Πάει προς κατάργηση το Μεταφορικό Ισοδύναμο

 

Σχεδόν 500 ευρώ!
Τόσα χρειάζεται ένα ζευγάρι για να πραγματοποιήσει το ταξίδι Πειραιάς – Χίο μετ’ επιστροφής, με καμπίνα και αυτοκίνητο.Δεν θα αναφερθώ για οικογενειακές διακοπές που εκεί τα νούμερα διαφέρουν ανάλογα την ηλικία των παιδιών αλλά και πάλι το κόστος είναι μεγάλο.
Ας πούμε τώρα ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι μαγεύεται από τις ομορφιές του νησιού μας και δίνει αυτά τα χρήματα για τα ναύλα του, λέγοντας διακοπές θα πάω, είχα και χρόνια να ταξιδέψω, δεν πειράζει.
Εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι πως θα αντιμετωπίσουμε την τραγική πραγματικότητα;
Μέχρι ποτέ θα πληρώνουμε, την αναγκαστική πολλές φορές, μετακίνηση μας από το νησί στην πρωτεύουσα και επιστροφή όσο ένα υπερατλαντικό ταξίδι;
Θεσμοθετήθηκε ως στήριξη στους νησιώτες το μεταφορικό ισοδύναμο. Λες άντε και κάτι θα πάρω πίσω. Έλα ώμος που η σημερινή κυβέρνηση έχει να πληρώσει τις αποζημιώσεις από τα εκτελεσμένα δρομολόγια πάνω από ένα χρόνο. Ένα καλό μετρό θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για τους νησιώτες και η σημερινή το έχει απαξιώσει τόσο που πλέον εκφράζονται φόβοι ότι πάει προς κατάργηση.
Πρόσφατα μάλιστα παρακολούθησα μια σχετική συζήτηση στην Βουλή στην οποία μάθαμε ότι η ευθύνη μη καταβολής των χρημάτων δεν βαραίνει το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τα παραπάνω ακούστηκαν ως δικαιολογία από τον υφυπουργό νησιωτικής πολιτικής. Τι μας νοιάζει ποιο υπουργείο ευθύνεται; Την ευθύνη την έχει σύσσωμη η Κυβέρνηση που χιλιάδες νησιώτες νοιώθουν ως επαίτες κάθε φορά που αναζητούν πληροφορίες για το πότε θα αποπληρωθούν τα εκτελεσμένα δρομολόγια. Οι επαγγελματίες βρίσκονται στο περίμενε πάνω από ενάμιση χρόνο.
Στην παρούσα συγκυρία που το κόστος διαβίωσης έχει εκτιναχθεί η επιστροφή των χρημάτων από το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μία σημαντική βοήθεια. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι νησιώτες μένουν στον τόπο τους από επιλογή αλλά και από εθνική ανάγκη και γι’αυτό και πρέπει να στηριχθούν!
Ας μας απαντήσει λοιπόν η κυβέρνηση διά των εκπροσώπων της πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις από το μεταφορικό ισοδύναμο;
Το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του έτους;
Θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή στην κανονική ροή καταβολής χρημάτων τον επόμενο μήνα από την εκτέλεση του δρομολογίου ή είναι αληθείς οι φόβοι ότι πάμε για κατάργηση του μεταφορικού ισοδύναμου;
Αναμένουμε απαντήσεις.
Γεώργιος Αμέντας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.