Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

 

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, που έδινε το τελευταίο διάστημα «μάχη» να ξεπεράσει το βαρύ εγκεφαλικό που είχε υποστεί.

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία» λίγα 24ωρα μετά την αλλαγή του χρόνου και έκτοτε έδινε σκληρή «μάχη» να κρατηθεί στη ζωή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός του προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια – απόρροια των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

 

Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.

Οι αποφάσεις για την κηδεία και την ταφή του

Διυπουργική σύσκεψη για τα διαδικαστικά της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ηδη βρίσκεται στην Αθήνα σύσσωμη η οικογένειά του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει συζητήσεις και για την κηδεία του.

Πιο συγκεκριμένα, με μια σειρά από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών έγινε γνωστό πως τα παιδιά του απευθύνθηκαν σε εκπροσώπους της πολιτείας  – αφού πλέον έγινε σαφής η κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι από το περιβάλλον του άλλοτε μονάρχη, θα πρέπει να γίνει κηδεία δημοσία δαπάνη με τιμές αρχηγού κράτους, αφού όπως τονίζουν ο Κωνσταντίνος υπήρξε στο παρελθόν, ο πρώτος πολίτης της χώρας.

Πληροφορίες θέλουν μέλη της οικογένειας να επιθυμούν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, σε μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.

Οι προθέσεις του Μαξίμου φέρεται ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί. Άλλωστε οι γιοι του τέως βασιλιά, ο Παύλος και ο Νικόλαος, φαίνεται ότι ήταν εκείνοι οι οποίοι έτρεχαν εδώ και μέρες τις σχετικές επαφές, αναζητώντας απαντήσεις σε διαδικαστικά (και νομικής και πολιτικής φύσης) ζητήματα.

Σήμερα, μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου, αναμένεται να συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη για το τελετουργικό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.