρά την εντελώς διάφορη από της Κυβέρνησης που υπηρετεί ο κ. Κικίλιας  ιδεολογία μου και μέσα από την ανεξάρτητη φωνή της diafaneia.eu θα ήθελα να στείλω μαζί με το site τις ευχές των αναγνωστών μας για Υγεία, Ευτυχία και Μακροημέρευση και των γονέων και του μικρού μας φίλου που μόλις γεννήθηκε.

Φωτό: Διαδίκτυο.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.