Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την επαγγελματική εκπαίδευση σε διαθεσιμότητα και την μετέτρεψε σε ποιοτικό – αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου:

“Από το 2015 όταν ο  ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση σε συνθήκες διάλυσης, με τα Επαγγελματικά Λύκεια περιθωριοποιημένα και αποδιοργανωμένα, με κατηργημένες ειδικότητες και 2.500 εκπαιδευτικούς σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κατέστρωσε και υλοποίησε Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση, βελτίωσε τη δομή του ΕΠΑΛ και θεσμοθέτησε την πρόσβαση των αποφοίτων στα Πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο αυτό από  το 2017, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ είχαν πρόσβαση για πρώτη φορά,  μέσα από τις ίδιες ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις, εκτός από τα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια

Στην συνέχεια, η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ, είχε  προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του ποσοστού των θέσεων που  διεκδικούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ  στις πανεπιστημιακές σχολές από 5% σε 10%, με παράλληλη διατήρηση του 5% των θέσεων στις σχολές και τμήματα: πολυτεχνικές, ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές, κτηνιατρικές, φυσικής, βιολογίας και γεωλογίας. Παράλληλα, διατηρήθηκαν  τα ποσοστά του 20% των θέσεων σε ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ και 8% για τις στρατιωτικές σχολές, την αστυνομία κ.λπ.

Με αυτές τις παρεμβάσεις δόθηκε η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, να έχουν μια αναβαθμισμένη εκπαιδευτική διαδρομή αλλά και μια καλύτερη εργασιακή προοπτική  σε κλάδους της ΠΕ κατηγορίας.

Το φυσικό επακόλουθο όλου αυτού του σχεδιασμού αποτυπώθηκε πλήρως στα φετινά  αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων με τις μεγάλες επιτυχίες τω αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Στην Χίο, εισήχθησαν απόφοιτοι στις ΑΕΝ, στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε πολυτεχνικές σχολές αλλά και στην Ιατρική .Επιπλέον είναι ιδιαίτερα θετική η τάση αύξησης των εγγραφών στα ΕΠΑΛ, όπως ακούσαμε να δηλώνει και ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ και συγκεκριμένα κατά 30% στην Ά Τάξη .

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και είναι θετικό ότι λέγονται και αναγνωρίζονται από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι αν θα διατηρηθούν  όλα αυτά τα θετικά για την επαγγελματική εκπαίδευση ή θα επιστρέψουμε στην εποχή πριν το 2015 με την πλήρη απαξίωση της ,από την ΝΔ .

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία θα αγωνιστεί για να μην ακυρωθούν όλες οι σημαντικές κατακτήσεις που συντελέστηκαν την προηγούμενη περίοδο, από την ακραία  νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δυστυχώς φανέρωσε  πολύ γρήγορα  τις αντιεκπαιδευτικές της κατευθύνσεις, με την  μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπ. Παιδείας στο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ενεργοποίηση του κόφτη των καταργήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την επαγγελματική εκπαίδευση σε διαθεσιμότητα και την μετέτρεψε σε ποιοτικό –αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.