Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970. Κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας. Με τον εορτασμό της φετινής επετείου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναδεικνύει «τη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών και της καινοτομίας στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού».

Για την Ελλάδα ο εορτασμός είναι μια ευκαιρία ανάδειξης των μεγάλων δυνατοτήτων που «κρύβει» ο τόπος μας σε αυτόν τον τομέα. Ο τουρισμός αποτελεί πολύτιμο πυλώνα της οικονομικής μας ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Συμβάλει σημαντικότατα στο ΑΕΠ της χώρας μας και δημιουργεί άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας προσφέροντας σημαντικότατη στήριξη στις προσπάθειες εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση.

Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού είναι πολύ καλές, πάντοτε όμως τα περιθώρια βελτίωσης είναι υπαρκτά και ο εφησυχασμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Στόχος θα πρέπει να είναι η παροχή εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών, η εφαρμογή νέων καινοτομιών και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως επιτάσσει και η θεματική την οποία επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για το φετινό εορτασμό.

Θα πρέπει πάντοτε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις τάσεις που επικρατούν σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την ποιότητά τους, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στις τοπικές κοινωνίες, αφού ο τουρισμός είναι πλουτοπαραγωγική πηγή για την ελληνική οικονομία και κύριος μοχλός δημιουργίας θέσεων εργασίας. Στον παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο με την ψηφιακή πραγματικότητα, οι δυνατότητες και οι προοπτικές που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία είναι απεριόριστες και οι άνθρωποι του Τουρισμού οφείλουν να τις αξιοποιούν για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για έναν αειφόρο τουρισμό, που θα σέβεται το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και παράλληλα, θα ενισχύει τις τοπικές οικονομίες. Στην εποχή της εξειδίκευσης και της καινοτομίας, προορισμοί και επιχειρήσεις καλούνται πλέον να ανταποκριθούν στις αυξημένες, εξατομικευμένες ανάγκες και απαιτήσεις του σύγχρονου, εναλλακτικού ταξιδιώτη.

Οι φορείς του ελληνικού τουρισμού με υψηλό αίσθημα ευθύνης προσφέρουν πέραν πάσης αμφιβολίας τον καλύτερο εαυτό τους, ανεβάζοντας την αξία του τουριστικού μας προϊόντος με τις άρτιες υπηρεσίες τους και τοποθετώντας την Ελλάδα μεταξύ των αγαπημένων παγκόσμιων τουριστικών προορισμών.

Και επειδή, όπως συνηθίζεται να λέγεται «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», αυτό μπορεί να επιδιωχθεί και χρέος μας είναι να καταστήσουμε με ομαδική δουλειά, σχεδιασμό και οργάνωση την Ελλάδα μας από αγαπημένο, έναν ασυναγώνιστο προορισμό!

Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός

Καθηγητής Πληροφορικής

Ms Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού

Ms Διοίκηση και Οικονομία Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών

https://www.facebook.com/aimilianosevangelinos/

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.