Παλιές Κλινικές και γιατροί με νυστέρι στο χέρι! Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 …Νο 17…Όλα στο φως!

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…
Σε όλη την διάρκεια της παρουσίας μου στο χώρο της υγείας είχα την τύχη να γνωρίσω από άλλη σκοπιά και να συνεργαστώ με διαφορετικό τρόπο με όλους τους γιατρούς που θα μνημονεύσω και θα αναφερθώ! Οι φωτογραφίες που θα περιγράψω θα μπουν στο βιβλίο μου….. είναι από τις κλινικές που θυμάμαι την λειτουργία τους και σε ορισμένες είχα την τύχη να είμαι και συνεργάτης αλλά και ασθενής και Χειρουργημένος με αμυγδαλές! Σε ηλικία 17 χρονών βρέθηκα στην κλινική του Μιχαήλ Βιολάκη ιατρού ΩΡΛ και ταμία του Ιατρικού Συλλόγου Χίου απέναντι από το Ηρώον πεσόντων πολέμου στην οδό Δημοκρατίας που ήταν συγχρόνως και το σπίτι του….. όπου με χειρούργησε με τοπική αναισθησία και σε όρθια θέση για αμυγδαλές!
Θετικός και άψογος Χειρουργός με μεγάλη σοβαρότητα εμπειρία και προπαντός άρτια επιστημοσύνη! Από το 1963 είχα στενή συνεργασία και με τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Χίου κλινικάρχη Οφθαλμίατρο Ιωάννη Λατουσάκη με κλινική και οικία έναντι των δικαστηρίων όπου σήμερα χρησιμοποιείται το κτίριο ως συμπλήρωμα αιθουσών δικαστηρίων από τα καλύτερα διατηρημένα νεοκλασικά κτίρια της παραλίας της Χίου! Επίσης πολύ κοντά στην οδό Ομήρου πρώην ταχυδρομείο στον επάνω όροφο ήταν η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Βασίλη Κάρλου που έμεινε στην Χίο για λίγα χρόνια…. θυμάμαι και τον γιό του Ηλία που ήταν περίπου στην ηλικία μου! Δεν είχα καμία συνεργασία μαζί του παρά μόνο τα διαδικαστικά της εγγραφής και της μεταγραφής από τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου!
Επίσης από την αρχή είχα δίπλα στο απέναντι κτίριο της πρώτης κλινικής Αυγουστή στην οδό Βασιλικάρη 2 την Κλινική του Οφθαλμιάτρου Χρήστου Μπίτσα ο επάνω όροφος του σημερινού καταστήματος του Μιχάλη και της Ρένας Κουμπιά Hondos η είσοδος στο πίσω μέρος στην στροφή της Βασιλικάρη….. που όταν γκρεμοτσακίστηκα στην Νέα Μονή και βρέθηκα σε κώμα και με τετραπληγία στις 19 Απριλίου 1967 ήρθε στην κλινική Αυγουστή και με εξέτασε με βυθοσκόπιση οφθαλμών υπάρχει σχετική Ιατρική βεβαίωση! Ειδικά το ζεύγος Χρήστου Μπίτσα με την πανέμορφη σύζυγο του Ντιάνα τους καμάρωνα καθημερινά το σούρουπο που κατηφόριζαν για να πάνε στην παραλία στο κέντρο του Θωμάδη! Λυγερόκορμοι και οι δυο τους με τις μπλούζες ριγμένες στις πλάτες για την βραδινή υγρασία…
Πιστεύω ότι ήταν ένα από τα πιο όμορφα και ταιριαστά ζευγάρια της Χιώτικης κοινωνίας με φινέτσα και σεμνότητα! Αδελφή του Χρήστου Μπίτσα ήταν η Μπέμπα Τσαμπλάκου σύζυγος του μεγάλου Μαιευτήρα Γυναικολόγου και Δημάρχου Δημητρίου Τσαμπλάκου! Αργότερα βρεθήκαμε μαζί με την Ιουλία στο Ιατρείο του επί της οδού Σόλωνος κοντά στην Ακαδημίας όπου την εξέτασε λόγω μυωπίας και της άλλαζε τα γυαλιά! Όλες οι κλινικές ήταν δυνάμεως πέντε κλινών…. Και φθάνω στον άλλο μεγάλο για μένα Χειρουργό Οφθαλμίατρο Επίατρο Χρήστο Σταμέλο στρατιωτικό ιατρό που για δύο χρόνια περίπου 1974–1976 τον βοήθησα σε πάνω από 150 χειρουργεία οφθαλμολογικά στην Κλινική Ζαφείρη ως βοηθός με συμμετοχή σε όλη την διαδικασία της επέμβασης επειδή έχω λεπτά χέρια και δάκτυλα! Όλα γινόταν με τοπική οπισθοβολβική νάρκωση όπως καταρράκτες…. γλαύκωμα…. στραβισμούς….. τραυματισμούς με ξένα σώματα στους οφθαλμούς… και σε μικρά βρέφη που έδινα μέθη με αέριο για απόφραξη δακρυικού ασκού με καθετηριασμό…….. ταχύτατη διαδικασία! Είχε εκπαιδευτεί στην Αμερική ως στρατιωτικός γιατρός και είχε μεγάλη επιτυχία σε όλες τις επεμβάσεις λόγω της μεγάλης εμπειρίας του στρατού!  Δυστυχώς έφυγε με μετάθεση στην βόρεια Ελλάδα και για λίγο χρονικό διάστημα η Χίος σχεδόν βρέθηκε δίχως Οφθαλμίατρο διότι είχε συνταξιοδοτηθεί και ο παλαιός οφθαλμίατρος Ιωάννης Λατουσάκης …..
Αργότερα βρεθήκαμε ξανά στην Αθήνα στο Ιατρείο του στην πλατεία Μαβίλη. Έφυγε σε μικρή ηλικία για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας…ας είναι όλων ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη! Μέσα σε λίγα χρόνια η Χίος βρέθηκε με πολλούς οφθαλμίατρους και μάλιστα με τους δύο έχω προσωπική επαφή και επικοινωνία όπως ο υπέροχος Αργύρης Κομμάς και ο Γιάννης Κοσμίδης! Αυτά τα λίγα για την περιρρέουσα Ιατρική ατμόσφαιρα της εποχής!
Χίος, 8 Απριλίου 2020

  Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.