Ο Ρουκετοπόλεμος ξανασταυρώνεται!

 

Για πολλοστή φορά γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο έργο θεατές μιας πόλωσης που διχάζει την τοπική κοινωνία και βλάπτει το έθιμο. Η συνέχιση ή  όχι ενός εθίμου που πέρασε χίλια εμπόδια, άντεξε μπροστά σε ντόπιους  και ξένους κατακτητές, κρίθηκε και κατακρίθηκε από φίλους και πολέμιούς του και κατόρθωσε να επιβιώσει περισσότερο από έναν αιώνα, σήμερα βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου θεωρούμε ότι τα έθιμα στην πορεία των χρόνων αυτορυθμίζονται και προσαρμόζονται. Αυτορρύθμιση σε έθιμο με το να ανακατεύονται touroperators , μεγαλοξενοδόχοι , εκδότες των Αθηνών και καναλάρχες ανά την υφήλιο δεν γίνεται. Το έθιμο επειδή είναι λαοπρόβλητος θεσμός, αποφασισμένος μέσα στην καρδιά του λαού, έχει τους δικούς του νόμους  και κανόνες και όταν εμπορευματοποιείται πεθαίνει.

Στην ίδια κατεύθυνση της απορρύθμισης αντί της αυτορρύθμισης του εθίμου λειτουργεί και η αστυνομοκρατία, γιατί  η πίεση που ασκεί  επιτείνει την τρομοκρατία και τα «συνωμοτικά»  μέτρα  κατασκευής των ρουκετών, σε βάρος των μέτρων ασφάλειας . Το τραγικό παρελθόν έχει διδάξει ότι όσο πιο απόκρυφα τα μέρη που τα συνεργεία κατασκευάζουν ρουκέτες , τόσο πιο επικίνδυνα  είναι για τους ρουκετατζήδες και τη ζωή τους και αυτό ακριβώς εκφράσαμε σε επικοινωνία μας με τον αναπληρωτή αστυνομικό διοικητή.

Από την άλλη μεριά είναι δύσκολο κανείς  να προσάψει κατηγορία για τη θέση και  στάση των θιγομένων συνδημοτών μας που βρίσκονται εντός εμβέλειας των ρουκετών, καθώς και την ψυχική τους οδύνη, αντικρίζοντας τις περιουσίες τους να βλάπτονται ή να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, ζητήματα που αποδεικνύουν ότι το έθιμο πρέπει να διατηρήσει ακόμα περισσότερο το μέτρο, το συμβολικό του χαρακτήρα και να μείνουν απέξω τα λογής λογής οικονομικά συμφέροντα εξωγενών παραγόντων μικρά ή μεγάλα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ρόλος της δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής , είναι σημαντικός αφού θα πρέπει, πριν και μετά το ρουκετοπόλεμο, να καλύψουν από κοινού και όχι διαχωρίζοντας τις θέσεις τους,  τις ευάλωτες περιουσίες με τεχνική αρτιότητα  με συρματοπλέγματα, που θα εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο τοποθετούνται, με άμεση οικονομική και κατασκευαστική αποκατάσταση ζημιών και όχι τμηματικές-επιφανειακές-προσωρινές καλύψεις.

Η σύσκεψη που έγινε με ευθύνη της δημοτικής αρχής και παρουσία ενός μόνο δημοτικού συμβούλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του συλλόγου των ρουκετατζήδων , αντί του συνόλου των αντιπολιτεύσεων,  δείχνει την προχειρότητα που το αντιμετώπισανόλοι τους, ώστε να φτάσουμε στο παρά πέντε της ματαίωσης του εθίμου.Ταυτόχρονα η ένοχη σιωπή κυβερνητικών παραγόντων αποδεικνύει τη λογική «τα καλά του Γιάννη θέλω, μα τον Γιάννη δεν τον θέλω».

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, όσον αφορά το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, η λύση  είναι απλή και δοκιμασμένη τα τελευταία 3 χρόνια !

Δραστική μείωση του αριθμού ρουκετών , ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των θιγομένων, έλεγχος – συγχρονισμός – συντονισμός ενεργειών κατασκευής και ρίψης από διαπιστευμένους επικεφαλής συνεργείων, άρτια κάλυψη περιουσιών, ασφάλεια μετακίνησης συνδημοτών – επισκεπτών. Συνεργασία, στο κομμάτι που αναλογεί σε καθέναν και όλους μαζί:

Των ρουκετατζήδων (δια των επικεφαλής τους), επιτροπής θιγομένων συνδημοτών, Σωματείου Φίλων Βρονταδουσιακών Εθίμων, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, Δήμου, Αστυνομίας και όχι αστυνομοκρατίας , Πυροσβεστικής.

Ας βοηθήσουμε  όλοι μαζί να διατηρηθεί το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, όπως το ζήσαμε όταν είμαστε στην ηλικία των παιδιών και των εγγονιών μας, μακριά από κάθε λογής συμφέροντα, με σεβασμό στη ζωή και στη περιουσία των συνανθρώπων μας, με σεβασμό στην προγονική μας κληρονομιά. Μπορούμε!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.