Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Διεθνές συνέδριο «Η εμπειρία της γήρανσης στην εποχή της πανδημίας»

 

Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Oκτωβρίου, 2022

 

Το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Εργαστήριο Συγγένειας και Οικογένειας διοργανώνουν το διεθνές συνέδριο «Η εμπειρία της γήρανσης στην εποχή της πανδημίας», που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη στις 14 και 15 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του κτηρίου της Γεωγραφίας στο λόφο του πανεπιστημίου.

Η ημερίδα διεξάγεται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος BIO-AGE “The biosocial experience of aging during the COVID-19 pandemic”, που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (https://bio-age.weebly.com/).

Η πανδημία του Covid-19 και η διαχείριση αντιμετώπισής της οδήγησαν τις κοινωνίες σε αναδιαμορφώσεις με πολλαπλές επιπτώσεις στην καθημερινή και θεσμική ζωή. Οι ζωές των ηλικιωμένων βρέθηκαν στο επίκεντρο, κυρίως λόγω των μέτρων, των πρακτικών και των πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν, αλλά και στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου που εξελίχτηκε αναφορικά με τους βιοϊατρικούς κυρίως κινδύνους. Οι εμπειρίες των ηλικιωμένων και οι αντιλήψεις τους για την εποχή της πανδημίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, ούτε καταγραφεί. Το συνέδριο επιδιώκει να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, στην κατανόηση, με άλλα λόγια, των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19 σε σχέση με τους ηλικιωμένους (ηλικίας 65 ετών και άνω). Οι ανακοινώσεις εστιάζουν στις πολλαπλές αναδυόμενες εμπειρίες και σημασιοδοτήσεις σχετικά με τις έννοιες του κινδύνου, της ευαλωτότητας, της ευθύνης και της φροντίδας, αλλά σχετικά και με την κοινωνικότητα, την αλληλεγγύη και τη δημιουργικότητα την περίοδο της πανδημίας, μέσα από το πρίσμα της εμπειρίας των ίδιων των ηλικιωμένων, των φροντιστών τους, καθώς και μέσα από το πρίσμα των ειδικών και του επίσημου θεσμικού λόγου.

 

Η παρακολούθηση του συνεδρίου δύναται να γίνει είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά μέσω εγγραφής στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://aegean-gr.zoom.us/webinar/register/WN_3zPaeTE8TwOcTISnJ1UAdQ 

Εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου: https://www.sah.aegean.gr/events/aging-in-the-pandemic-era/.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.