Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Χίου στο πλαίσιο της Εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου για τα 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης

Είναι πραγματικά ξεχωριστή η τιμή και η χαρά μας που φιλοξενούμε στο νησί μας τις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται και η σημερινή εκδήλωση για τα «Εκατό  Χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης» όπου εκλεκτοί επιστήμονες και εισηγητές θα αναπτύξουν αξιόλογα θέματα αναφορικά με  τη Συνθήκη, αναδεικνύοντας συγχρόνως τη διαχρονική γεωπολιτική της σημασία για τη χώρα μας και ειδικότερα για τις ακριτικές μας περιοχές.

Είναι γεγονός ότι η Συνθήκη αυτή αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο για την ειρήνη και τη σταθερότητα και δικαίως θεωρείται μια από τις πιο καθοριστικές συνθήκες στην ιστορία του έθνους μας, η οποία μαζί με την προγενέστερη της, για την ανταλλαγή των πληθυσμών, απέβησαν καταλυτικές, σφραγίζοντας αφενός με δραματικό τρόπο το βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από τη γη της Μικαρασίας και αφετέρου προσφέροντας στη χώρα μας μία  ιστορική ευκαιρία για να προοδεύσει και να αναπτυχθεί ως κράτος. Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό θεμέλιο για την  ειρήνευση στην περιοχή του Αιγαίου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ως εκ τούτου η αμφισβήτηση των όρων της συνθήκης, είναι αυτονόητο ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για τη διασάλευση της ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή. Φυσικά, κρίνεται  αυτονόητο, ότι η χώρα μας ως πυλώνας για τη σταθερότητα και την ειρήνη, σέβεται διαχρονικά τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης και έμπρακτα το έχει αποδείξει και το αποδεικνύει. Αυτό βεβαίως, είναι ένα ζητούμενο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη βάση του ανοιχτού διαλόγου με γνώμονα το συμφέρον των δύο γειτόνων λαών.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις και χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω χαιρετίζω τη σημερινή αξιολογότατη εκδήλωση και συγχαίρω από καρδιάς τους διοργανωτές αλλά και τους συμμετέχοντες!

Καλή συνέχεια στις εργασίες της Ολομέλειας! Σας ευχαριστώ!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.